Dietologė įvardijo klaidas, dėl kurių planai mesti svorį virsta nesėkme

Neseniai JAV paskelbtas populiariausių dietų sąrašas yra tokios pat reikšmės įvykis kaip ir išdalyti Auksiniai gaubliai aktoriams ir filmų kūrėjams. Tuo įsitikinusi vilnietė gydytoja dietologė, medicinos mokslų daktarė Edita Gavelienė.

 Kodėl net ir laikantis dietų taip sunku atsikratyti svorio?<br>lrytas.lt koliažas
 Kodėl net ir laikantis dietų taip sunku atsikratyti svorio?<br>lrytas.lt koliažas
 Kodėl net ir laikantis dietų taip sunku atsikratyti svorio?<br> 123rf nuotr.
 Kodėl net ir laikantis dietų taip sunku atsikratyti svorio?<br> 123rf nuotr.
 E.Gavelienė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 E.Gavelienė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-01-21 07:31, atnaujinta 2020-01-21 08:08

Dietų sąrašas buvo sudarytas pagal įvairius kriterijus. Dietos buvo vertinamos įvairiais aspektais, pavyzdžiui, koks jų maistingumas, įtaka kūno masės kaitai (trumpalaikė ir ilgalaikė), bendrai sveikatai.

Iš 35 populiariausių už Atlanto dietų geriausia pripažinta Viduržemio jūros regiono dieta, nuo jos nedaug atsiliko sąraše antrą vietą užėmusi fleksitarinė (visavalgių) dieta.

Šiame sąraše būta ir netikėtumų, pavyzdžiui, ketodieta atsidūrė sąrašo apačioje kaip ir žaliavalgių dieta, o paskutinę vietą užėmė Dukano dieta.

Gydytoja dietologė E.Gavelienė įsitikinusi, kad dietų reitingavimas naudingas tiems, kurie neturi laiko ar noro kreiptis į specialistą.

Jie gali remtis dietų sąrašu norėdami išvengti žalos ir tokio maitinimosi plano, kuris traumuoja organizmą.

O gydytojai dietologai skiria ne dietą, bet paruošia individualias gyvensenos rekomendacijas atsižvelgdami į žmogaus organizmo ypatybes.

Jie netaiko dietų, o įvertina maistinių medžiagų poreikį ir parenka maitinimosi racioną atsižvelgdami į paciento būklę, gretutines ligas.

– JAV dietų sąraše pirmauja Viduržemio jūros regiono dieta. Kaip ją apibūdintumėte? paklausiau gydytojos dietologės E.Gavelienės.

– Man smagu buvo pasidalyti informacija apie JAV dietų reitingą, nes aukščiausias vietas užėmė dietos, kurios neskatina drastiškų pokyčių. Jos paremtos naujų įpročių ugdymu.

Įrodymais grįstoje medicinoje Viduržemio jūros regiono dieta nagrinėjama ne vieną dešimtmetį. Dar praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje mokslininkai apibendrino Viduržemio jūros gyventojų maitinimosi ir gyvensenos įpročius ir aprašė tai kaip dietą, kuri mažina širdies ligų pavojų.

Dieta išsiskiria tuo, kad joje gausu nesočiųjų riebalų (alyvuogių aliejus, riešutai, sėklos), mažiau gyvūninių riebalų, daug vaisių, daržovių, viso grūdo miltinių patiekalų.

Dar svarbu suprasti, kad šią dietą lydi tam tikras požiūris į gyvenimą, sakyčiau, valgymo filosofija – valgymas turi teikti džiaugsmą, todėl negalima valgant skubėti, susėdę prie vieno stalo žmonės dalijasi valgiais ir bendrauja.

Tačiau negali būti paimtas vienas koks nors dietos komponentas, nes dieta veikia tik kaip visuma. Vadovaudamiesi Viduržemio jūros dietos rekomendacijomis mes turėtume pasiieškoti ir saulės.

– Kodėl angliavandenius ribojanti ketodieta užėmė vos 34 vietą – antrą nuo galo?

– Ketodieta neužtikrina visų maistinių medžiagų poreikio. Jos negalima laikytis ilgai.

Aukščiausias vietas užėmusios dietos ne drastiškai keičia kūno masę, o ugdo naujus mitybos įpročius. Kuo įvairesnių produktų valgysime, tuo labiau artėsime prie optimalios mitybos.

– Dažnai žmonės apsilanko pas ne vieną specialistą ir lieka nusivylę, nes svoris nekrinta. Kodėl taip atsitinka?

– Jei per keletą mėnesių ar dar greičiau žmogus neteko 10 kilogramų, bet svajojo, kaip vėl galės valgyti tai, ką mėgsta, tai yra tik organizmo žalojimas.

Svoris mažėja įvairių audinių sąskaita – mažėja ne tik riebalinis, bet ir raumeninis audinys.

Jei žmogus serga nutukimu, tik po dvejų metų galima atsakyti, ar gydymas buvo sėkmingas. Jei per tą laiką nukrito ne mažiau kaip 5 procentai svorio, galime džiaugtis, kad jums pavyko.

– Kokių dažniausiai pasitaiko klaidų?

– Yra skiriami įvairūs nutukimo gydymo būdai. Pagrindą sudaro gyvensenos keitimas, apimantis fizinio aktyvumo didinimą, įpročių, maisto parinkimo korekciją.

Kartais skiriamas ir medikamentinis gydymas.

Jei nustatomas vadinamasis morbidinis nutukimas, gali būti taikomas chirurginis gydymas.

Didžiausios nesėkmės lydi tada, jei yra nepakankama motyvacija, pasirenkami nerealūs tikslai, kai programa orientuota į trumpalaikius rezultatus, o ne į „viso gyvenimo planą“.

– Ką manote apie protarpinį badavimą?

– Tai – nauja mada. Dažnai toks maitinimosi būdas pasirenkamas norint pateisinti vakarinį valgymą, pusryčių vengimą, kitaip tariant, įteisinti netvarkingą maitinimąsi.

Pavyzdžiui, protarpinis badavimas pasirenkamas taip, kad pradedama valgyti antroje dienos pusėje, tačiau suvalgoma daugiau maisto nei įprastai.

Žmogus dažnai nekreipia dėmesio į impulsus, kurie jam praneša, kada valgyti ar gerti. Jei galva užimta intensyvia veiklai, šie impulsai neprasimuša pro minčių srautą, todėl valgoma tada, kai yra laiko, kai stengiamasi pamiršti nemalonius dalykus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.