Ši skrandžio bėda lietuvius užklumpa itin dažnai: specialistė patarė, ką daryti

Kamuoja pilvo pūtimas, nevirškinimas ar refliuksas? Dėl viso to gali būti kalta mūsų skrandyje apsigyvenusi Helicobacter pylori bakterija. Tad šįsyk visa tiesa apie tai!

 T.Šliažaitė teigia, kad nustačius H.pylori vienam asmens nariui, būtina gydyti ir kitą.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 T.Šliažaitė teigia, kad nustačius H.pylori vienam asmens nariui, būtina gydyti ir kitą.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 Skrandžio bakterija sutrikdo virškinimą, sukelia daug nemalonių pojūčių.<br> 123rf nuotr.
 Skrandžio bakterija sutrikdo virškinimą, sukelia daug nemalonių pojūčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė

Apr 14, 2020, 8:40 AM, atnaujinta Apr 14, 2020, 9:00 AM

Dirbdama su lietuviais kaip natūropatinės mitybos specialistė dažnai pastebiu, kad virškinimo problemos kamuoja vis daugiau žmonių, o jų organizme aptinkama mano jau minėta bakterija. Gyvenu Anglijoje ir dirbu su įvairių tautų klientais, tad galiu drąsiai pasakyti, kad tarp lietuvių ji pasitaiko dažniausiai.

Nors Vakarų pasaulyje ši bakterija visada gydoma, Lietuvoje vis dar pasitaiko specialistų, kurie remiasi nusistovėjusia nuostata, kad šią bakteriją turi dauguma žmonių, tad gydyti jos nereikėtų. Deja, būtent toks požiūris ir skatina šios bakterijos dauginimąsi, ypač tarp vis jaunesnių žmonių, o negydoma ji gali lemti ne tik vis blogėjantį virškinimą, bet ir tokias sunkias komplikacijas kaip opa ar net skrandžio vėžys.

Kadangi ji lengvai plinta, dirbdama su vienu iš sutuoktinių, kuriam nustatyta ši bakterija, visada raginu išsitirti ir kitą pusę.

Kaip plinta ši bakterija?

Nors iki galo nėra aišku, žinoma, kad ji gali keliauti per burną (reikėtų galvoti apie bučiavimąsi), per išmatas, jei gerai nenusiplauname rankų po tualeto, ir net per užkrėstą vandenį ar maistą.

Kam būtinai reikėtų pasitikrinti dėl šios bakterijos?

Jei jums nustatytas gastritas, kamuoja refliuksas ar nuolat raugėjate, šeimos istorijoje yra skrandžio vėžio atvejų, jaučiamas maisto nevirškinimas, ypač jei suvalgote ką nors riebaus, itin rekomenduočiau susimąstyti apie šios bakterijos tyrimą.

Tie, kurie vartoja vaistus nuo rūgštingumo, turėtų taip pat prisiminti, kad susilpnėję simptomai vartojant vaistus dar nereiškia, kad mes neturime šios bakterijos, kuri negydoma gali toliau kelti virškinimo problemų.

Kaip žinoti, ar turime šią bakteriją?

Lengviausias ir patikimiausias būdas nustatyti bakteriją Helicobacter pylori yra atliekant išmatų tyrimą. Taip pat galima atlikti ir kraujo tyrimus, kuriuose bus ieškoma antikūnų šiai bakterijai.

Deja, šis tyrimas nebus iki galo tikslus, jei jūs jau buvote gydyti nuo šios bakterijos. Kiti rečiau vartojami būdai – endoskopija arba kvėpavimo tyrimas.

Koks šios bakterijos gydymo būdas?

Vienas pagrindinių gydymo būdų yra tam tikri antibiotikų deriniai ir vaistai nuo rūgštingumo. Būtų gerai, jei ši bakterija lengvai pasiduotų antimikrobinių preparatų poveikiui.

Būna ir tokių atvejų, kad pacientai išeina tris ar net keturis antibiotikų kursus, bet bakterija vis tiek dar aktyvi. Būtent dėl šios priežasties itin svarbu pasitikrinti, ar gydymas suveikė ir ar bakterija buvo visiškai pašalinta.

Taip pat svarbu užtikrinti, kad šeimos nariai taip pat pasitikrintų, jeigu ir juos kamuoja ši bakterija, jei reikia, gautų atitinkamą gydymą, kad vėl iš naujo neužsikrėstų.

Tiems, kurie vengia vartoti antibiotikus, yra natūralesnių priemonių, tokių kaip stiprūs natūralūs preparatai, bet ir jų veiksmingumas dažnai priklauso nuo individo.

Šiais laikais mes ir taip gauname daug neigiamos informacijos, susijusios su mūsų sveikata, tad norėčiau pabrėžti, kad šio straipsnio tikslas nebuvo išgąsdinti, o priešingai – supažindinti su šia itin dažnai pasitaikančia bakterija. Tikslas – paskleisti žinią, kad mes galėtume imtis prevencinių žingsnių ir užkirsti kelią jos dauginimuisi ir galimoms komplikacijoms.

Atsiminkime, kad kiekvieno iš mūsų sveikata yra mūsų rankose, tad jei nesijaučiame gerai, visada raginu ieškoti priežasčių.

Taip pat visada labai svarbu prisiminti, kad iškilus bet kokiems virškinamojo trakto negalavimams pirmiausia derėtų kreiptis į gastroenterologą.

Reikėtų atsiminti, kad tiek vartojant antibiotikus, tiek natūralius antimikrobinius preparatus itin svarbu kiek įmanoma labiau koncentruotis į šios bakterijos pašalinimą, tad visada įtraukiu tokias pagalbines priemones kaip:

  1. Probiotikus, kurių sudėtyje yra laktobacilų ir bifido bakterijų. Tyrimai rodo, kad probiotikų vartojimas kartu su antibakterinėmis priemonėmis, tokiomis kaip antibiotikai, dvigubai padidina šansą visiškai atsikratyti šios bakterijos.
  2. Fermentuotus produktus, tokius kaip natūralus jogurtas ar kefyras, juose esančios gerosios bakterijos teigiamai veikia mūsų žarnyno veiklą, padeda sumažinti šios bakterijos sukeltus šalutinius simptomus ir gali teigiamai paveikti šios bakterijos šalinimą.
  3. Mielagrybį, geriau žinomą kaip S.boulardi, taip pat teigiamai veikiantį kovojant su šia bakterija. Taip pat šis mielagrybis turi teigiamą poveikį stengiantis sumažinti šalutinius simptomus, tokius kaip viduriavimas, kurį dažnai sukelia antibiotikų vartojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.