Lietuviški obuoliai – svarbi sveikos mitybos dalis

Sveikos gyvensenos ir sveikos mitybos gerbėjų gretos pastaruoju metu sparčiai auga. Pradedantys domėtis sveikesne mityba pirmiausia susipažįsta su specialistų sudaryta Mitybos piramide. Jos pagrindą sudaro grūdinės kultūros ir daržovės bei vaisiai.

Dabar, kai ruduo barsto auksinius lapus, jis mums žeria ir gražų lietuviškų obuolių derlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dabar, kai ruduo barsto auksinius lapus, jis mums žeria ir gražų lietuviškų obuolių derlių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dabar, kai ruduo barsto auksinius lapus, jis mums žeria ir gražų lietuviškų obuolių derlių.
Dabar, kai ruduo barsto auksinius lapus, jis mums žeria ir gražų lietuviškų obuolių derlių.
 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, žinomas mitybos ekspertas, profesorius Rimantas Stukas.
 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, žinomas mitybos ekspertas, profesorius Rimantas Stukas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 2:33 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 1:58 PM

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, žinomas mitybos ekspertas, profesorius Rimantas Stukas, kalbėdamas apie daržoves, vaisius ir uogas mūsų racione, sako, kad jų vartojimas praktiškai neribojamas.

„Tačiau pasižiūrėjus į Lietuvos gyventojų mitybos įpročius matome, kad tiek vaisių, tiek daržovių suvartojimas nesiekia minimalios rekomenduojamos ribos. Reikėtų per dieną suvalgyti mažiausiai 400 gramų daržovių ir vaisių, o optimalus kiekis būtų 600 gramų. Bet daržovių reikėtų šiek tiek daugiau negu vaisių.

Vadinasi, vaisių mes turėtume suvalgyti minimum apie 200 gramų, optimalus kiekis – apie 300 gramų. Deja, atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad Lietuvos gyventojai suvartoja maždaug pusę rekomenduojamo optimalaus kiekio – truputį virš 300 gramų daržovių ir vaisių per dieną bendroje sumoje.

Vadinasi, nei tų, nei tų nesuvartojama tiek, kiek reikia. Galima sakyti, kad reikėtų padvigubinti suvartojimą“, – norinčiuosius sveikai maitintis įsiklausyti kviečia profesorius.

Kuo vertingas obuolys?

Dabar, kai ruduo barsto auksinius lapus, jis mums žeria ir gražų lietuviškų obuolių derlių. Ir nors šiemet jis nėra rekordiškai didelis, tai nesumenkina šių bene populiariausių vaisių vertės.

Yra atlikta daugybė tyrimų ir nustatyta, kad obuoliai iš kitų vaisių išsiskiria tuo, kad juose itin gausu vitaminų C, B1, B2, mineralinių druskų, įvairių mikroelementų, ląstelienos bei kitų medžiagų, kurios padeda organizmui valytis, palaiko virškinamojo trakto balansą ir profilaktiškai saugo nuo žarnyno, širdies bei kraujagyslių ligų ir vėžinių susirgimų.

Prof. R.Stukas kalbėdamas apie obuolius išskiria daug jų privalumų.

Be visų kitų didelis obuolių privalumas – jie praktiškai nealergizuoja. Jie savo sudėtyje turi vitamino C, kuris svarbus mūsų imuninei sistemai, ir dar kas gerai – jie turi skaidulinių medžiagų, ko dabartinio žmogaus mityboje dažnai trūksta.

Ypatinga keptų obuolių nauda

„Mes sakome, kad reikia valgyti šviežių vaisių, taip pat ir obuolių. Bet būtų idealu, kad greta šviežių obuolių žmogus per dieną suvalgytų bent 1-2 keptus obuolius. Mat keptuose obuoliuose suaktyvėja pektininės medžiagos, kurios galima sakyti yra mūsų žarnyno šluota. Jos sujungia sunkiuosius metalus, daugelį toksinų ir tada su žarnyno turiniu viskas pasišalina iš organizmo. Galima sakyti, kad kepti obuoliai valo, apsaugo mūsų organizmą nuo teršalų“, – teigia mitybos ekspertas.

Profesoriaus teigimu, reikia valgyti ir žalių obuolių, kurie turi daug kitų privalumų. Tačiau jeigu per dieną suvalgysite 1-2 keptus obuolius, tai būtų didelė nauda sveikatai.

Tai ne tik apvalytų mūsų organizmą, bet gautume ir pektininių medžiagų, kurios yra taip reikalingų gerųjų bakterijų maistas, palaiko jų gyvybingumą, padeda joms gerai daugintis. Tada pasireiškia jų biologinio veikimo maksimumas.

Kada vaisius valgyti geriausia?

Kadangi vaisiai savo sudėtyje turi angliavandenių, tai didesnė jų dalis turėtų būti valgoma pirmoje dienos pusėje, kai mums reikia energijos. Tada angliavandeniai gerai įsisavinami.

„Vakarienei nereikėtų obuolių valgyti, o iki to laiko per dieną obuoliai tinkami užkandžiams. Vakarienei labiau tinkamas baltyminis maistas, o angliavandeniais turtingas – tinkamas pirmai dienos pusei“, – sako ekspertas.

Sertifikuoti išskirtinės kokybės obuoliai

Vertinant lietuviškų obuolių naudą mūsų sveikatai reikėtų paminėti išskirtinės kokybės šiuos vaisius. Tai sertifikuoti, nacionalinės kokybės produktų ženklu „Kokybė“ žymimi obuoliai ir ekologiški obuoliai.

„Jokiu būdu nereikėtų nuvertinti neekologiškų obuolių, jie irgi yra geri. Tačiau jei norime nepriekaištingų, galime rinktis ekologiškus. Noriu pabrėžti, kad renkantis vaisius reikėtų atkreipti dėmesį į lietuviškus, vietinius, į tuos, kurie auga mūsų gyvenamojoje teritorijoje. Pas mus obuoliai auginami jau nuo seno ir mes esame genetiškai užkoduoti valgyti obuolius, jie mums yra priimtini. Ne mažiau svarbu, kad vietinių obuolių nereikia niekur transportuoti, nereikia papildomai apdoroti mums nepageidautinomis cheminėmis medžiagomis“, – akcentuoja profesorius.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.