Patarė, kaip ruošti maistą vaikams, kad būtų ir skanu, ir naudinga

Kokių tik triukų neišbando tėveliai, norėdami savo atžalų valgiaraštį praturtinti daržovėmis. Nuo pasakų su daržovių herojais iki įvairių žaislų, valgančių greta. 

 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
K.Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
K.Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Vaikams patinka žaismingai patiektas maistas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 20, 2019, 4:40 PM

Tačiau kartais priversti vaikus bent paragauti naujo skonio būna neįmanoma misija. Apie didžiausias tėvelių daromas klaidas ir paprastus būdus, padėsiančius užmegzti draugystę su daržovėmis, pasakoja populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Padėti gali suaugusiųjų pavyzdys ir atviras dialogas

Pirmiausiai, anot V.Juodkazienės, tėveliai turėtų suprasti, kad per prievartą nieko nepakeisi. „Jei vaikus daržoves valgyti versite, vargu, ar pasieksite norimų rezultatų. Laikai, kai pasakymas, jog nuo stalo nepakilsi tol, kol lėkštė nebus tuščia, baigėsi. Patikimiausias būdas yra tinkamo pavyzdžio rodymas. Kitaip tariant, tėvai turėtų patys peržiūrėti savo meniu, į jį įtraukti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių“, – įsitikinusi maisto ekspertė.

V.Juodkazienė sako, kad nereikia per daug sukti galvos, kokios daržovės turi atsirasti valgiaraštyje ir pataria vadovautis sezoniškumu: „Nuo mažens pasakokite vaikui, kad vasarą mes mėgaujamės šviežiomis daržo gėrybėmis – agurkais, pomidorais, salotomis, svogūnais ir kitomis. Vėliau ateina rudens gėrybių metas ir t.t.  Aptarkite su vaikais, kaip jos auginamos, kokį kelią įveikia, kol pasiekia parduotuvių lentynas. Galiausiai pamėginkite kartu gaminti, kalbėtis apie naudojamus ingredientus ir patraukliai patiekti“.

Lėkštėje – daržovių spalvų ir formų žaismas

IKI maisto ekspertė mano, jog naujų skonių ragavimas vaikams iš tiesų yra didelis iššūkis, tačiau pavertus tai žaidimu, galima tikėtis sėkmės. „Paverskite valgymą maža švente, pavyzdžiui, degustacija. Rinkite ryškiausią, skaniausią, rūgščiausią daržovę ar sugalvokite joms titulus“, – patarė V.Juodkazienė.

Tuo tarpu netrukus mama tapsianti maisto tinklaraštininkė 
K.Pišniukaitė-Šimkienė mano, jog vaikams itin svarbus estetinis ir vizualinis maisto pateikimas.

„Tikrai nebūtina kiekvieno vaikiško patiekalo paversti meno kūriniu. Tačiau taip pat verta prisiminti ir spalvas bei formas – net paprastą avižinę košę galima paslėpti po uogų, vairių, riešutų ar sėklų vaivorykšte. Toks maistas vaikui ne tik bus patrauklus, bet ir suteiks žymiai daugiau vitaminų ir naudingųjų medžiagų. Ne veltui pasaulyje pasaulyje šiuo metu labai populiarus posakis „valgyti vaivorykštę“ (angl. eat the rainbow) – pačių įvairiausių spalvų daržovės ir vaisiai aprūpina organizmą svarbiomis medžiagomis, tad kuo didesnė spalvų įvairovė, tuo geriau organizmui ir patraukliau akiai“, – mintimis dalinasi K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Kaip į patiekalus įtraukti kuo daugiau daržovių?

Maisto mylėtoja ir unikalių receptų kūrėja teigia, jog vaikams atsisakant valgyti šviežias daržoves tėveliai neturėtų nuleisti rankų: „Atminkite, jog visada galima daržoves susmulkinus įtraukti jas į receptus taip, kad jų net nesimatytų, o skonį vaikai prisijaukins palaipsniui. 

Turbūt tėvams jau ne paslaptis mėsos kukuliai ar kepsneliai, kuriuose didelę dalį sudaro pačios įvairiausios susmulkintos daržovės. Taip pat nereikėtų pamiršti ir garnyro, pavyzdžiui, bulvių košę praturtinti ir nuspalvinti moliūgu ar brokoliu, makaronų padažui naudoti smulkintus brokolius, į ryžius įmaišyti spalvingų daržovių gabalėlių ir panašiai. Geriausia, kai apie 50 proc. viso patiekalo sudaro būtent daržovės, tad jei salotų vaikas nevalgo, nebijokite daržovių dėti į patį patiekalą, garnyrą ar padažą“, – pataria K.Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi keliais paprastais receptais, kurie patiks mažiesiems.

Mėsos ir daržovių kukulių lizdelis

Kukuliams reikės:

1 morkos;

gabalėlio moliūgo;

1 saliero lapkočio;

400 g maltos kiaulienos ir jautienos;

2 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;

1 kiaušinio;

šiek tiek druskos ir pipirų.

Makaronams reikės:

spagečių;

konservuotų pomidorų savo sultyse;

šiek tiek tarkuoto sūrio;

sultenių;

juodųjų alyvuogių be kauliukų.

Gaminimas

Morką nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Saliero lapkotį supjaustykite smulkiais griežinėliais. Į dubenėlį pilkite džiūvėsėlius, dėkite mėsos faršą, įmuškite vieną kiaušinį, pabarstykite druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite. Į gautą mėsos masę įmaišykite tarkuotą morką ir saliero gabalėlius. Viską gerai išmaišykite ir iš gautos masės formuokite nedidelius apvalius kukulius. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite suformuotus kukulius ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir dėkite spagečius. Jiems išvirus, norimą kiekį dėkite į dubenėlį, ant viršaus pilkite keletą šaukštų konservuotų pomidorų, o ant jų – kelis kukulius. Pjaustykite alyvuoges griežinėliais, iš jų formuokite akytes, o tarp jų įdėkite po gabalėlį morkos, kuri atstos nosytę. Dubenėlio šonuose pabarstykite sultenių.

„Kirmėlytės vakarienė“

Reikės:

¼ brokolio;

¼ kalafioro;

½ kukurūzo burbuolės;

šiek tiek druskos, pipirų;

1–2 pieniškos (ar kitos patinkančios) dešrelės;

agurko, pipirų žirneliais papuošimui.

Gaminimas

Kalafiorą ir brokolį nuplaukite, supjaustykite gabaliukais ir elektriniu kombainu sutrinkite iki trupinių. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite kukurūzus, jiems šiek tiek apkepus, į keptuvę berkite ir smulkintus daržovių trupinius. Masę pabarstykite pipirais, druska, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar keletą minučių. 

Pasiruoškite gražią lėkštę, jos apačioje dėkite keletą šaukštų keptų daržovių masės, virš jos – iš virtos dešrelės griežinėlių formuokite „kirmėlytę“. Iš agurko lazdelių padarykite antenas, iš pipirų – akytes. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.