Pigus ir paprastas produktas – tikra dovana organizmui: kalorijų mažai, o nauda – begalinė Liekninančių blynų receptas

Per karantiną namuose užsisėdėję tautiečiai skundžiasi priaugtais kilogramais, dėl nejudrumo sutrikusia medžiagų apykaita, vidurių užkietėjimu ir kitomis bėdomis.

Nuolat vartojamos avižų sėlenos gali padėti sumažinti svorį.<br>123rf nuotr.
Nuolat vartojamos avižų sėlenos gali padėti sumažinti svorį.<br>123rf nuotr.
Nuolat vartojamos avižų sėlenos gali padėti sumažinti svorį.<br>123rf nuotr.
Nuolat vartojamos avižų sėlenos gali padėti sumažinti svorį.<br>123rf nuotr.
Avižų sėlenų blynai.<br>123rf nuotr.
Avižų sėlenų blynai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 6:06 AM

Tikra žarnyno šluota vadinamos avižų sėlenos naudingos ne tik virškinimo traktui. Jose gausu ne tik B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų, bet ir skaidulų, kurios apsaugo nuo cholesterolio padidėjimo ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. 

Vartojant avižų sėlenas skatinamas maisto greitesnis judėjimas žarnynu ir jo pasišalinimas, o brinkdamos skrandyje sėlenos sukelia sotumo jausmą. Ne veltui garsusis dietologas Pierre'as Dukanas įtraukė jas į savo dietą ir net sukūrė blynų receptą – jį receptą rasite žemiau.

Kodėl verta dažniau vartoti avižų sėlenų? 

Naudingos diabetikams. Avižų sėlenos pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, gali padėti  stabilizuoti medžiagų apykaitą, sulėtinti angliavandenių absorbciją ir slopinti gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą. 

Padeda širdžiai ir kraujagyslių sistemai. Mitybą praturtinus sėlenomis galima išvengti aterosklerozės, tachikardijos, aritmijos, miokardo infarkto ir insulto. Amerikos širdies asociacija pripažino teigiamą sėlenų poveikį mažinant cholesterolio kiekį kraujyje.

Nauda moterims. Sėlenose yra fitoestrogenų, kurie saugo nuo moterų hormonų disbalanso. Jų vartojimas yra veiksminga krūties ligų (įskaitant vėžį), endometriozės, gimdos miomų prevencija.

Gali padėti apsaugoti nuo vėžio. Sėlenose esančios skaidulos kartu su antioksidantais ir mikroelementais sumažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos navikų riziką.

Padeda sumažinti svorį. Augalinės skaidulos yra labai lėtai virškinamos – dėl to ilgiau nejaučiame alkio. Virškinamajame trakte avižų sėlenų skaidulos išbrinksta ir sudaro masę, kuri valo žarnyną nuo toksinų ir kancerogenų.

Nenuostabu, kad žinomo mitybos specialisto Pierre'o Ducano dietos pagrindinis elementas – būtent avižų sėlenos!

Sėlenose yra mažai kalorijų. Nuolatinis jų naudojimas gerina medžiagų apykaitą. Skaidulos kartu su naudingais mikroelementais stimuliuoja peristaltiką, mažina cholesterolio kiekį ir skatina riebalų skaidymąsi.

Kaip vartoti?

Kaip gi vartoti avižų sėlenas? Į bet kokį patiekalą ar gėrimą, pavyzdžiui, kefyrą, įberkite sausų sėlenų. Sėlenų vartojimo laikotarpiu būtinai gerkite pakankamai skysčių: mažiausiai 1,5 litro per dieną.

Suaugusieji virškinimui ir žarnyno valymui gerinti turėtų vartoti 1-2 arb. šaukštelius sėlenų 3 kartus per dieną. Metantys svorį turėtų vartoti po 1 šaukštą sėlenų 3 kartus per dieną.

Jeigu vakarais stengiatės nevalgyti, tačiau graužia alkio kirminas, pasiruoškite dietinį kokteilį su sėlenomis. 1-2 šaukšteliai sėlenų, išmaišytų 250 ml pasukų ar kefyro, ilgam suteiks sotumo jausmą, tačiau nepkraus organizmo kalorijomis.

Vienas įspėjimas. Vartoti sėlenų nereikėtų tiems, kuriuos kamuoja opaligės paūmėjimas, gastritas, polipai žarnyne, Krono liga.

Žinomo dietologo receptas

Garsaus prancūzų dietologo Pierre'o Dukano keturių etapų dieta, kaip teigiama, padeda ne tik numesti svorio, bet ir jo vėl nepriaugti. Ne veltui jo laikosi žinomiausi pasaulyje žmonės.

Dukano dieta susideda iš keturių etapų. Pirmojo etapo metu reikia valgyti vien baltyminius produktus, antrojo – baltymus kaitalioti su daržovėmis. Šių dviejų etapų metu numetamas nepageidaujamas svoris.

Per trečiąjį ir ketvirtąjį etapą, kurie skirti tam, kad numestas svoris nesugrįžtų, jau galima valgyti daugiau ir įvairesnio maisto.

Tie, kurie šia dieta domėjosi, o gal net jos ir laikėsi, turbūt pastebėjo, kad visų etapų metu reikia valgyti ir avižų sėlenų.

Pirmojo etapo metu kasdien reikia suvalgyti po pusantro valgomojo šaukšto avižų sėlenų, per antrąjį ir trečiąjį etapus – po du, o ketvirtąjį – net po tris šaukštus avižų sėlenų.

P.Dukanas net pasiūlė patiekalą iš avižų sėlenų. Jis patarė kepti blynus, kuriuos pats labai mėgsta.  Išbandykite!

P.Dukano blynų receptas 

Reikės:

  • 1,5 valgomojo šaukšto avižų sėlenų;
  • 1,5 valgomojo šaukšto lieso graikiško jogurto;
  • 1 kiaušinio.

Iš šių produktų užmaišykite tešlą ir kepkite kaip įprastus blynus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.