Italą išgarsino dieta, kuri ne tik padeda mesti kilogramus, bet ir saugo nuo daugybės ligų

Kai 1913 metais paryžietis baronas Pierre’as de Coubertinas (1863–1937), geriausiai žinomas kaip Tarptautinio olimpinio komiteto įkūrėjas, antikinių olimpinių žaidynių atkūrėjas, sukūrė ir pagrindinį olimpinių žaidynių simbolį – olimpinius žiedus, jis nė neįtarė, kad praėjus daugiau nei 100 metų pasaulyje bus populiari garsaus italų dietologo Nicolos Sorrentino (67 m.) pagal žiedų spalvas sudaryta speciali olimpinė dieta.

Olimpinė dieta ne tik padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir suteikia vidinę harmoniją ir saugo organizmą nuo ligų.<br>123rf nuotr.
Olimpinė dieta ne tik padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir suteikia vidinę harmoniją ir saugo organizmą nuo ligų.<br>123rf nuotr.
Olimpinė dieta ne tik padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir suteikia vidinę harmoniją ir saugo organizmą nuo ligų.<br>123rf nuotr.
Olimpinė dieta ne tik padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir suteikia vidinę harmoniją ir saugo organizmą nuo ligų.<br>123rf nuotr.
Vanduo su citrina stabilizuoja apetitą ir gali užkirsti kelią alkio priepuoliams, nes jame yra augalinių medžiagų, balansuojančių cukraus kiekį kraujyje.<br>123rf nuotr.
Vanduo su citrina stabilizuoja apetitą ir gali užkirsti kelią alkio priepuoliams, nes jame yra augalinių medžiagų, balansuojančių cukraus kiekį kraujyje.<br>123rf nuotr.
P.de Coubertinas sukūrė olimpinius žiedus. Mėlynas, geltonas, juodas, žalias ir raudonas simbolizuoja penkis žemynus.
P.de Coubertinas sukūrė olimpinius žiedus. Mėlynas, geltonas, juodas, žalias ir raudonas simbolizuoja penkis žemynus.
P.de Coubertinas sukūrė olimpinius žiedus. Mėlynas, geltonas, juodas, žalias ir raudonas simbolizuoja penkis žemynus.
P.de Coubertinas sukūrė olimpinius žiedus. Mėlynas, geltonas, juodas, žalias ir raudonas simbolizuoja penkis žemynus.
N.Sorrentino sudarė dietą 2008 metais Pekine (Kinija) vykusių olimpinių vasaros žaidynių proga.
N.Sorrentino sudarė dietą 2008 metais Pekine (Kinija) vykusių olimpinių vasaros žaidynių proga.
Daugiau nuotraukų (6)

Daiva Lapėnaitė, Italija

Aug 3, 2021, 8:53 PM, atnaujinta Aug 4, 2021, 8:06 AM

„Gamtoje yra penkios sveikatos spalvos, taip pat kaip ir olimpinių žiedų: mėlyna arba juoda, geltona arba oranžinė, žalia, raudona ir balta“, – aiškino N.Sorrentino, sudaręs dietą 2008 metais Pekine (Kinija) vykusių olimpinių vasaros žaidynių proga.

Mėlynos, juodos, violetinės spalvų maisto produktai – baklažanai, cikorijos, burokėliai, slyvos, avietės, gervuogės, mėlynės lėtina senėjimo procesą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, stiprina kapiliarus.

Geltonos ir oranžinės spalvų produktai – moliūgai, morkos, apelsinai, citrinos, abrikosai stiprina imunitetą, saugo akis ir odą. Geltonajam ratui taip pat priklauso kukurūzai, kiaušiniai, makaronai.

Žalieji smidrai, brokoliai, salotos, aguročiai, žalioji arbata, bazilikai, petražolės, žirniai, kiviai šalina toksinus, yra antioksidantai.

Raudonojo rato produktai – raudonieji obuoliai, paprikos, ridikėliai, braškės yra antioksidantai, saugo nuo laisvųjų radikalų, šlapimo takų ligų ir gerina atmintį.

Baltajam ratui priklauso česnakai, svogūnai, žiediniai kopūstai, kriaušės, žuvis, grybai, bulvės. Šie produktai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo širdies ligų.

Italas N.Sorrentino tikina, kad ši dieta ne tik padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir suteikia vidinę harmoniją ir saugo organizmą nuo ligų.

Dietologas pataria išgerti bent litrą vandens per parą, neviršyti trijų kavos puodelių per dieną, taip pat nepraleisti progos pasportuoti. „Jei į darbą važiuojate autobusu, išlipkite viena stotele anksčiau ir paėjėkite pėsčiomis“, – patarė N.Sorrentino.

Laikydamiesi šios olimpinės dietos pietus ir vakarienę galite sukeisti vietomis. Po vakarienės išgerkite puodelį vaisinės arbatos.

Pirmadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, vienas raudonas obuolys.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su miško uogomis.

Pietums: morkų, ridikėlių ir žiedinių kopūstų salotos su alyvuogių aliejumi, riekelė duonos.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: makaronai su pesto padažu.

Antradienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, 2 kiviai.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su mėlynėmis.

Pietums: garuose virtų šparaginių pupelių ir virtų bulvių porcija, pomidorų salotos su sojų padažu.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: omletas su pievagrybiais ir aguročio gabalėliais, riekelė duonos.

Trečiadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, 1 kriaušė.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su avietėmis.

Pietums: ant grotelių keptų daržovių porcija, viena riekelė duonos.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: makaronai su cukinija, pomidorais ir alyvuogėmis.

Paruošimas:

Cukiniją nulupkite, supjaustykite ir sutrinkite plakiklyje su stikline vandens ir petražolėmis.

Supilkite į keptuvę, įdėkite česnako skiltelę, supjaustytas juodąsias alyvuoges, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir kepkite ant silpnos ugnies apie 30 min. Jei reikia, įpilkite virinto vandens.

Kai padažas išvirs, supilkite indelį neriebaus natūralaus jogurto, suberkite kubeliais supjaustytus vyšninius pomidorus, išmaišykite ir užpilkite ant išvirtų makaronų.

Ketvirtadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, pusė raudonojo greipfruto.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su slyvomis.

Pietums: lėkštė ant garų virtų brokolių, šparagų, artišokų ir virtų bulvių.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: šviežia juostelėmis pjaustyta morka, troškinta auksagalvio jūrinio ešerio filė.

Paruošimas (2 porcijos):

Nuplaukite 500 g jūros ešerio filė, dėkite į keptuvę ir įpilkite vandens, kad apsemtų. Sudėkite 10 supjaustytų vyšninių pomidorų, porą česnako skiltelių ir kelis stiebelius petražolių. Įpilkite du šaukštus baltojo vyno, berkite žiupsnelį druskos, pipirų ir kaitinkite apie 15 min. Pabaigoje įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus.

Penktadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, 200 g braškių.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su persikais.

Pietums: lėkštė ankštinių daržovių sriubos.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: spagečiai su paprikų ir baklažanų padažu.

Paruošimas (2 porcijos):

Supjaustykite juostelėmis 2 baklažanus, 2 raudonąsias paprikas ir 10–15 pomidorų, sudėkite į keptuvę ir kepkite apie 15 min. Pabaigoje įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, įdėkite kelias alyvuoges be kauliukų, kelis šviežių bazilikų lapelius, česnako skiltelę. Padažą užpilkite ant išvirtų spagečių.

Šeštadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, 1 obuolys.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su serbentais.

Pietums: 150 g su pomidorais, česnaku ir mairūnu troškintos mėsos, riekelė duonos.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: 3 virtos bulvės, žalialapių salotų arba kopūstų salotų lėkštė.

Sekmadienis

Pusryčiams: kavos arba arbatos puodelis, stiklinė miško uogų arba sodo aviečių.

Užkandžiui: indelis neriebaus jogurto su abrikosais.

Pietums: šviežių špinatų, gražgarsčių ir pomidorų salotos su sojų padažu, riekelė duonos.

Užkandžiui: stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Vakarienei: makaronai su aguročiais (arba cukinija).

Paruošimas (2 porcijos):

Nulupkite ir supjaustykite 300 g aguročių, sudėkite į keptuvę, įpilkite truputį vandens, įdėkite skiltelę česnako, kelis bazilikų lapelius ir kepkite uždengę apie 5 min.

Nukoškite, įpilkite indelį natūralaus jogurto, tarkuoto parmidžano, žiupsnelį druskos, išmaišykite ir užpilkite ant išvirtų makaronų. Galima užberti kubeliais pjaustytų šviežių pomidorų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.