Mitybos specialistas atskleidė visą tiesą apie paukštieną: kai kas tikrai nustebins

Kovo 19 dieną minima Pasaulinė paukštienos diena. Jungtinėse Amerikos valstijose pradėta švęsti šventė sparčiai žengia ir į kitas šalis. Tikėtina, kad tai lemia vis didėjantis paukštienos suvartojimas. 

Didėjantį paukštienos vartojimą lemia tai, jog vis daugiau žmonių žino apie naudingąsias šios mėsos savybes. <br> 123rf nuotr.
Didėjantį paukštienos vartojimą lemia tai, jog vis daugiau žmonių žino apie naudingąsias šios mėsos savybes. <br> 123rf nuotr.
Didėjantį paukštienos vartojimą lemia tai, jog vis daugiau žmonių žino apie naudingąsias šios mėsos savybes. <br> Pranešimo autorių nuotr.
Didėjantį paukštienos vartojimą lemia tai, jog vis daugiau žmonių žino apie naudingąsias šios mėsos savybes. <br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 11:34 AM

Šios mėsos vartojimas didėja ir Lietuvoje. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas gyventojas per 2017 metus suvartojo 36 kg paukštienos, tai yra 8 kg daugiau nei 2016-aisiais. Tai didžiausias paukštienos suvartojimo šuolis per pastarąjį dešimtmetį. 

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad didėjantį paukštienos vartojimą lemia tai, jog vis daugiau žmonių žino apie naudingąsias šios mėsos savybes. 

Minint Paukštienos dieną, A. Sujeta primena, ką verta žinoti apie paukštieną. 

Maistinga ir nekaloringa

Kaip pažymi A. Sujeta, vištienoje yra mažai riebalų ir gausu kūnui reikalingų baltymų, kuriuose esančios amino rūgštys visiškai atitinka žmogaus poreikius. Būtent dėl to vištieną dažnai vartoja sportuojantys žmonės. 

„Vištienos mėsa yra puikus pasirinkimas norint aprūpinti kūną visaverčiais baltymais, kurie leidžia raumenims atsistatyti per optimaliai trumpą laiką po treniruotės“, – sako sveikos gyvensenos ir mitybos ekspertas.    

Pasak A. Sujetos, svarbu ir tai, kad vištiena yra nekaloringa mėsa: 100 g vištienos krūtinėlės yra tik 104 kalorijos!  Tuo tarpu maltoje kiaulienoje, iš kurios dažnas lietuvis gamina taip mėgstamus kotletus, kalorijų yra dvigubai daugiau – daugiau nei 250 kalorijų, jau nekalbant apie gaminant panaudojamus papildomus riebalus. 

Produktas norintiems išvengti cholesterolio padidėjimo

Sveikos gyvensenos ir mitybos ekspertas pažymi ir tai, kad vištiena išsiskiria mažu cholesterolio kiekiu. 

„Vis daugiau žmonių kenčia nuo padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje. Cholesterolio perteklius gali sukelti kraujagyslių ir širdies ligas. Kovojantiems su šia problema derėtų rinktis maisto produktus, kurių sudėtyje yra mažai cholesterolio. Vištiena yra vienas iš tokių produktų, todėl puikiai tinka nenorintiems visiškai atsisakyti mėsos“, – pažymi A. Sujeta. 

Odos elastingumui išlaikyti bei sąnariams stiprinti

Dar viena ne mažiau svarbi maisto medžiaga, kurios gauname kartu su vištienos mėsa – kolagenas. 

„Žmogaus organizmui kolagenas būtinas ir jo negali trūkti. Palaipsniui nykstant kolageno sugebėjimui sugerti ir išlaikyti vandenį, oda praranda elastingumą, mažėja sąnarių lankstumas ir paslankumas. Vištiena – vienas iš produktų, kuris gali padėti papildyti kolageno atsargas“, – pažymi A. Sujeta.  

Taip pat priduria, kad norint gauti kuo daugiau kolageno, derėtų rinktis vištienos sparnelius. „Jungiamieji mėsos audiniai bei kremzlės yra ypač turtingos kolageno. Sparnelyje taip pat yra net trys sąnariai, todėl būtent ši paukštienos dalis yra vertingiausia kolageno atžvilgiu“, – sako A. Sujeta. 

Stiprina imuninę sistemą 

Mokslinės studijos rodo realų vištienos sultinio teigiamą poveikį žmogaus imuninei sistemai. Tai ypač aktualu šiuo metų laiku, kadangi atėjęs permainingas pavasaris atneša ir peršalimo bangas. 

„Žinoma, jeigu nuolat valgysime keptus sparnelius su daug druskos, tikrai nepadėsime savo organizmui. Tačiau vartodami juos virtus ar paruoštus garuose su natūraliais prieskoniais, galime ne tik skaniai pavalgyti, bet ir stiprinti savo organizmą“, – sako A. Sujeta ir primena, jog vištienos sultinys jau nuo seno vartojamas sergant peršalimo ligomis, siekiant palengvinti ligos simptomus.  

Kaip ir kada vartoti vištieną? 

Kaip sako A. Sujeta, kaip ir kada vartoti vištieną, priklauso nuo išsikelto tikslo. 

„Jeigu tikslas yra, pavyzdžiui, mažinti kūno svorį, patarčiau vakarais valgyti vištienos krūtinėlę. Kita vertus, patiekalas su garnyru ir liesa paukštiena puikiai tiks ir po aktyvios fizinės veiklos“, - pažymi ekspertas. 

Kaip ji sako, priklausomai nuo žmogaus fizinės veiklos, gyvenimo būdo, dienos aktyvumo, per dieną gali pakakti su maistu gauti nuo 1 g baltymų vienam jūsų svorio kilogramui. 

„Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai reabilituoja baltymų vartojimą. Fiziškai aktyvūs, jauni žmonės pilnaverčių baltymų suvartoti turi dvigubai ar net dar daugiau“, – aiškina sveikos gyvensenos ir mitybos ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.