Problema kyla dėl to, kad kiekvienam žmogui, priklausomai nuo jo organizmo, reikalingas angliavandenių kiekis skiriasi.
Tam įtakos turi amžius, fizinis aktyvumas, jautrumas insulinui, gyvenimo būdas, patiriamas stresas ir kiti veiksniai. Visa tai nulemia tai, kiek žmogus gali valgyti angliavandenių.
O yra ir tokių atvejų, kai angliavandeniai netoleruojami ir turi būti ribojamas jų kiekis.
Angliavandeniai – tai grūdai ir jų produktai (ryžiai, miltai, įvairūs kepiniai, avižos, makaronai ir kt.), krakmolingos daržovės (bulvės, ankštiniai, saldžios bulvės ir kt.), vaisiai (ypač saldūs, džiovinti), pienas (laktozė). Šie produktai turi įtakos cukraus lygio kraujyje svyravimui.
Virškinant angliavandenius šie virsta gliukozės molekulėmis ir labai greitai patenka į kraują, jame padaugėja cukraus. Kad cukraus lygis būtų sureguliuotas, kasa išskiria daugiau insulino. Jei angliavandeniai valgomi nuolat ir dideliais kiekiais, kasa turi gaminti nenatūraliai daug insulino ir dėl to pervargsta, sutrinka jos veikla.
Palaipsniui vystosi atsparumas insulinui, gali išsivystyti prediabetas, diabetas, širdies ligos, nutukimas, kiti organizmo veiklos sutrikimai, ligos.
Gydytojas, bestselerių autorius F.Lipmanas nurodo, kad pasitikrinti, ar netoleruojate angliavandenių, galima atsakius į žemiau pateikiamus klausimus.
1. Ar turite antsvorio?
2. Ar jaučiate nuovargį, ypač suvalgius maisto, kuriame daug angliavandenių?
3. Ar gyvenate sėslų gyvenimo būdą, dirbate sėdimą darbą?
4. Ar patiriate persivalgymo epizodus?
5. Ar jaučiate stiprų potraukį saldumynams arba krakmolingiems produktams (duona, bulvės, kepiniai)?
6. Ar jums sunku susikaupti, tampate irzlus, kai esate alkanas?
7. Ar atlikus gliukozės tyrimą (tiriant kraujo mėginį) nustatytas padidėjęs kiekis kraujyje?
8. Ar jus kamuoja nervingumas, depresija, odos problemos, sąnarių arba raumenų skausmai, hormonų veiklos sutrikimai, miego sutrikimai?
Jeigu „taip“ atsakėte daugiau nei į vieną klausimą, pabandykite 14 dienų iš mitybos raciono išbraukti grūdus, pseudogrūdus, krakmolingas daržoves, saldžius vaisius, ankštinius ir cukrų (saldumynus, sirupus, saldintus gėrimus, medų ir kt.).
Po 14 dienų iš naujo atsakykite į 2, 5, 6 ir 8 klausimus. Jei pastebite akivaizdžius skirtumus – netoleruojate angliavandenių.
Per tas 14 dienų valgykite daržovių, žalumynų, baltymų (žuvies, paukštienos, kiaušinių ir kt.), sveikųjų riebalų (avokadų, alyvuogių, kokosų, kokosų ir alyvų aliejų ir kt.).
Ribokite tokių angliavandenių, kaip grūdai ar bulvės, vartojimą iki 3 kartų per savaitę. Ribokite pieno produktų vartojimą. Rinkitės nesaldžius vaisius ir uogas.
Alkoholio, saldintų gėrimų geriausia atsisakyti.
Visada atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės suvalgę angliavandenių gausaus maisto.