Atskleidė svarbų skirtumą tarp žuvų, sužvejotų jūroje, ir užaugintų tvenkiniuose

Kiekvienas su nekantrumu laukia meto, kuomet šeima susirinks prie šventinio stalo. Namų šeimininkės, kaip ir kasmet, sprendžia tikrą galvosūkį – kokiais patiekalais nustebinti šį kartą? Nors įprastai žuvis atsiduria viena pirmųjų sąraše, būtina žinoti, kaip teisingai ją išsirinkti.

 Kokias žuvis pasirinkti, kad rezultatas būtų puikus?<br>123rf nuotr.
 Kokias žuvis pasirinkti, kad rezultatas būtų puikus?<br>123rf nuotr.
 Šaldyta žuvis.<br>123rf nuotr.
 Šaldyta žuvis.<br>123rf nuotr.
Švieži karpiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Švieži karpiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Parengė Raminta Bogušienė, VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė

Dec 10, 2020, 8:04 AM

Ne tik stalo puošmena, bet ir sveikatos dozė

Specialistai žuvis skatina ruošti bei valgyti ne tik dėl įvairovės ar stalo puošmenos, bet ir dėl sveikatos. Ją valgyti reikėtų ne retkarčiais, o nuolat.

Statistinis lietuvis daugiausia žuvies suvalgo būtent šventiniu laikotarpiu. Deja, to organizmui nepakanka. Medikai rekomenduoja žuvies patiekalus integruoti į savo valgiaraštį bent 2-3 kartus per savaitę. 

Jeigu tai atrodo sunki užduotis, didžiosios metų šventės gali tapti pirmuoju žingsneliu tikslo link. Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 150 g žuvies. Toks žuvies kiekis reikalingas organizmui dėl būtiniausių maistinių medžiagų bei pakankamo baltymų kiekio.

Lietuviai dažniau renkasi liesą žuvį, tačiau mitybos specialistai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias bei riebias žuvis. 

Jeigu nuspręsite, kad šventės gali tapti puikiu laiku ne tik skonio receptoriams pamaloninti, bet ir organizmui papildyti reikiamomis medžiagomis, toli ieškoti nereikės.

Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintuose karpiuose, plačiakakčiuose, amūruose, eršketuose ar unguriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, o pasitelkus įdomius receptus galima paruošti tikrai sveikų ir nuostabių patiekalų.

Garantuoja produktų kontrolę

Lietuviai perka įvairias žuvis, vienos populiariausių – sužvejotos ir užšaldytos jūrinės žuvys arba išaugintos fjorduose.

Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir nepalikti sveikatos antrame plane. Laisvai vandenyne ir jūrose plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja, o tai reiškia: jei plėšrios žuvys maitinasi pesticidais, sunkiaisiais metalais, dioksinais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštomis žuvimis, šios medžiagos gali atsidurti ir ant mūsų stalo.

Tuo metu Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose žuvys auginamos ekologiškai. Lietuvos tvenkiniuose jų auginimas, gyvenimo sąlygos, taip pat ir mityba kontroliuojama, todėl specialistai rekomenduoja drąsiau rinktis lietuviškus karpius, amūrus, plačiakakčius ir kitas mūsų krašte išaugintas žuvis.

Tvenkiniuose, kuriuose auginami karpiai, griežtai draudžiama maudytis, žvejoti ir poilsiauti. Pačios žuvys maitinasi natūraliu pašaru, randamu tvenkinyje, o jei jo trūksta, tai tik ekologiškais sertifikuotais pašarais iš ekologinių ūkių. Toks žuvų pasirinkimas garantuoja produktų kontrolę, atsekamumą ir biologinę maisto saugą. 

Šviežia žuvis – atgaiva skonio receptoriams 

Kokias žuvis pasirinkti, kad rezultatas būtų puikus? Parduotuvėse siūlomas rūkytų, sūdytų, šaldytų, atvėsintų ir šviežių žuvų asortimentas įprastai šios užduoties nepalengvina, o kartais galvoje sukelia visišką chaosą. Prieš keliaujant apsipirkti vertėtų žinoti svarbiausias specialistų įžvalgas ir rekomendacijas.

Pastebima, jog dauguma lietuvių vis dar yra linkę rinktis sūrias, rūkytas žuvis. Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvų apdorojimo būdas nėra pats palankiausias sveikatai.

„Žuvų produktuose ir taip yra labai daug skoninių savybių, todėl reikėtų vengti rūkytų ir stipriai sūdytų žuvies produktų. Didelis kiekis druskos maiste žmogaus organizme sulaiko skysčius, o rūkymo metu susidaro kancerogeninės medžiagos, tai, žinoma, nėra sveika. 

Orkaitėje paruošę Lietuvos tvenkiniuose išaugintas šviežias žuvis tikrai neprašausite. Gaminimo procesas netruks ilgai, o rezultatas maloniai nustebins. Viskas, ko reikia – šlakelis citrinų sulčių, žiupsnelis druskos, juodieji pipirai ir jūsų mėgiamos šviežios arba džiovintos prieskoninės žolelės“, – patarimais dalijasi maisto technologė Raminta Bogušienė, pridurdama, jog taip paruošta žuvis orkaitėje bus tikra atgaiva skonio receptoriams.

Svarstantiems, kurias žuvis pasirinkti – šaldytas, atvėsintas, gyvas iš akvariumo ar tik ką pagautas iš tvenkinių, primenama: nors šaldytos žuvys nėra blogas pasirinkimas, vertėtų atminti, kad patiekalo skoninės savybės ir tekstūra bus kiek prastesnė nei paruošto iš šviežių žuvų.

Šviežių ir šaldytų žuvų sudėtis yra identiška, tačiau atšilimo proceso metu šaldytos žuvys praranda daug ląstelinio skysčio, o ilgesnio transportavimo, laikymo laikotarpiu netenkama dalis naudingųjų maistinių medžiagų, tad tokios žuvys mažiau džiugins gardžiu aromatu ir skoniu, bus kiek sausesnės ir mažiau vertingos.

Teisingai išauginta, šviežia, tik ką sugauta žuvis, tinkamai paruošta atskleis visas geriausias savo skonines savybes, turės daugiausiai vertingų medžiagų žmogaus sveikatai ir džiugins ne tik švenčių metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.