Specialistė pasakė, kuo naudingi rabarbarai ir kam reikėtų jų vengti Rabarbarų sriubos ir ledų receptai

Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad ši daržovė, kurios sezonas labai trumpas, yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. 

Rabarbarai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
Rabarbarai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
 Trinta rabarbarų sriuba.<br>123rf nuotr.
 Trinta rabarbarų sriuba.<br>123rf nuotr.
 Rabarbarų ledai.<br>123rf nuotr.
 Rabarbarų ledai.<br>123rf nuotr.
Vaida Kurpienė, sveikos mitybos specialistė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaida Kurpienė, sveikos mitybos specialistė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rabarbarai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
Rabarbarai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 11, 2020, 8:29 AM, atnaujinta Jun 11, 2020, 8:37 AM

Tuo metu maisto gamybos ekspertė dalijasi dvejais receptais su rabarbarais, kurie padės atsivėsinti atšilus orams. 

Rabarbarai – daržovė, kuria mėgautis galime neilgai. Jų lapkočius patartina valgyti iki Joninių. Maistui naudojami jauni rabarbarų lapkočiai, tačiau pačių lapų valgyti negalima.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad rabarbarai – vertingas produktas, kuriame mažai kalorijų – 100 g yra vos 21. 

Rabarbarai, kai vartojami saikingai, yra puikus skaidulų, vitaminų K ir C, mangano, kalio, antioksidantų – polifenolių, beta karotino ir antocianinų – šaltinis. Pastarieji yra tik raudonuose stiebuose, nes būtent antioksidantas antocianinas nudažo lapkočius skaisčiai raudona spalva. 

„Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitamino K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui.  Rabarbaruose taip pat yra ir vidurius laisvinančių medžiagų, kurios paskatina žarnyno aktyvumą, dėl to juos rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu“, – sako V.Kurpienė. 

Verta žinoti 

Didžiosios dalies kalcio, esančio rabarbaruose, mūsų organizmas negali pasisavinti. Kalcis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas – itin nenaudingas sergantiems podagra, inkstų ligomis, pavyzdžiui, inkstų akmenlige. 

Dietistė V.Kurpienė pataria prieš vartojant rabarbarus juos termiškai apdoroti ir taip bent šiek tiek sumažinti oksalo rūgšties koncentraciją. Daugiau oksalo rūgšties šioje daržovėje pradeda kauptis vasaros laikotarpiu, dėl to rekomenduojama rabarbarais mėgautis vos prasidėjus sezonui. 

„Norint išlaikyti šviežius rabarbarus ilgiau,  parsinešus namo geriausia suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį ar pamerkti. Tuomet šaldytuve jų laikymo terminas prailgėja kelis kartus“, – pataria V.Kurpienė.  

Tinka ir sriubai, ir ledams 

„Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti pirkėjai ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius“, – teigia „Maximos“ maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Atšilus orams maisto ekspertė siūlo iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietišką rabarbarų sriubą, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą. 

Rabarbarų ledai

Reikės: 

  • 100 gramų šviežių rabarbarų, 
  • stiklinės vandens, 
  • pusės stiklinės cukraus, 
  • šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 
  • šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero, 
  • trupučio druskos.

Nuluptus rabarbarų stiebus reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir suberti į puodą. Tada supilti vandenį, suberti cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždengti ir pakaitinti, kol užvirs. 

Virti apie 10 minučių nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų. 

Tada nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba

Iš rabarbarų pasigaminkite sriubą, kurią galima valgyti šaltą – patiekalas atgaivins, o valgant šiltą – sušildys.

Reikės: 

  • 100 gramų šviežių rabarbarų, 
  • 2 svogūnų, 
  • 3–4 morkų, 
  • 2 skiltelių česnako, 
  • gabalėlio šviežio imbiero, 
  • poros šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • druskos, 
  • pipirų, 
  • šaukštelio kumino sėklų, 
  • šaukštelio kalendros sėklų, 
  • 400 mililitrų daržovių arba vištienos sultinio, 
  • 200 mililitrų kokosų pieno, 
  • 3 šaukštai žaliosios citrinos sulčių, 
  • 2 šaukštai žuvies padažo.

Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kumino ir kalendros sėklas. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite, kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės. 

„Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį Chalapos paprikos. Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – bazilikų arba kalendrų lapeliais. Skanaus!“ – receptu dalijasi B.Baratinskaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.