Produktai, kurie padės pamiršti galvos skausmus

Ir vėl skauda galvą? Prieš gerdami eilinę dozę nuskausminamųjų nueikite į virtuvę ir pasidairykite, ko valgomo yra lentynose ir šaldytuve.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2019, 7:24 AM

Maistas – ne tik organizmo kuras. Kiekviename produkte – tarsi cheminėje laboratorijoje pilna įvairiausių medžiagų. Ir kai kuriuose yra būtent tų, kurios gali padėti įveikti galvos skausmą.

Priežasčių, dėl kurių skauda galvą, – daugybė. Viena dažniausių – deguonies trūkumas smegenų ląstelėse, dehidratacija, kraujagyslių spazmai. 

Padėti šiais atvejais gali ne tik medikamentai, bet ir daugybė natūralių ir šalutinio poveikio neturinčių priemonių. Priklausomai nuo to, kodėl ir kokie galvos skausmai kamuoja, pasirinkite tinkamas pagalbos priemones.

Produktai, kuriuose daug kalio

Kalis yra pirmasis mikroelementas, kurio ima trūkti, jeigu organizmui stinga skysčių. Jei išgeriate mažiau nei pusantro litro vandens per dieną ir patiriate galvos skausmą, galima priežastis – skysčių, o kartu ir kalio trūkumas organizme. 

Dėl dehidratacijos atsirandantys galvos skausmai dažniausiai kamuoja ir po audringo vakarėlio, praleisto su alkoholio taure. Tada išgelbėti gali produktai, kuriuose yra daug kalio.

Tai gali būti, pavyzdžiui, bulvės (būtinai su lupenomis). Manoma, kad dviejų vidutinio dydžio bulvių pakaks galvos skausmui, kurį sukelia pagirios, numalšinti. 

O jei galvos skausmai apima dėl to, kad jūs kasdien geriate mažai vandens, tiesiog prisiverskite išgerti jo pakankamai. 

Produktai, kuriuose daug magnio

Įrodyta, kad magnis malšina galvos skausmus, atsirandančius dėl kraujagyslių susiaurėjimo. Magnis padeda atpalaiduoti kraujagysles, todėl pagerina kraujo apytaką smegenyse, aprūpina smegenų ląsteles deguonimi. 

Jeigu jums galvos skausmą numalšina drotaverinas (geriau žinomas kaip „No-Spa“), pabandykite valgyti daugiau magnio turinčių maisto produktų.

Tai anakardžių riešutai, grikiai, kedrinės pinijos, migdolai, džiovinti abrikosai, bananai, avokadai, saulėgrąžų sėklos ir rudieji ryžiai.

Produktai, kuriuose yra daug kalcio

Ne taip retai galvos skausmas kyla ne dėl kaukolės viduje vykstančių procesų, o dėl įtampos ją supančiuose raumenyse. 

Jums atrodo, kad skauda galvą, iš tiesų jaučiate raumenų spazmus: atrodo, tarsi neįmanoma atpalaiduoti, pavyzdžiui, kaktos, jaučiate kitus skausmingus pojūčius, kurie stiprėja, kai bandote judėti.

Tokie skausmai paprastai būna susiję su kalcio trūkumu. Šio mikroelemento trūkumas įjautrina nervų ir raumenų sistemą, sukelia raumenų spazmus. 

Beje, kalcio kiekio kraujyje sumažėjimas yra priežastis, dėl kurios moterys prieš mėnesines jaučia galvos skausmus. 

Tokie galvos skausmai kamuos rečiau, jei dažniau vartosite pieno produktus – pieną, varškę, jogurtą, pasukas. 

Moterims – dar viena žinutė

Dažnas galvos skausmas, migrena moterims gali būti susiję su hormono estrogeno kiekio sumažėjimu. Žinoma, tai yra priežastis apsilankyti pas ginekologą ar endokrinologą. Bet padėti gali ir daug estrogenų turinčių maisto produktų, nepakeičiamų riebalų rūgščių ir vitamino E vartojimas. Pirmiausia tai linų sėmenys, sezamų sėklos, sojų pupelės ir jų produktai, pupelės, lašiša, alyvuogių aliejus. 

Obuoliai yra puikus fitoestrogenų šaltinis. Kad nekamuotų galvos skausmai, geriausia vartoti šiuos produktus reguliariai.

Parengta pagal „Marie Claire“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.