Gydytoja pasakė, kokie miltai sveikatai palankiausi ir kaip dažnai galima valgyti miltinius patiekalus

Daugelio šeimų virtuvė neįsivaizduojama be miltinių patiekalų. Tai neatsiejama raciono dalis, kurios pirmiausia atsisakoma pradėjus maitintis sveikai.

„Tikrai negalime sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi“, – teigia E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių ir 123rf nuotr.
„Tikrai negalime sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi“, – teigia E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių ir 123rf nuotr.
 Grikių blynai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grikių blynai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Cukinijų blynai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Cukinijų blynai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Įprastus kvietinius miltus vis dažniau keičia avižų, o labiausiai populiarėjanti įprastų kvietinių miltų alternatyva<br>123rf nuotr.
Įprastus kvietinius miltus vis dažniau keičia avižų, o labiausiai populiarėjanti įprastų kvietinių miltų alternatyva<br>123rf nuotr.
Miltai.
Miltai.
 E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Grikių miltai.<br>123rf.com nuotr.
Grikių miltai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 1:00 PM

Tačiau miltinių patiekalų nereikėtų taip nuvertinti, nes juose taip pat gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, sako prekybos centro „Rimi“ sveikesnės mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė – svarbu suvartojamas kiekis, pasirinkti miltai ir valgymo laikas.

Baimė miltams – nepagrįsta

Miltai gaminami dažniausiai permalant grūdus, tačiau gali būti permalami ir riešutai, ankštinės daržovės, sėklos ir kiti produktai. Pačių miltų nevalgome – iš jų gaminami patiekalai, todėl miltinio gaminio vertingumas sveikatos prasme, pasak gydytojos dietologės, priklauso nuo to, iš kokių miltų pagaminamas, kokie kiti priedai naudojami, koks temperatūrinis režimas pasirinktas ar terminio apdorojimo būdas.

„Vertinant miltus pagal maistingumą, energijos tankį, t.y. maistinių medžiagų ir kalorijų santykį, vertingiausi – visagrūdžiai miltai.

Bet kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir racionas bus turtingesnis. Taigi, tikrai negalime sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi“, – teigia E.Gavelienė.

Kalbėdama apie miltinius patiekalus dietologė pažymi, jog neteisinga apibendrintai kalbėti apie įvairių rūšių miltus ir teigti, esą miltinių gaminių reikia atsisakyti, vengti.

„Tai tikrai nėra tiesa. Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis. Tai kompleksiniais angliavandeniais turtingi gaminiai, o jei tinkamai pasirenkami miltai, tokie gaminiai dar gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – visagrūdžių miltų maistinę vertę pažymi specialistė.

Nors aukščiausios rūšies miltų maistingumas dėl pašalintos luobelės yra mažas, neturėtume bijoti ir jų.

„Kartu su išorine grūdo dalimi pašalinama daug naudingų medžiagų: skaidulos, nemažai vitaminų. Lieka tik baltymas (augalinės kilmės), angliavandeniai bei labai nedidelis kiekis riebalų. Aukščiausios rūšies miltų gaminiai – šventiniai patiekalai, tad ir turėtų būti būtent taip traktuojami bei valgomi per šventes“, – rekomenduoja dr. E.Gavelienė.

Glitimo atsisakyti rekomenduojama tik dėl ligų

Pasak gydytojos dietologės, didelė neigiamybė miltų atžvilgiu pasklido po to, kai asmenys, sergantys celiakija – liga, kuri gydoma dieta be glitimo – pradėjo aktyviau pasakoti apie savo sveikatos pagerėjimą atsisakius glitimo turinčio maisto.

Populiarėjant jų pasisakymams, užmiršta apie pradinę glitimo turinčių produktų atsisakymo priežastį, orientuojamasi į gerą savijautą – taip sergančiųjų gydomasis racionas išpopuliarėjo visuomenėje: „Reikia atminti, kad celiakija sergančiųjų populiacijose yra apie 1 procentą. Taigi, mityba be glitimo būtina tik šiai daliai žmonių.

Pastaruosius 20 metų stebimas dar vienas negalavimas, kurio varginami žmonės geriau jaučiasi smarkiai sumažinę ar visai atsisakę glitimo – tai neceliakinis jautrumas gliutenui. Tiesa, ir tokių žmonių nėra daug.

O nesergančiam celiakija ar neceliakiniu jautrumu glitimui žmogui glitimas visiškai nieko blogo nedaro. Tai yra tiesiog sudėtinis to paties grūdo baltymas.“

Žmonės sako, jog atsisakę kviečių pradeda labai gerai jaustis. Pasak dietologės, tokie žmonės iki tol greičiausiai valgė per daug miltinių patiekalų arba nekreipė pakankamai dėmesio į savo maitinimąsi: „Žmogaus organizmas visuomet laimės, kai racionas bus įvairus. Ne kažkoks produktas yra vengtinas, tikslas – valgyti kuo įvairesnį maistą.“

Kalbėdama apie racioną, dr. E.Gavelienė rekomenduoja nepamiršti valgyti daržovių, žuvies, vaisių.

Turint omenyje įvairovę, sveikatai palankiu būdu pagamintas miltinis gaminys du kartus per savaitę būtų normalus vartojimo kiekis: „Tiesa, tai nereiškia, kad būtinai du kartus. Jei valgysite kartą per mėnesį – taip pat viskas bus tvarkoje.“

Grikių miltai – sveikatai palankiausi

Norint išsirinkti sveikatai palankiausius miltus, specialistė rekomenduoja gaminti patiekalus iš grikių miltų: „Grikiai būtų pirmoje vietoje dėl geležies ir baltymų.

Ruginiai miltai dažniausiai yra visagrūdžiai ir dėl to taip pat naudingesni už kvietinius. Ruginiai ir kvietiniai visagrūdžiai miltai tarpusavyje nekonkuruoja – ir vieni, ir kiti mūsų organizmui naudingi, tiesiog ruginiuose miltuose vienų maistinių medžiagų daugiau, o kvietiniuose – kitų.“

Grikių ir kiti sveikatai palankūs miltai – migdolų, bolivinių balandų, avinžirnių, burnočių, moliūgo sėklų, taip pat visagrūdžiai ir kiti daugiau skaidulinių medžiagų turintys miltai pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu.

Pasak gydytojos dietologės, miltai yra puikus skaidulų šaltinis, ypač tirpių, ko, pavyzdžiui, mėsoje nėra. Taip pat miltuose gausu B grupės vitaminų, cinko, seleno, magnio.

„Norint paįvairinti receptus taip pat rekomenduočiau išbandyti moliūgų sėklų, bolivinių balandų miltus – jie padės pažinti naujus skonius ir praturtins mitybos racioną“, – rekomenduoja dr. E.Gavelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.