Vaida Kurpienė patarė, kada reikėtų rinktis liesesnį, o kada – riebesnį sūrį

Nuo vaikystės visiems gerai pažįstamas lietuviškas varškės sūris skaičiuoja šimtų metų istoriją, atspindi sąlygas, kuriomis gyveno mūsų protėviai ir drąsiai galima sakyti, jog yra įrašytas į mūsų genus. 

V.Kurpienė pataria sūrio dėti į salotas, miltinius patiekalus, valgyti kaip užkandį, nes jis neapsunkina virškinimo karštomis dienomis. <br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
V.Kurpienė pataria sūrio dėti į salotas, miltinius patiekalus, valgyti kaip užkandį, nes jis neapsunkina virškinimo karštomis dienomis. <br> 123rf ir lrytas.lt nuotr.
Šį pusmetį, palyginti su pernai, varškės sūrių pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo apie 10 proc.<br> V.Ščiavinsko nuotr,
Šį pusmetį, palyginti su pernai, varškės sūrių pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo apie 10 proc.<br> V.Ščiavinsko nuotr,
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 9:23 AM

Jį išmokome ne tik pasigaminti iš saldaus ar rūgštaus pieno – pavertėme ir kulinarinių improvizacijų objektų kepdami, rūkydami ar gardindami įvairiais priedais.

„Lietuvių simpatijos lietuviškam varškės sūriui auga. Per šį pusmetį, palyginti su pernai, varškės sūrių pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo apie 10 proc. Galima įžvelgti tendenciją, kad pirkėjai mūsų prekybos centruose ieško liesesnių varškės sūrių, pavyzdžiui, labiausiai augo 13-14 proc. riebumo sūrių pardavimai. Kita vertus, net 66 proc. išaugo rūkyto varškės sūrio su česnakais pardavimai, nors jis ir ne toks liesas – 22 proc. riebumo“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, yra įvairių teorijų dėl sūrio riebumo: vienos nurodo valgyti kuo liesesnį, kitos patvirtina, kad ir riebus puikiai tinka. 

„Mano asmenine nuomone, jei gauname pakankamai baltymų, o lietuviai baltymų trūkumu nesiskundžia, galima drąsiai rinktis ir riebesnį sūrį. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad norint sulieknėti ar jei sunku išlaikyti esamą svorį, reikia įvertinti porcijos dydį. Pavyzdžiui, 100 g 13 proc. riebumo sūryje yra 213 kcal, o 22 proc. riebumo – jau  299 kcal, tai yra, porcija liesesnio sūrio gali būti beveik trečdaliu didesnė“, – pastebi V.Kurpienė.

Mitybos ekspertė pataria sūrio dėti į salotas, miltinius patiekalus, valgyti kaip užkandį, nes jis neapsunkina virškinimo karštomis dienomis.

„Iš kartos į kartą keliaujantis vasariškas užkandis – šviežias varškės sūris su medumi – puikus ir vertingas desertas, – įsitikinusi ji. – Jei norite sūrį kepti, naudokite ne majonezą. Keiskite jį grietine, sumaišyta su druska ir prieskoniais ar, jei norisi riebesnio varianto, rinkitės sviestą. Kepti geriau tinka saldaus pieno sūris, ne rūgštaus, nes jis maloniai patirpsta, bet išlaiko formą, yra malonus valgyti.“

„Taupantys laiką parduotuvėse ras jau iškeptą varškės sūrį. Jų pardavimai per šį pusmetį, palyginti su pernai, augo apie 10 proc. Šiltojo sezono metu populiariausia tema tampa grilis, tad nestebina, kad ir graikiško „Halloumi“ sūrio, skirto kepti ant grotelių, pardavimai išaugo 61 proc.“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė V.Drulienė.

Mūsų protėviai tikrai neskaičiavo kalorijų valgydami sūrį, nors ruošdavo jį įvairiai. Vis dėlto sūris buvo tam tikra prabangos prekė, kuria vaišindavo svečius.

„Jei į šių laikų parduotuvės sūrių skyrių atvyktų prieš kelis šimtus metų gyvenęs žmogus, jis negalėtų patikėti tokia gausa. XVI a. karvės duodavo gerokai mažiau pieno, todėl sūris nebuvo kasdienis valgis, – sako istorikas, gastronomijos tyrinėtojas Rimvydas Laužikas. – Ant didikų stalo jis valgytas pietų pabaigoje desertui, o ant valstiečių stalo – jį traukdavo atėjus svečiams. Sūrių įvairovei trukdė ir klimato sąlygos, nes sezoniniai pokyčiai nėra palankūs sūriui brandinti. 

Galiausiai nereiktų pamiršti ir druskos, kurios žmonės praktiškai nenaudojo, nes ji mūsų krašte beveik neišgaunama, tad būdavo be galo brangi. Taip, lietuviškas sūris keliavo iš kartos į kartą ir mes pagrįstai galime juo didžiuotis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?