Vos dvi taisyklės – ir bulvės nekenks nei sveikatai, nei figūrai

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidose „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus pasirinkti, kaip tam tikrus produktus pakeisti, o kokių geriau atsisakyti. Šį kartą ji kalbėjo apie daugelio mėgstamas bulves. 

 T.Šliažaitė teigia, kad bulvės nepakenks, jeigu žinosime, kaip jas valgyti.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
 T.Šliažaitė teigia, kad bulvės nepakenks, jeigu žinosime, kaip jas valgyti.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 9:25 AM

„Labai dažnai manoma, kad bulvių reikia visiškai atsisakyti, išbraukti jas iš savo raciono, neva tai – didžiulis blogis“, – pastebėjo T.Šliažaitė.

Blogą reputaciją bulvės, pasak jos, užsitarnavo dėl to, kad jose yra gana daug krakmolo. Krakmolas labai greitai virsta cukrumi, didina cukraus kiekį organizme ir gali prisidėti prie cholesterolio padidėjimo.

„Tai iš tiesų gali sukelti ir šiokių tokių imuninės sistemos problemų. Bet kai mes krakmolo nepadauginame, iš tiesų bulvės gali būti mums labai naudingos“, – pabrėžė specialistė. 

Tad kaip pasimėgauti bulvėmis nesibaiminant žalos organizmui?

Pirmoji svarbi taisyklė – valgyti jas su lupenomis, mat jose yra daug skaidulų. 

Kita – reikia žinoti, kada jas valgyti. 

„Yra labai didelis skirtumas, ar mes valgome ką tik išvirtas ar iškeptas bulves, ar valgome jas praėjus kuriam laikui. Mokslininkai pastebėjo: kai išvirtas bulves dedame į šaldytuvą ir paliekame per naktį, o valgome kitą dieną, nesvarbu – pašildome ar valgome šaltas – jose būna susiformavęs atsparusis krakmolas“, – pasakojo T.Šliažaitė. 

Kuo ypatingas šis atsparusis krakmolas? Pasirodo, jis nėra suvirškinamas plonajame žarnyne. Tai reiškia, kad jis nukeliauja į storąjį žarnyną ir ten atlieka prebiotikų funkciją. O būtent prebiotikai labai prisideda prie svorio reguliavimo, jie reikalingi imuninei sistemai. O svarbiausia – kadangi yra nesuvirškinami, jie nedidina cukraus lygio organizme. 

Kaip teigė mitybos specialistė, panašiai yra ir su makaronais ar ryžiais. Jeigu mes išvirtus ryžius palaikėme per naktį, ir kitą dieną valgome pašildytus, juose atspariojo krakmolo apie 2,5 karto daugiau. 

„Taigi, jeigu mes mėgstame bulves ir norime jomis mėgautis, tiesiog išvirkite jų tiek, kad užtektų ilgam, ir padėkite į šaldytuvą. Visuomet galėsite greitai apkepti svieste ir valgyti, kai reikės angliavandenių“, – patarė žinovė. 

Taip pat nepamirškite, kad puikus atsparaus krakmolo šaltinis – žalesni bananai arba avižos. 

T.Šliažaitės teigimu, visi produktai, kuriuose gausu atsparaus krakmolo – anksčiau išvirtos ir pastovėjusios bulvės, ryžiai, makaronai, žalesni bananai ir avižos – naudingi ne tik dėl gerųjų bakterijų gaminimo, svorio reguliavimo, bet ir mažina cholesterolio kiekį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti