Rita Šilenskienė įvardijo svarbią taisyklę, kaip iš tiesų reikia valgyti vaisius

Ruduo – derliaus metas, kai soduose medžių šakos linksta nuo vaisių, tačiau nemaža dalis žmonių nusprendžia juos išbraukti iš mitybos raciono, nes yra įsitikinę: tai sveikatai nepalankūs produktai, turintys didelį cukraus kiekį. 

R.Šilenskienė teigia, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – ir puikus desertas, ir naudingųjų medžiagų šaltinis.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
R.Šilenskienė teigia, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – ir puikus desertas, ir naudingųjų medžiagų šaltinis.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
R.Šilenskienė teigia, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – ir puikus desertas, ir naudingųjų medžiagų šaltinis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
R.Šilenskienė teigia, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – ir puikus desertas, ir naudingųjų medžiagų šaltinis.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 6:02 AM

Į klausimą, kaip yra iš tikrųjų, atsako sveikos gyvensenos ir subalansuoto maisto ekspertė Rita Šilenskienė.

Svarbiausia – sveika alternatyva 

Fiziologiškai žmogus nori saldaus maisto, nes tai teikia malonumą. R.Šilenskienės teigimu, nereikia atsisakyti saldžių nuodėmių – tereikia mokėti atrasti sveikas alternatyvas. Šiuo atveju saldumynus reikėtų pakeisti tinkamais vaisiais.

„Aukštą glikeminį indeksą turintys produktai, tokie, kaip bandelės, kiti miltiniai gaminiai ir panašiai, sukelia cukraus šuolius kraujyje, galinčius lemti diabeto atsiradimą ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų, todėl tokius produktus geriau pakeisti vaisiais, turinčiais pakankamai ląstelienos“, – pataria sveiko maisto ruošinių įmonės „7Pack“ ambasadorė R.Šilenskienė. 

Norintiems į savo mitybos racioną įtraukti vaisius R.Šilenskienė pataria atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų: kokybę, kiekybę ir jų derinimą su kitais produktais.

1. Kokybė ir kiekybė

Vaisiuose yra daug antioksidantų, padedančių sumažinti vėžio riziką bei stabdyti  ląstelių senėjimo procesą, tačiau svarbu rinktis ekologiškus, kuo mažiau saldžius, pirmenybę teikti Lietuvoje augantiems vaisiams. Jie gali teikti daugiausia naudos. 

„Jeigu norite deserto ar užkandžio, galite suvalgyti saują vaisių, vieną arba du obuolius, kriaušę, saujelę slyvų, tris-keturias riekeles ananasų, stiklinę ar pusantros uogų. Tokiais kiekiais vartojamas maistas tikrai gali atnešti naudos“, – sako R.Šilenskienė. 

O jei renkatės džiovintus vaisius, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad juose yra koncentruoto augalinio cukraus, todėl juos valgant labai svarbu neperlenkti lazdos ir mėgautis saikingai, todėl čia galioja paprasta taisyklė – geriau mažiau, bet kokybiškiau. 

2. Taisyklingas vartojimas

Vaisiai turi gydomojo poveikio, tačiau jie turi būti valgomi, kai skrandis yra tuščias ir kaip atskiras maistas, priešingu atveju organizmui ne padėsime, o pakenksime.

„Jei valgysime mėsą, daržoves, garnyrą, o galiausiai dar ir vaisių desertą, stipriai sutriks žarnyno veikla. Nieko nuostabaus, kad suvartojus tokį maisto mišinį ima kilti rūgštys, pučia pilvą. Galima sakyti, kad užkrečiame žarnyną, nes tuo metu vaisiai pūva ir pūdo maistą, esantį skrandyje“, – pažymi R.Šilenskienė.

Be to, anot specialistės, mokslininkai įrodė, jog sergantys vėžiu ir dėl to turintys riboti suvartojamo cukraus kiekį žmonės vaisius gali vartoti tik tuomet, kai skrandis yra tuščias, kitaip jie neturės gydomojo poveikio.

3. Nepamirškime subalansuotos mitybos

Kokybiški vaisiai ir tinkamas jų kiekis gali būti naudingas organizmui, tačiau norint maitintis sveikatai palankesniu maistu, svarbu nepamiršti subalansuotos mitybos. 

„Kai organizmo neaprūpiname maistinėmis medžiagomis, smegenys siunčia signalą, kad jam trūksta energijos. Jeigu energijos ir maistinių medžiagų pakaktų, mūsų ląstelės nebadautų. Tačiau situacija yra priešinga: vartojame daug nesveiko maisto, organizmui trūksta skirtingų medžiagų – skaidulinių, antioksidantų, mineralų, vitaminų, todėl jis siunčia signalą prašydamas energijos – cukraus, nors energijos galime gauti ir iš gerųjų riebalų“, – teigia R.Šilenskienė. 

Pasak jos, įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – ir puikus desertas, ir naudingųjų medžiagų šaltinis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.