Be šių daržovių vasara neįsivaizduojama: štai kodėl verta jomis mėgautis dažniau Šaltos sriubos receptas

Pomidorai – viena labiausiai mėgstamų daržovių pasaulyje. Be jų neįsivaizduojamos salotos, troškiniai, įvairiausios sriubos, užtepėlės ar pica: ši daržovė naudojama bene visose pasaulio virtuvėse.

 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Gaspačas – šalta pomidorų sriuba.<br> 123rf nuotr.
Pirkėjų favoritai vasarą tampa pomidorai.<br>123rf nuotr.
Pirkėjų favoritai vasarą tampa pomidorai.<br>123rf nuotr.
Pirkėjų favoritai vasarą tampa pomidorai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pirkėjų favoritai vasarą tampa pomidorai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 12:18 PM, atnaujinta Jun 22, 2021, 12:18 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebėjo, kad pomidorai populiariausių daržovių sąraše užima net antrąją vietą. Pomidorų pardavimai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 3,2 proc.

„Pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatai palankesnę mitybą, tad daržovių pardavimai nuosekliai didėja. Dėl išskirtinio skonio antroje populiariausių daržovių penketuko vietoje rikiuojasi pomidorai. Gyventojai lieka ištikimi tradicinėms lietuviškų pomidorų rūšims ir dažniausiai renkasi įprastus raudonuosius pomidorus“, – teigia V.Budrienė.

Pasak jos, pirkėjai nekantriai laukia lietuviškų šviežio derliaus pomidorų, o duomenys rodo, kad šiemet lietuviškų pomidorų parduota net dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

Tūkstančiai pomidorų rūšių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad pomidorai pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek žiemą, tiek vasarą. Vis dėlto šiltuoju metų laiku jų parduodama daugiau dėl pirkėjų įpročio valgyti daugiau šviežių daržovių. Vasarą pomidorai valgomi su salotomis ar patiekiami kaip garnyras prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Taip pat ruošiamos įvairiausios pomidorų salsos, vėsi, ispaniška gaspačo sriuba arba pomidorai kepami grilyje.

Nors dažniausiai esame pripratę prie didelių apvalių raudonųjų pomidorų, egzistuoja pačių įvairiausių, šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių.

Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Pasak J.Sabaitienės, mūsų šalyje populiariausi išlieka raudonieji pomidorai, tačiau gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus.

„Pastebime, kad gyventojai vis labiau leidžiasi į eksperimentus virtuvėse ir patiekalus gardina ne tik raudonais, bet ir geltonaisiais pomidorais. Taip pat sparčiai populiarėja ir vynuoginiai pomidorai – jie ypač tinka įvairioms vasariškoms salotoms“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

Pomidorai Europoje, o ypač Senojo Žemyno pietuose yra itin mėgstami daržovė. Jie valgomi ne tik žali, bet ir virti, troškinti ar džiovinti saulėje. Tačiau įdomu yra tai, kad pasaulyje daugiausiai pomidorų suvartoja visai ne pietų europiečiai, o kinai.

Naudingi sveikatai

Kaip pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė, dėl gausaus naudingų medžiagų kiekio pomidorai turėtų būti neatsiejama kasdienės virtuvės dalis. Pomidorai yra pagrindinis antioksidanto likopeno, kuris padeda mažinti širdies ligų ir vėžio riziką, šaltinis. Pomidoruose taip pat yra gausu vitamino C ir K bei kalio.

O, pavyzdžiui, raudonuosiuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, šios daržovės vartojimas mažina organizme besikaupiančių laisvųjų radikalų kiekį – šios medžiagos didina lėtinių, onkologinių ligų riziką.

Pomidorai gali būti puiki profilaktikos priemonė, sauganti ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo. Nors šviežiuose pomidoruose yra labai daug naudingų medžiagų, ekspertė pasakoja, kad valgant termiškai apdorotus pomidorus organizmas gauna dar daugiau naudos. Iš virtų, keptų, troškintų ar grilyje pakepintų pomidorų lengviau pasisavinamas antioksidantas likopenas, kuris mažina organizmo oksidacinį stresą ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairiausių susirgimų.

J.Sabaitienės teigimu, parduotuvėje įsigijus pomidorų geriausia juos laikyti kambario temperatūroje.

Kadangi nuskynus pomidorą jame vyksta dar iki 100 cheminių reakcijų, kambario temperatūroje laikomas pomidoras toliau noksta ir sirpsta.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo ir šiltai dienai puikiai tiksiantį vėsios pomidorų sriubos gaspačo receptą.

Pomidorų gaspačas

Reikės:

  • kilogramo prinokusių raudonųjų pomidorų
  • paprikos
  • agurko
  • svogūno
  • kelių skiltelių česnako
  • kelių arbatinių šaukštelių mėgstamo acto
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • lašelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti

Pirmiausia į trintuvą sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką, agurkus, svogūną ir česnaką – viską gerai sutrinkite. Tuomet į tą patį trintuvą suberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei acto – vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę perkoškite koštuvu. Jeigu sriuba išėjo per tiršta – ją galite atskiesti šaltu vandeniu. Patiekite su mėgstamais žalumynais. Skanaus!

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.