Atskleidė netikėtą bulvių košės savybę

Net jei patys nesportuojate, tikrai esate pastebėję kaip kai kurie žmonės bėgiodami ar važinėdami dviračiais siurbia angliavandenių gelius tiesiai iš pakelio. Tai – kuras sunkiai dirbančiam kūnui, tačiau jį būtų galima pakeisti bulvių koše.

 Bulvių košė.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2020, 12:21 PM, atnaujinta Jan 2, 2020, 12:25 PM

Angliavandeniais prisotinti geliai turi daug privalumų. Tai yra greita energijos injekcija, kai jos reikia labiausiai.

Šiuos gelius sportuojantys žmonės įprastai valgo ištvermės reikalaujančių užduočių metu. Pavyzdžiui, bėgdami maratonus, eidami į tolimus žygius ar leisdamiesi į labai ilgas keliones dviračiais sportininkai būtent taip pasisemia energijos.

Tačiau komerciniai geliai turi ir trūkumų. Visų pirma, jie yra pakankamai brangūs. Negerai ir tai, kad jie yra labai saldūs – kai kuriems žmonėms tai nepatinka.

Galiausiai – sunku surasti ekologiškų, skaidulų turinčių gelių. Todėl mokslininkai turi patarimą – vietoje komercinių gelių vartokite bulvių košę.

Mokslininkai pakvietė 12 dviratininkų dalyvauti tyrime. Tai nebuvo įprasti dviračių entuziastai – šie žmonės vidutiniškai per savaitę numynė po 267 km.

Tyrimo metu dalis jų per treniruotes gėrė tik vandenį, kita dalis valgė komercinius angliavandenių gelius, o treti – bulvių košę. Geliai ir bulvės buvo valgomi įprastu ritmu – po 60 gramų kas valandą. Mokslininkai paėmė kraujo mėginius, bet atsižvelgė ir į sportininkų savijautą.

Ir skirtumų tarp komercinių gelių ir bulvių košės poveikio nebuvo pastebėta.

Tiek bulves, tiek gelį valgę sportininkai buvo greitesni už tuos, kurie gėrė tik vandenį. Jų širdies ritmas taip pat pakilo maždaug tiek pat, jie buvo energingesni, o jų kraujyje aptiktas maždaug toks pat gliukozės kiekis. Taigi, bulvių košė yra geriau nei angliavandenių geliai?

Na, kai kurie dviratininkai su tuo nesutiktų. Nors jie buvo greitesni nei tie, kurie gėrė tik vandenį, bulvių košė ne vienam sukėlė vidurių pūtimą, dujų kaupimąsi ir net skausmą.

Mokslininkai tai sieja su didesniu maisto tūriu (60 gramų bulvių košės yra daugiau nei 60 g gelio) ir įprastais bulvių košės ingredientais.

Tai reiškia, kad dalį šio neigiamo bulvių košės poveikio galima pašalinti keičiant receptą.

Bet kuriuo atveju, mokslininkai yra patenkinti rezultatais. Taip, ne vienas dviratininkas skundėsi nemaloniais pojūčiais, bet angliavandenių geliai irgi dažnai sukelia virškinimo problemų.

Svarbiausia – tokie tyrimai išplės sportinių maisto produktų ribas.

Galbūt laikas paeksperimentuoti ir su kitomis daržovėmis bei jų mišiniais?

Galutinis rezultatas vis tiek bus teigiamas – sportininkai turės didesnį greito maisto pasirinkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.