VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Nustebsite, bet šie produktai nėra vien augalinės kilmės

2019 m. gruodžio 12 d. 08:08
Lrytas.lt
Jei esate vegetaras ar veganas, jūs tikrai žinote maisto produktus, kurių vertėtų vengti – nėra painiavos dėl to, ar galite valgyti kepsnį, ar ne.
Daugiau nuotraukų (5)
Tačiau kai kurių maisto produktų ingredientai gali jus nustebinti.
Etikečių esama klaidinančių – kai kuriuose maisto produktuose yra gyvūninės kilmės priedų, bet to iš pirmo žvilgsnio nepastebėsite.
Pažvelkite į maisto produktų, kurie ne visada yra vegetariški ar veganiški, sąrašą.
Produktai su Omega-3 rūgštimis
Ant kai kuriose produktų etikečių parašyta „Sveika širdžiai“. Toks maistas dažniausiai turi omega-3 riebalų rūgščių, gaunamų iš žuvų. 
Riešutai
Valgant kai kuriuos skrudintus žemės riešutus galite suvalgyti ir želatinos – ši medžiaga padeda prie riešutų prilipti druskai bei prieskoniams.
Duonos gaminiai
Daugybėje duonos produktų yra aminorūgščių, vadinamų L-cisteinu, kurie naudojami minkštumui išgauti. L-cisteinas yra gaunamas iš paukščių plunksnų, ir jo galima rasti daugelyje populiarių produktų. Įmonės, pripažinusios, kad naudojo L-cisteiną, gerai žinomos: „McDonald's“ ir „Pizza Hut“.
Bulvių traškučiai
Kai kuriuose bulvių traškučiuose, ypač sūrio skonio, gali būti kazeino, išrūgų arba iš gyvūnų gautų fermentų. PETA yra sudariusi populiarių veganiškų užkandžių sąrašą.
Keptos pupelės
Kai kurios konservuotos pupelės gaminamos su hidrintais kiaulienos riebalais, todėl verta tikrinti etiketes.
Alus ir vynas
Daugybės alaus ir vynų rūšių gaminimo procese naudojama želatinos tipo medžiaga, gaunama iš gėlavandenių žuvų, tokių kaip eršketas, pūslių. Kitos medžiagos, naudojamos gaminimo procese – kiaušinio baltymas, želatina ir kazeinas (pieno baltymas). 
Rafinuotas cukrus
Cukrus natūraliai nėra baltas, todėl gamintojai jį apdoroja tam tikru būdu, naudojant galvijų kaulus. Galite baltą cukrų keisti ruduoju arba pirkti baltąjį, įsitikinus, kad jo gamybos procese gyvūnų kaulai nenaudojami.
Saldumynai
Daugelio maisto produktų sudėtyje yra tam tikro baltymo, randamo karvių ar kitų gyvūnų jungiamajame audinyje, želatinos, kiaulių kaulų, odos. Visa tai dažnai naudojama kaip tirštikliai arba stabilizatoriai, be to, šių medžiagų galima rasti įvairiuose saldainiuose, įskaitant guminukus.
Be to, daugelyje raudonos spalvos saldainių yra dažų, pagamintų iš tam tikrų džiovintų bakterijų kūnų. Sudedamoji dalis dažnai nurodoma kaip karminas, kochinelas arba karmino rūgštis. PETA (angl. People for the Ethical Treatment of Animals – „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“) yra sudariusi saldainių, kurių sudėtyje nėra gyvūninės kilmės produktų sąrašą.
Vanilės skonio maisto produktai
Kai kurie maisto produktai „paskaninti“ bebrų analinėmis išskyromis. Skamba šlykščiai, bet FDA (JAV Maisto ir vaistų administracija) jį laiko saugiu. Bebrų analinis sekretas paprastai pateikiamas kaip „natūrali kvapioji medžiaga“. Priedas dažniausiai naudojamas kepiniuose kaip vanilės pakaitalas, taip pat – alkoholiniams gėrimams, pudingams, ledams, saldainiams ir kramtomajai gumai.
Vorčesterio padažas
Šis populiarus padažas gaminamas naudojant ančiuvius, tačiau yra ir vegetariškasis šio padažo variantas.
Parengta pagal mnn.com
augalinis maistasveganai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.