Nesileiskite apkvailinami: štai kuo iš tiesų rudasis cukrus skiriasi nuo baltojo

Juodoje duonoje yra daugiau skaidulų, negu baltoje. Rudi ryžiai yra maistingesni nei balti. Remdamiesi šia paralele galite manyti, kad lygiai tas pats galioja ir kalbant apie cukrų.  Bet ar išties rudasis cukrus yra sveikesnis už paprastą baltąjį?

Tiek baltąjį, tiek rudąjį cukrų organizmas virškina taip pat.<br>123rf nuotr.
Tiek baltąjį, tiek rudąjį cukrų organizmas virškina taip pat.<br>123rf nuotr.
Tiek baltąjį, tiek rudąjį cukrų organizmas virškina taip pat.<br>123rf nuotr.
Tiek baltąjį, tiek rudąjį cukrų organizmas virškina taip pat.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 6:33 AM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:25 PM

Trumpai tariant – ne. 

Lyginant mitybinę vertę, rudasis ir baltasis cukrus yra beveik vienodi. Šaukštelyje rudojo cukraus ir šaukštelyje baltojo yra maždaug 15 kalorijų. Abiejuose yra maždaug 4 gramai cukraus. Galiausiai – beveik visos rudojo ir baltojo cukraus kalorijos gaunamos iš paprastų angliavandenių.

„Praktiškai bet koks pridėtinis cukrus iš esmės yra tas pats ir į jį visada vertėtų vertinti kaip cukrų“, – sako Jungtinėje Karalystėje gyvenanti ir dirbanti dietologė Dana Harrison.

Tiek baltąjį, tiek rudąjį cukrų organizmas virškina taip pat. 

„Užuot gaišus laiką aiškinantis, kuris cukrus yra sveikesnis, svarbiau suprasti, kaip jis veikia sveikatą, ar tinka jūsų mitybai ir gyvenimo būdui“, – pridūrė dietologė.

Taigi, kuo skiriasi baltasis ir rudasis cukrus

Baltasis cukrus yra cukrus, kuris gamybos metu buvo išvalytas iki baltų kristalų, kuriuose yra 99,9 proc. sacharozės. Rudasis cukrus, aiškina D.Harrison, iš esmės yra tik baltasis cukrus su melasa, suteikiančia karamelės skonio. 

Todėl rudojo cukraus sudėtyje yra medžiagų, kurių yra melasoje – kalcio, kalio, geležies ir magnio. Šių medžiagų paprasto baltojo cukraus sudėtyje nėra. Tačiau šių maistinių medžiagų kiekis yra toks mažas, kad skirtumas iš esmės yra nereikšmingas.

Nesusipratimų kyla ir dėl rudojo cukraus atspalvio – yra šviesiai rudo ir tamsiai rudo cukraus.

Šviesesnis cukrus tikrai nereiškia „mažiau kalorijų“. Šviesumą ar tamsumą nulemia melasos kiekis cukruje. Šviesiai rudo cukraus sudėtyje yra apie 3,5 proc. melasos, o tamsiai rudo – 6,5 proc. Nepaisant to, organizmas ir vieną, ir kitą cukrų virškina ir pasisavina vienodai.

Nors šios dvi cukraus rūšys maistingumu yra beveik vienodos, jų skonis gali labai skirtis.

Desertai, pagaminti su ruduoju cukrumi, bus labiau karamelinio skonio, negu desertai, kurių sudėtyje – baltasis cukrus. Tai, be visų kitų patarimų ir gudrybių, yra vienas iš dalykų, kurį turėtų žinoti kiekvienas kepėjas mėgėjas.

Parengta pagal thedailymeal.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.