Mitybos žinovė – apie lietuvišką superproduktą: pigu ir labai naudinga

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidose „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus pasirinkti, kokių geriau atsisakyti, o kokių kiekį geriau padidinti. 

 T.Šliažaitė ragina neatsisakyti kepenėlių.<br>123rf ir lrytas.lt nuotr.
 T.Šliažaitė ragina neatsisakyti kepenėlių.<br>123rf ir lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2019, 7:04 AM

Šį kartą ji kalbėjo apie lietuvišką supermaistą. 

„Pripažinkime, žodį „supermaistas“ mes girdime labai dažnai, ir tai susiję su produktais, kurie atkeliauja iš tolimiausių pasaulio kraštų. Šį kartą aš noriu pakalbėti apie maistą, kurį mes labai lengvai galime rasti ir Lietuvoje. Tai kepenėlės ir širdelės“, – kalbėjo Tautvilė. 

Iš visų organų, pasak jos, sveikiausios yra kepenėlės – su jomis gauname labai daug vitamino A. Jis yra didžiulis antioksidantas, kuris yra labai svarbus mūsų imuninei sistemai, regėjimui, odai. 

Labai dažnai vitamino A trūksta būtent moterims, kadangi daugumos multivitaminų sudėtyje jo nėra. Taip pat kepenėlės yra didžiulis B grupės vitaminų šaltinis. Tokių, kaip B6, B9, B12. 

Moterims, kurios planuoja susilaukti vaikelio, T.Šliažaitė siūlytų į mitybą įtraukti daugiau kepenėlių, nes su jomis galima gauti pakankamai vitamino B9. 

Tačiau kepenėlėmis piktnaudžiauti moterims, kurios jau laukiamsi vaikelio, nes per didelis vitamino A kiekis nėra labai naudingas. 

Taip pat reikėtų atsiminti, kad kepenėlės yra puikus geležies šaltinis. Jei jus kamuoja anemija ar sumažėjęs hemoglobino kiekis, T.Šliažaitė siūlytų nuolat papildyti racioną kepenėlėmis. 

„Kepenėlės yra labai naudingos, bet labai dažnai iš savo pacientų girdžiu, kad jos filtruoja toksinus ir yra labai užterštos. Norėčiau priminti, kad kepenys yra truputį gudresnės, nei paprastas filtras. Reiškia, kad jos toksinus konvertuoja kepenyse ir pašalina iš organizmo. Tai nereiškia, kad kepenyse kaupiami visi toksinai. Reikia atsiminti, kad toksinai kaupiasi riebaliniame sluoksnyje, todėl kartais riebiuose gyvulinės kilmės produktuose toksinų gali būti žymiai daugiau nei kepenėlėse“, – atkreipė dėmesį T.Šliažaitė. 

Kitas labai sveikas produktas – širdelės. Jose yra daug B grupės vitaminų. Jie labai svarbūs ir mūsų energijai: daug studijuojant, sportuojant, gyvenant aktyviai.

Taip pat būtent širdelėse yra labai daug fermento Q10, kuris yra reikalingas širdies darbui. 

„Įdomu tai, kad žmonės, kurie vartoja cholesterolį mažinančius vaistus arba naudoja vaistus nuo spaudimo, šio fermento kiekį gerokai sumažina. O jis labai svarbus tinkamai mūsų širdies veiklai užtikrinti“, – patikino natūropatinės mitybos specialistė. 

Kitas labai dažnas produktas, kurį naudojame lietuviškoje virtuvėje yra liežuvis – reikėtų atsiminti, kad liežuvis turės mažiau maistinių medžiagų nei kepenėlės ar širdelės. 

Taigi, kaip reikėtų įtraukti šių organų į racioną? Labai dažnai, ypač vaikai, jų nemėgsta. Ką tuomet daryti? 

„Labai smulkiai supjaustykite ir dėkite, kai ruošiate netikrą zuikį, gaminate kotletus. Labai siūlyčiau dėti į faršą, kai gaminate įvairiausius troškinius. 

Labai dažnai girdžiu, kad prieš gaminadami kepenėles žmonės jas mirko piene, bet tai nėra reikalinga. Galima tiesiog apibarstyti druska, pipirais, palaukti kol jos sušils iki kambario temperatūros, įdėti į keptuvę žąsų, kiaulės taukų ar lydyto sviesto ir pakepti, kol suminkštės. Tai, sakyčiau, vienas lengviausių būdų, kaip jas gaminti“, – patarė T.Šliažaitė.

Panašiai galima ruošti ir širdeles – jas galima troškinti ilgiau su svogūnais, paprikomis, bulvėmis, kad jos įgautų daugiau skonio. 

„Vienas receptas, kurį visiems siūlyčiau išbandyti. Išsikepkite kepenėlių, orkaitėje bulvių su lupena, įsidėkite daug kopūstų ir troškintų grybų. Labai subalansuotas, maistingas ir sotus patiekalas, kuris gali papuošti jūsų pietų stalą“, – patarė specialistė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.