Patarė, kokius pieno produktus valgyti – ir kilogramai tirps patys

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidose „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokių produktų turėtų būti daugiau  virtuvėje, o kokių geriau atsisakyti. 

 Vieni pieno produktai padeda tirpinti kilogramus, kiti juos augina.<br> 123rf nuotr.
 Vieni pieno produktai padeda tirpinti kilogramus, kiti juos augina.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 8:26 AM

Šį kartą ji kalbėjo apie pieno produktus ir su jais susijusius mitus.

Kai pas T.Šliažaitę ateina pacientai, vienas dažniausiai jai užduodamų klausimų – kokius pieno produktus reikėtų naudoti? Ir labai dažnai  jausdami kaltės jausmą pacientai prisipažįsta: mėgstu riebius pieno produktus... 

„Šiandien visiems pasakysiu: norėčiau, kad visi rinktumėtės riebius pieno produktus. Kodėl? Jau ne vienerius metus įvairūs tyrimai rodo, kad riebūs pieno produktai nėra jau tokie blogi“, – kalbėjo Tautvilė. 

Labai dažnai kalbama, neva riebalai maisto produktuose veda link nutukimo, cukrinio diabeto ar širdies ir kraujagyslių ligų, bet mokslo tyrimai rodo, kad yra visiškai priešingai. 

Yra padaryta labai nemažai studijų, ir visai neseniai atlikta jų apžvalga: net 11 iš 16 studijų atskleidė, kad žmonės, kurie vartojo riebius pieno produktus, sumažino savo riziką nutukti. 

„Norėčiau, kad rinktumėmės riebią varškę, riebią grietinę, riebų kefyrą, riebų jogurtą. Kodėl? Nes riebalai suteikia sotumo jausmą. Kai mes iš pieno produkto pašaliname riebalus, juose natūraliai padaugėja angliavandenių. Kai produkte yra daugiau angliavandenių, mes nesijausime sotūs taip ilgai, tad labai dažnai mes norėsime daugiau užkandžiauti“, – atskleidė T.Šliažaitė.

Tie, kuriems negresia nutukti ar cukrinio diabeto, gali paklausti: o kaip yra dėl cholesterolio? Įdomu tai, kad sveikieji riebalai nėra tokie kenksmingi. Dažniausiai didžiausią žalą daro riebalų ir angliavandenių balansas. 

„Neseniai labai išpopuliarėjo ketogeninė mityba. Jos laikantis net apie 80 proc. kalorijų gaunama iš riebalų. Ketogeninė mityba dažnai taikoma  nutukusiems žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar net depresija. Kodėl? Nes riebalai labai reikalingi mūsų nervų sistemai ir būtent  smegenims. Tad tikrai nebijokime įtraukti daugiau riebalų į savo racioną“, – patarė T.Šliažaitė. 

Tad kitą kartą vaikščiodami po parduotuvę nebijokite rinktis riebių pieno produktų. Jie suteiks sotumo jausmą, jų reikės mažiau, ir pamatysime, kaip ima tirpti kilogramai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.