Žuvis – jau seniai nebe prabangos prekė: pigesnė nei mėsa ir daug naudingesnė organizmui

Daugelio kasdieniniame mitybos racione su žuvimi labiausiai konkuruoja mėsos produktai dėl visuomenėje vyraujančio stereotipo, kad žuvis – daug brangesnė. Vis dėlto remiantis statistika panašu, kad tai – mitas. Žuvies produktai ne tik pigesni už mėsą, bet ir, ekspertų teigimu, – daug sveikesni.

 Žuvis – jau seniai nebe prabangos prekė: pigesnė nei mėsa ir daug naudingesnė žmogaus organizmui.
 Žuvis – jau seniai nebe prabangos prekė: pigesnė nei mėsa ir daug naudingesnė žmogaus organizmui.
Brangiausiai kainuoja atlantinės lašišos kilogramas – apie 9,8 eurų be akcijos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Brangiausiai kainuoja atlantinės lašišos kilogramas – apie 9,8 eurų be akcijos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
 Žuvis – jau seniai nebe prabangos prekė: pigesnė nei mėsa ir daug naudingesnė žmogaus organizmui.
 Žuvis – jau seniai nebe prabangos prekė: pigesnė nei mėsa ir daug naudingesnė žmogaus organizmui.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno technologijos universitetas

Jun 15, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Jun 15, 2021, 8:23 AM

Žuvies produktai beveik trečdaliu pigesni nei mėsa

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro sudaryta mėsos produktų vidutinės mažmeninės kainos Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse 2018-2019 m. suvestinė atskleidė kiaulienos, galvijienos, dešros bei mėsos konservų vidutinę kainą. Pagal pateiktus duomenis, visų mėsos produktų kilogramo kainos vidurkis yra 6,34 eurai.

Palyginkime šią kainą su žuvies produktų kilogramo vidurkiu. Pagal žuvų produktų vidutinės mažmeninės kainos Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse 2018–2019 m. suvestinę, vidutinė parduodamos žuvies kilogramo kaina buvo apie 5 eurai.

Brangiausiai kainuoja atlantinės lašišos kilogramas – apie 9,8 eurų be akcijos, pigiausiai – sūdytos silkės kilogramas, apie 2,82 eurų be akcijos. Vis dėlto jūrinės lydekos, menkės filė, plekšnės, karpių bei jūrinių ešerių kilogramo vidutinė kaina svyravo nuo 2,99 iki 7 eurų.

Kitaip sakant, vidutinė mėsos gaminių kaina yra beveik trečdaliu didesnė nei vidutinė žuvies gaminių kaina.

Brangiausias mėsos gaminys – jautienos nugarinė, kurios kilogramo kaina siekia 8,88 eurų, taip pat jautienos kumpis be kaulo, už kurį parduotuvėje tektų pakloti 5,85 euro už kilogramą.

Pigiausi mėsos produktai – šviežios ar atšaldytos kiaulienos gaminiai – kumpis su ar be kaulu kainuoja 3,19 eurų už kilogramą, o sprandinė bei nugarinė – 4-5 eurai už kilogramą.

Vis dėlto už tokią ir panašią kainą galima įsigyti ir menkės file (4,61 euro už kilogramą), jūrinės lydekos (4,09 euro už kilogramą), taip pat ir karpių (4,49 euro už kilogramą).

Tad jei jūs esate vienas iš tų, kurį apsilankyti šviežių žuvų skyriuje vis dar stabdo įsitikinimas, kad žuvis – labai brangus produktas, panašu, kad statistika šį mitą sugriauna.

Svarbu paminėti, kad daug kas priklauso ir nuo mūsų pačių pasirinkimo. Mėgautis brangesnėmis žuvimis, tokiomis kaip lašiša ar eršketas, kurių kainos didžiuosiuose prekybos centruose neretai perkopia 10 eurų už kilogramą, galima rečiau.

Tuo metu vaivorykštinis upėtakis jau kainuoja šiek tiek mažiau – maždaug 6 eurus už kilogramą, o lietuviškų žuvininkystės ūkiuose išaugintų karpių kaina prieinama daugeliui ir siekia 4 eurus už kilogramą.

Žuvies produktų palyginimas su paukštiena

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras atliko ir paukštienos produktų ir kiaušinių vidutinės mažmeninės kainos Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse suvestinę.

Buvo skaičiuojama vištienos ketvirčių, viščiukų ar viščiuko broilerių, vištienos ir kalakutienos krūtinėlių bei narvuose laikomų vištų kiaušinių vidutinė kilogramo arba 10 vnt. (kiaušiniams) vidutinė kaina 2018-2019 m.

Vidutinė paukštienos kaina, gauta iš skirtingų paukštienos produktų kainų vidurkio, yra 4,12 euro. Palyginus, žuvies produktų vidutinė kaina – 5 eurai.

Kitaip sakant, vidutinės paukštienos ir žuvies kainos skiriasi mažiau nei euru arba žuvies produktai yra 21 proc. brangesni už paukštieną.

Užauginti žuvį gali prireikti ir trejų metų

Dažnas nesusimąsto, kad žuvies veisimas ir auginimas pardavimui – itin lėtas, daug laiko, lėšų ir pastangų reikalaujantis procesas.

Žuvų kaina dažnai lyginama su pramoniniu būdu užaugintų broilerių ar kiaulienos nedidele kaina, tačiau tai nėra visiškai teisingas lyginimo būdas.

Jei vištai užauginti užtenka dviejų mėnesių, kiaulei – aštuonių ir tai padaryti gana lengva, nes galima naudoti labai kaloringus, augimo stimuliatoriais prisotintus, pašarus, tai, pavyzdžiui, prekiniam karpiui užaugti reikia net 3 metų. Tvenkinyje naudoti tokius pašarus, kokie naudojami paukštininkystėje ar kiaulininkystėje, būtų technologiškai neįmanoma arba ekonomiškai nuostolinga.

Vis dėlto žuvies kaina priklauso ir nuo kitų veiksnių – tais metais vyraujančių gamtinių ir klimato sąlygų, tiekėjų pagaunamo laimikio.

Konkrečios rūšies šviežios žuvies kainai ir pasiūlai didelę įtaką visų pirma turi tai, ar tuo metu yra jos sezonas. Pavyzdžiui, lietuvių pamėgtos stintų žvejybos metas jau tęsiasi maždaug iki kovo pabaigos, todėl šios rūšies žuvies įsigyti taps sunkiau ir, jei vis dėlto bus, tai – brangiau.

Dar vienas faktorius, lemiantis konkrečios rūšies žuvies kainas, yra sugaunami jos kiekiai. Jie gali ženkliai skirtis kiekvienais metais ir net mėnesiais. Pavyzdžiui, jei oro sąlygos nėra palankios žuvies sugavimui, tai ir kainos bus aukštesnės.

Vis tik kai kurios rūšies žuvis sezoniškumu nepasižymi – pavyzdžiui, lietuvių pamėgta lašiša. Pastebima, kad lašišų pasiūla stabili išlieka visus metus, nors kaina visgi svyravimų neišvengia.

Žuvies mėgėjai didžiausia šios lašišos pasiūla gali džiaugtis šaltuoju metų laiku, pavasarį ir rudenį. Vasarą ji kiek sumažėja.

Žiemą žuvies kaina yra jautresnė įvairiems gamtos veiksniams, nepalankioms oro sąlygoms. Be to, auganti žuvies paklausa daugiau įtakos turi importuojamos žuvies kainoms. Tuo metu vietinės produkcijos kainos išlieka pakankamai stabilios.

Vis dėlto, pasaulyje žuvies ištekliai stipriai mažėja, todėl natūraliai pagauta žuvis yra vertingas produktas, kuris negali kainuoti pigiai. Kasmet išnyksta daug žuvų rūšių, todėl žuvies kaina nuolat kyla, ir, manoma, kad ateityje tik brangs.

Kodėl verta rinktis žuvies produktus vietoj mėsos?

Jau seniai žinoma, kad žuvies produktuose yra daug naudingų medžiagų – magnio, kalcio, kalio, geležies, A, B, C ir D vitaminų. Žuvyse yra daug žuvų taukų, palaikančių gerą regėjimą, raumenų ir kaulų sistemą, suteikia žvilgesio plaukams ir odai. Omega-3 ir Omega-6 nesočiųjų riebalų rūgštys sumažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę ir normalizuoja kraujospūdį, pagerina smegenų funkciją, taip pat tyrimais buvo atrasta, kad nesočiųjų riebalų rūgštys stiprina imuninę sistemą.

Pagal cheminę žuvies sudėtį, žuvies baltymai priskiriami visaverčiams baltymams, nes jų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių. Tad raudoną mėsą iš tiesų galima keisti į žuvies mėsą. Kai lyginame žuvį su mėsos patiekalais, tai paprastai lyginame baltymus. Jeigu kalbame riebumo aspektu, žuvis turėtume skirstyti į dvi dideles grupes. Tai – riebios žuvys ir liesos, neriebios žuvys.

Dažniausiai tos žuvys, kurių mėsa yra balta, yra neriebios ir jas vertiname dažniau kaip baltymų šaltinį. Iš tiesų, jų mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei. Jeigu kalbame apie riebias žuvis, paprastai – tai jūrų žuvys, jos yra vertinamos dėl jų sudėtyje esančių riebalų, kurie savo sudėtyje turi Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių – mėsoje jų nerasime.

Tvenkiniuose auginami karpiai nors riebalų turi mažiau negu lašišos, bet jų sudėtyje yra daug sveikatai palankių mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mums taip pat labai reikia. Riebių žuvų sudėtyje galime rasti gana nemažai riebaluose tirpių vitaminų ir, aišku, mineralinių medžiagų.

Lyginant žuvies ir mėsos produktus, svarbu paminėti ir tai, kad mėsoje yra daug daugiau sočiųjų riebalų, kurių didelis kiekis nėra palankus sveikatai.

Pavyzdžiui, palyginus šamo ir liesos kiaulienos maistinę vertę, skirtumas didžiulis. Vidutiniškai 100 gramų žuvies yra apie 100-110 kcal., 18 gramų baltymų ir 2.9 gramai nesočiųjų riebalų. 100 gramų kiaulienos yra trigubai daugiau kalorijų, 4 gramų baltymų ir net 33 gramai sočiųjų riebalų.

Receptas pietums

Reikės:

  • 2 vnt. mėgstamos žuvies file
  • 1 vnt. vidutinio dydžio brokolio
  • 1 vnt. raudonos aitriosios paprikos
  • 100 g ožkų pieno sviesto
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 vnt. citrinos
  • 1 g maltų riešutų
  • 1 vnt. nedidelis gabalėlis imbiero šaknies
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 1 žiupsnelis juodųjų pipirų
  • 1 sauja petražolių

Gaminimo eiga:

Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus.

Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.

Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų.

Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.

Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.

Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.

Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.