Svarbi priežastis, kodėl verta kasdien išgerti puodelį arbatos

Puiki priežastis atsiprašyti seniai pamiršto arbatinuko ir užsikaisti arbatos.  Tyrimai, kurio rezultatai paskelbti tarptautiniame moksliniame žurnale „Aging“, rodo, kad arbata yra labai naudinga smegenims.

Arbata ne tik sušildo vėsiomis rudens dienomis, bet ir apdovanoja organizmą labai naudingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
Arbata ne tik sušildo vėsiomis rudens dienomis, bet ir apdovanoja organizmą labai naudingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 6:30 AM

Mokslininkai teigia, kad arbatos gėrimo įtraukimas į kasdienę dienotvarkę gali būti vienas paprasčiausių gyvenimo būdo pokyčių, atitolinančių su amžiumi užklumpančius smegenų veiklos sutrikimus.

Tyrimą atliko Singapūro nacionalinio instituto mokslininkai kartu su kolegomis iš Kembridžo ir Esekso. 

Jame dalyvavę beveik 40 šešiasdešimtmečių atliko pažintinius testus. Be to, jų smegenys buvo ištirtos magnetinio rezonanso aparatu. Taip pat visi tyrimo dalyviai turėjo atsakyti į klausimą, kaip dažnai jie geria žalią, juodą, ulongo arbatą ar kavą.

Tiems, kurie maždaug 25 metus gėrė arbatą bent keturis kartus per savaitę, nustatytas geresnis ryšys tarp atskirų smegenų dalių. 

„Šie rezultatai yra pirmasis įrodymas, kaip teigiamai arbata veikia smegenų struktūras“, – sakė tyrimui vadovavęs Feng Lei.

Smegenų veiklą jis palygino su eismu greitkelyje: „Įsivaizduokite atskiras smegenų dalis kaip kelionės tikslą. O ryšius tarp šių dalių – tarsi greitkelį. Kai eismas yra gerai organizuotas, keleiviai daug greičiau pasiekia tikslą. Panašiai vyksta ir smegenyse: kai ryšiai tarp atskirų jų dalių yra geresni, daug efektyviau perduodama ir apdorojama informacija“.

Teigiama, kad tai pirmasis tyrimas, kurio metu buvo aiškinamasi, kaip arbata veikia ryšius tarp atskirų smegenų dalių. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad šis gėrimas atitolina antrojo tipo diabetą.

2017 metais atlikta studija parodė, kad arbata gali sumažinti cukraus kiekio šuolius kraujyje. Vėliau mokslininkų grupė atskleidė, kad žaliojoje ir juodojoje arbatoje esančios medžiagos gali pagerinti atmintį. 

„Mūsų studija parodė, kad arbatos gėrimas efektyviai stabdo pažintinių gebėjimų sutrikimams, kurie paprastai užklumpa su amžiumi. Tai labai paprastas dalykas, kuris yra begalo naudingas smegenims“, – sakė mokslininkų grupės vadovas F.Lei.

Arbata – antras populiariausias gėrimas pasaulyje, kurį lenkia tik vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.