Pasakė, kiek šokolado galima suvalgyti per dieną, kad naudos būtų daugiau nei žalos

Šokolado skoniu žmonija mėgaujasi jau daugiau nei 1000 metų, o Europoje jo fabrikai pradėti masiškai statyti Pramonės revoliucijos metu. Juodasis šokoladas – pirmoji ir pati gryniausia šio saldėsio rūšis, kuria galime mėgautis iki šiol.

Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-07-26 10:04, atnaujinta 2020-07-26 10:09

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi įdomiais faktais apie juodąjį šokoladą, kurie paskatins paragauti net ir jo nemėgstančius.

Mineralų šaltinis

Rinkdamiesi juodąjį šokoladą atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Jame turėtų būti kuo mažiau riebalų, cukraus, dirbtinių dažiklių ir kvapų, o kakavos kiekis – ne mažesnis nei 75 procentai. Pasirinkę kokybišką saldumyną, savo organizmą papildysite naudingosiomis medžiagomis.

„Kuo gausiau kakavos bus šokolado plytelėje, tuo daugiau ląstelienos ir įvairių mineralų pasisavinsite. Juodajame šokolade yra nemažai vario, magnio, kalio ir geležies, kurie stiprina imunitetą bei gerina atmintį, todėl užsinorėjus šokolado verčiau rinktis šią rūšį.

Tačiau juo, kaip ir kitais saldumynais, nereikėtų piktnaudžiauti ir suvalgyti daugiau nei 30 gramų per dieną“, – sako maisto ekspertė V.Juodkazienė.

Padeda išsaugoti sveikus dantis

Nuo vaikystės girdime, kad valgant daug saldumynų greitai ims gesti dantys, tačiau juodasis šokoladas veikia priešingai.

„Šios rūšies šokolade esantis polifenolis yra natūrali cheminė medžiaga, kovojanti su burnoje susidarančiomis bakterijomis, o taninai, suteikiantys šokoladui tamsią spalvą ir kartumą, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios neleidžia susidaryti apnašoms“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Gali padėti įveikti stresą ir nerimą

Išskirtinis juodojo šokolado kvapas ne mažiau reikšmingas už jo skonį, nes pasižymi raminamosiomis ir gydomosiomis savybėmis. Todėl jis dažnai naudojamas kuriant eterinių aliejų, namų kvapų ar kosmetikos priemones.

„Jei grįžote namo po sunkios darbo dienos, tačiau vis dar jaučiate įtampą ir skundžiatės nuovargiu, suvalgykite gabalėlį juodojo šokolado. Ypatingas šio saldumyno kvapas padeda atsikratyti nerimo, subalansuoja emocijas ir leidžia ramiai užmigti“, – sako V.Juodkazienė.

Saugo odos jaunystę

Juodasis šokoladas dėl jame esančios kakavos žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Šios medžiagos padeda išlaikyti odos drėgmę, kovoja su įvairiais senėjimo procesais ir netgi mažina odos vėžio riziką.

„Juoduoju šokoladu dažniau pakeitę įprastus saldumynus padėsite odai apsisaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, kurie sausina odą ir skatina raukšlių atsiradimą.

Be to, kartus šokoladas padeda kovoti su odos problemomis, tokiomis, kaip aknė“, – sako maisto ekspertė.

Gerina smegenų veiklą

Juodasis šokoladas ypač praverčia tiems, kurie nuolat dirba protinį darbą arba intensyviai mokosi, nes kakavoje esančios medžiagos skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos.

Nedidelis šokolado gabalėlis gerina smegenų kraujotaką, todėl suvalgius bus lengviau išlaikyti dėmesį ir įsiminti informaciją.

Maisto ekspertė V.Juodkazienė dalijasi vasarišku receptu.

Juodojo šokolado ir bananų kokteilis

Reikės (2 asm.):

  • 2 bananų
  • 200 ml migdolų pieno
  • 150 ml stiprios užplikytos kavos
  • 100 g juodojo šokolado
  • 2 a. š. skysto medaus

Paruošimas

Paruoškite stiprią kavą ir palikite ją šaldytuve, kol atvės. Supjaustykite bananus, sutarkuokite šokoladą ir kartu su medumi sudėkite į elektrinį trintuvą. Supilkite pieną ir kavą, tuomet viską gerai išplakite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.