Maisto technologė patarė, kokių saldumynų geriau nepirkti parduotuvėje

Kai užklumpa noras paskanauti ko nors saldaus, kyla klausimas, kokius saldumynus galima rinktis prekybos centruose ir kurie yra sveikesni? Kokius desertus pasigaminti greitai ir sveikiau?

 Sveikatai palankesnis desertas tas, kuriame cukraus ne daugiau nei 16 g/100 g arba jis yra be pridėtinio cukraus, pagamintas iš ekologiškų produktų. <br> 123rf nuotr.
 Sveikatai palankesnis desertas tas, kuriame cukraus ne daugiau nei 16 g/100 g arba jis yra be pridėtinio cukraus, pagamintas iš ekologiškų produktų. <br> 123rf nuotr.
Veganiški tortai ar kiti saldumynai būna ryškūs, spalvoti, juose daug vaisių ir uogų.<br> 123rf nuotr.
Veganiški tortai ar kiti saldumynai būna ryškūs, spalvoti, juose daug vaisių ir uogų.<br> 123rf nuotr.
Saldikliai mažiau kaloringi, bet kur kas saldesni už cukrų.<br>123rf nuotr.
Saldikliai mažiau kaloringi, bet kur kas saldesni už cukrų.<br>123rf nuotr.
Veganiškas ir žaliavalgiškas braškių tortas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Veganiškas ir žaliavalgiškas braškių tortas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 R.Bogušienė.
 R.Bogušienė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 6:37 PM

Puslapio sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kaip išsirinkti desertą prekybos centruose, o ko apskritai nesirinkti ir gaminti namie.

Saldumynai pagal sveikos mitybos principus turėtų sudaryti labai mažą dalį mityboje. Nors jie ir suteikia energijos, dažnu atveju juose daug tuščių kalorijų ir cukraus, mažai vertingų maistinių medžiagų, dėl jų šokinėja cukraus kiekis organizme, juose daug įvairių maisto priedų (saldiklių, dažiklių, konservantų), rafinuotų ar net hidrintų riebalų, rafinuotų miltų. Sveikatai nepalankių desertų perteklius virsta riebalais, auga papildomi kilogramai.

Tačiau išeitis visada yra – turime rinktis gamtos sukurtas dovanas ir pirmiausia saldumą gauti iš vaisių ir uogų. Antra – gaminti namuose sveikatai palankesnius desertus. Trečia – išsirinkti prekybos centruose sveikesnius, o ketvirta – visais atvejais valgyti saikingai ir su pasimėgavimu.

Varškės sūrelis gali būti sveikesnis desertas?

Jei neturite alergijos pieno produktams, toleruojate pieno cukrų laktozę, tai pieno produktai – puikus desertas. Ypač dėl to, kad galima išsirinkti subalansuotą desertą, kuriame bus ne tik angliavandenių, riebalų, bet ir baltymų, pavyzdžiui, iš graikiško jogurto, varškės, sūrio, sviesto.

Renkantis glaistytą varškės sūrelį pirmenybę derėtų teikti tiems, kuriuose yra daugiausiai varškės t.y. ne mažiau 65 proc., ir atsižvelgti į kuo trumpesnį sudedamųjų dalių sąrašą. Cukraus rekomenduojama iki 16 g/100 g, riebalų iki 20 proc., riebalai – tik iš pieno ir kakavos, neturėtų būti rafinuotų palmių riebalų ir kuo daugiau baltymų, ne mažiau kaip 10 g/100 g.

Renkantis varškės sūrelį be glaisto, pirmenybę teikti ekologiškiems, kuriuose daugiausia varškės – ne mažiau 80 proc., cukraus iki 16 g/100 g, riebalų iki 10 proc. ir kuo daugiau baltymų – ne mažiau kaip 10 g/100 g. Svarbu atsiminti, kad suvalgius vieną glaistytą 40 gramų varškės sūrelį arba be glaisto 80 gramų varškės sūrelį gauname apie 150 kcal.

Skanus ir greitas varškės desertas, kurį paprasta paruošti namuose: sluoksniais dėkite ekologiškus kukurūzų dribsnius arba pačių gamintą granolą, natūralų graikišką jogurtą, varškę, ant viršaus – trintas uogas su bananu arba konservuotus ananasus savo sultyse ir šviežių uogų.

Desertai be cukraus: ar tikrai sveikiau ir mažiau kalorijų?

Cukraus produkte gali būti natūraliai (pieno cukrus laktozė, vaisiai), gali būti pridėtinio cukraus iš sacharozės (stalo cukrus), fruktozės, gliukozės ar sveikesnių alternatyvų – medaus, agavų sirupo, klevų sirupo ir pan. Arba saldaus skonio, kaip ir pirmieji du, tačiau su saldikliais.

Ne cukrus yra didysis blogis, o cukraus perteklius. Vartojant desertus be cukraus galima pamanyti, kad tai lygu sveika, ir jų galima valgyti iki soties!

Jei desertas be cukraus, tuomet dažniausiai jis būna su saldikliais, o didžioji dalis saldiklių yra draustina vaikų maitinime ir dietiniame maitinime, jų sąrašas platus:

  • E950 acesulfamas K;
  • E951 aspartamas;
  • E952 ciklamatai;
  • E954 sacharinai;
  • E955 sukralozė;
  • E957 taumatinas;
  • E959 neohesperidinas DC;
  • E960 steviolio glikozidai;
  • E961 neotamas;
  • E962 aspartamo-ecesulfamo druska;
  • E969 advantamas.

Saldikliai gali būti net 200 kartų saldesni nei cukrus, todėl jų į produktus dedama minimaliai, tačiau saldus skonis išlieka – tai mus ir apgauna.

Tie, kurie turi riziką susirgti diabetu, nori sulieknėti, tam tikru periodu renkasi produktus su saldikliais. Reikėtų nepamiršti, kad nors saldikliai leistini maisto produktų gamyboje (išskyrus ugdymo ir gydymo įstaigas), tačiau tai nereiškia, kad ilgalaikiam sveikatos išsaugojimui ir normaliam kūno svorio palaikymui jie naudingi.

Vis daugiau kalbama apie saldiklių sukeliamą vidurių pūtimą, žalą organizmo gerosioms bakterijoms, imuniteto silpninimą ir net įtaką lėtinėms ligoms. Į desertus su saldikliais galima įdėti daug riebalų, net hidrintų, ar margarino, galima išimti visas skaidulines medžiagas ar kitas vertingas maistines medžiagas.

Teikite pirmenybę produktams be pridėtinio cukraus, o saldumą gaukite iš vaisių, uogų, pieno cukraus laktozės, pavyzdžiui, puikiai tinka džiovintų vaisių ir riešutų desertai, ar jogurtai, varškės produktai su vaisiais ir uogomis.

Skanus ir greitas desertas be pridėtinio cukraus, kurį paprasta paruošti namuose: reikės ekologiško riešutų sviesto, ekologiškos kakavos ir datulių. Viską sutrinkite iki vienalytės konsistencijos ir tepkite ant viso grūdo trapučio, pagardinkite įvairiausiais vaisiais ir uogomis.

Desertai be miltų, be glitimo – skirti sveikatai ar lieknėjimui?

Glitimas – tai baltymas, esantis grūduose. Desertus be šio baltymo reikėtų rinktis tiems, kas turi nustatytą ligą – celiakiją – arba jaučiasi blogai suvalgę glitimo turinčių produktų.

Gaminant šiuos desertus, neretai pridedama daug cukraus, maisto priedų, sveikatai nepalankių riebalų, pašalinamos skaidulinės medžiagos ir sukuriamas labai kaloringas produktas.

Tačiau jei renkatės desertus natūraliai be glitimo, pavyzdžiui, su kukurūzų, migdolų ar kokosų miltais, tai jau sveikesnė alternatyva, nes miltiniai produktai apskritai siejami su papildomais kilogramais – tai yra krakmolingų desertų kategorija.

Skanus desertas be glitimo, kurį paprasta paruošti namuose: imkite 2 stiklines kepintų ir sumaltų saulėgrąžų (sezamų sėklų ar mėgstamų riešutų); 1 stiklinę smulkių ekologiškų viso grūdo be glitimo avižinių dribsnių; 35 vnt. šviežių datulių; džiovintų juodųjų serbentų; išpauskite sultis iš vienos ekologiškos citrinos. Viską išminkius apibarstykite avižiniais dribsniais ir suformuokite norimos formos desertus. Šaldytuve galima laikyti iki 7 dienų.

Veganiški ar žaliavalgiški desertai – lygu sveika?

Veganiškame deserte nėra gyvūninės kilmės produktų (pieno, varškės, sviesto, želatinos, kiaušinių ir pan.), o žaliavalgiškas bus dar ir dažniausiai termiškai neapdorotas arba apdorotas, bet ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje.

Vis dažniau pastebimas neigiamas poveikis sveikatai dėl pieno produktų perteklinio vartojimo, todėl veganiški ir žaliavalgiški produktai įgauna didelį privalumą. Taip pat termiškai neapdorojus desertų, išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų ir fermentų – tai didelis žaliavalgiško deserto privalumas.

Taip pat neretai gaminami tortai ar kiti saldumynai būna ryškūs, spalvoti, juose daug vaisių ir uogų, dažniausiai paruošti su sveikesnėmis cukraus alternatyvomis, pavyzdžiui, klevų sirupu ar tiesiog be pridėtinio cukraus su vaisiais ir uogomis.

Rinkoje galime rasti veganiškų desertų, kurių pirma sudėtinė dalis – cukrus, vadinasi, jo ir daugiausia. Dažniausiai tai rafinuoti palmių, kokosų riebalai, o skonis, pavyzdžiui, veganiško varškės sūrelio nėra toks geras, kokio tikėtumeisi valgydamas desertą, taip pat ir kalorijų nemažai.

Tačiau pastebima, kad veganiškų, žaliavalgiškų desertų gamintojai atsižvelgia ir į kitas klientų rekomendacijas ir stengiasi atsigręžti ir į pagrindinius sveikumo principus: gaminti desertus iš natūralesnių produktų, ekologiškų, be maisto priedų, su sveikesnėmis cukraus alternatyvomis arba be pridėtinio cukraus, ar net ir be glitimo.

Greitai ir paprastai paruošiamas veganiškas ir žaliavalgiškas braškių tortas („Sveikatai palankus“ receptas)

Be kiaušinių, miltų, pridėtinio cukraus, pieno produktų ir gyvulinės kilmės riebalų. Taip, tai veganiškas tortas, bet tobulai tinka visiems desertų mėgėjams.

Jį galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldiklyje iki prireiks. Tą dieną, kai bus patiektas, iš pat ryto iš šaldiklio perkelkite į šaldytuvą, kad iš lėto atitirptų.

Pagal nurodytą receptūrą buvo naudojama 20 cm dydžio torto forma atsegamais kraštais.

Reikalingi produktai

Pagrindui :

  • 2 stikl. migdolų riešutų;
  • 1 stikl. minkštų datulių (jei kietos – išmirkytų vandenyje apie 2 val.);
  • 2 v. š. kakavos miltelių (nebūtinai);
  • mažo žiupsnelio druskos.

Kremui:

  • 2 stikl. anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje per naktį arba bent apie 4 val.);
  • 400 g braškių ;
  • 2 v. š. ispaninių šalavijų sėklų;
  • 7 š. kokosų aliejaus (skysto);
  • 4 š. citrinos sulčių;
  • 5-7 minkštų datulių;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • mažo žiupsnelio druskos.

Papuošti:

  • apie 10-15 vnt. braškių;
  • apie 10 vnt. šilauogių;
  • mėtų šakelės.

Kaip gaminti

Pagrindui skirtus migdolus gerai nuplaukite, nusausinkite ir lengvai apkepkite keptuvėje, kol pasklis aromatas ir švelniai apkeps. Atvėsinkite. Suberkite į maisto smulkintuvą ar kombainą ir susmulkinkite iki mažų trupinėlių. Į riešutus įdėkite gabaliukais supjaustytas minkštas datules (jei datulės buvo kietos ir jas mirkėte vandenyje, nusausinkite), kakavos miltelius (jei naudojate), žiupsnelį druskos ir toliau smulkinkite, kol datulės susimaišys su riešutais. Masė pagrindui bus paruošta, kai paėmus jos tarp dviejų pirštų ji sulimpa. Jei masė nesulimpa, įdėkite dar vieną datulę.

Paruošta mase išklokite torto formos dugną. Gerai suspauskite.

Kremui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ar maisto kombainą ir viską sumalkite iki vientisos masės. Paragaukite, ir jei reikia, skonį pakoreguokite citrinos sultimis, gabaliuku datulės (jei trūksta saldumo) ar mažu žiupsneliu druskos.

Paruoštą kremą supilkite ant pagrindo, išlyginkite ir uždengę maistine plėvele dėkite į šaldiklį visai nakčiai.

Kitos dienos ryte perkelkite tortą į šaldytuvą, kad iš lėto atitirptų. Prieš valgant papuoškite pjaustytomis uogomis ir mėtų lapeliais.

Sveikuoliški ir ekologiški desertai – geriausias pasirinkimas?

Ekologiški produktai – vaisiai, uogos, kruopos, dribsniai, kiaušiniai, sviestas, varškė ir pan. – sveikiau ne tik gamtai, bet ir žmogui, nes pagaminta be cheminių medžiagų.

Desertai, pagaminti iš ekologiškų žaliavų, yra sveikesni, tačiau ekologiškame saldainyje cukraus gali būti daugiau nei 50 proc., jame gali būti rafinuotų palmių riebalų, daug druskos, tam tikrų maisto priedų, netgi daug kalorijų.

Sveikuoliškas desertas gali būti be pridėtinio cukraus, bet su rafinuotais palmių riebalais, gali būti su pieno produktais ar glitimu, kuris žalingai veiks tuos, kuriems šie produktai sukelia alergines reakcijas. Sveikuoliškas desertas – labai individualu ir ar jis sveikuoliškas ar ne visai, vartoti būtina saikingai.

Apibendrinant rekomendacijas

  • Desertus valgykite kai esate sotūs arba kaip atskirą valgymą, pavyzdžiui priešpiečiams.
  • Rinkitės desertus be pridėtinio cukraus arba mažiau cukraus, iš sveikesnių alternatyvų – medaus, agavų sirupo ir pan., natūraliai be glitimo esančių produktų, su sveikatai palankesniais riebalais, pavyzdžiui sviestu, o ne margarinu.
  • Geriausia riebalus gauti iš riešutų ar sėklų, rinkitės iš ekologiškų produktų ir valgykite saikingai ir pasimėgaudami.
  • Sveikatai palankesnis desertas tas, kuriame cukraus ne daugiau nei 16 g/100 g arba jis yra be pridėtinio cukraus, pagamintas iš ekologiškų produktų.
  • Skanus ir greitas sveikuoliškas ir tradicinis vaikystės desertas, kurį paprasta paruošti namuose – tiesiog ekologiškas agurkas su ekologišku medumi. Skanaus sugrįžtant į vaikystę!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.