Aiškinosi, kiek kavos puodelių per dieną nekenkia širdžiai – nustebo net mokslininkai

Kiek puodelių kavos išgeriate per dieną? Penkis? Septynis? O gal tik vieną, nes bijote neigiamo poveikio širdžiai? Dėl galimos grėsmės širdžiai iki šiol buvo raginama vartoti mažiau kavos. Naujas tyrimas gali paskatinti pakeisti rekomendacijas.

Iki šiol dėl galimos grėsmės širdžiai žmonės buvo raginami vartoti mažiau kavos. Naujas tyrimas gali paskatinti keisti rekomendacijas.<br> 123rf nuotr.
Iki šiol dėl galimos grėsmės širdžiai žmonės buvo raginami vartoti mažiau kavos. Naujas tyrimas gali paskatinti keisti rekomendacijas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 6:05 AM, atnaujinta Jun 11, 2019, 7:17 AM

„The Guardian“ paskelbė tyrimo rezultatus, kurie gerokai nustebino daugelį. Mokslininkų teigimu, net ir tie kavos mėgėjai, kurie kasdien išgeria iki 25 šio gėrimo puodelių, gali būti ramūs: tai nekenkia širdžiai.

Ankstesnius tyrimus atlikę mokslininkai kėlė prielaidą, kad dėl kavoje esančio kofeino standėja arterijos, o tai padidina krūvį širdžiai ir gali sukelti infarktą ar insultą. Todėl kavos mėgėjai buvo raginami vartoti mažiau kavos. 

Tačiau naujas Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 8 tūkstančiai šalies gyventojų, parodė, kad per dieną išgerti penki ir netgi 25 kavos puodeliai niekaip nepaveikė arterijų. 

Tyrimo, kurį dalinai finansavo Britų širdies fondas, rezultatai buvo pristatyti neseniai Mančesteryje vykusioje Britų širdies asociacijos konferencijoje. Tyrėjai iš Londono karalienės Marijos universiteto 8412 tyrimo dalyvių suskirstė į tris grupes.

Pirmojoje grupėje buvo tie, kurie vidutiniškai išgerdavo mažiau nei vieną puodelį kavos per dieną, antrojoje – kasdien išgerdavę nuo vieno iki trijų, o trečioje – išgerdavę daugiau nei tris.

Kai kurie dalyviai, patekę į pastarąją grupę, išgerdavo netgi po 25 puodelius kavos per dieną. Vidutiniškai šios grupės dalyviai išgerdavo po penkis.

Mokslininkai nustatė, kad net tiems, kurie gėrė iki 25 puodelių kavos per dieną, nekilo grėsmė dėl arterijų sukietėjimo, ir tai patvirtino tyrimai magnetinio rezonanso aparatu. Netgi įvertinus tokius veiksnius kaip amžius, svoris ir nesveiki įpročiai, rezultatai nepasikeitė. 

„Nepaisant milžiniško kavos populiarumo visame pasaulyje daugelis tyrimų rodo, kad kava kenkia širdžiai. Mūsų tyrimas tai paneigė. Nors negalime įrodyti priežastinio ryšio, mūsų tyrimai rodo, kad kava nėra tokia žalinga arterijoms, kaip buvo manoma iki šiol“, – kalbėjo vienas tyrėjų Kennethas Fungas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.