Gydytoja atsakė, ar iš tiesų morkas būtina valgyti su riebalais, jei norime iš jų gauti daugiau naudos

Morkos – nebrangios daržovės, kurių prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Kokybiškų morkų Lietuvoje netrūksta, tad šviežiomis, vietoje užaugintomis daržovėmis galima mėgautis bet kuriuo metų laiku.

 Morkų salotos.<br> 123rf nuotr.
 Morkų salotos.<br> 123rf nuotr.
E.Gavelienė.
E.Gavelienė.
 Morkų pyragas su kokosų miltais.
 Morkų pyragas su kokosų miltais.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 10:03 AM, atnaujinta Jan 15, 2022, 10:04 AM

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į vietoje užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. 

Morkos – puikus skaidulų ir beta karoteno šaltinis, todėl turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, morkos įvairiais pavidalais turėtų atsidurti žmogaus mitybos racione. Tai nepamainomas skaidulų, beta karoteno, vitamino K1, kalio ir daugybės antioksidantų šaltinis.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, spausti sultis ar ruošti šviežias salotas, tiek valgyti keptas ir troškintas, jomis paskaninti sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. 

Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – maistinę naudą vardija gydytoja.

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų, dažnai susiduriama su mitu, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad būtų geriau pasisavinti morkose esantys vitaminai. Specialistė su šiuo teiginiu nesutinka.

„Mitas, kad į morkų salotas būtina įpilti šiek tiek aliejaus. Iš vienos pusės, tame yra tiesos, nes tam, kad būtų įsisavinti riebaluose tirpūs vitaminai, reikia riebalų. Iš kitos pusės – dieną mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų salotų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks ir morkų salotoms puikiai tiks“, – sako E.Gavelienė.

Ji priduria, kad morkas svarbu į mitybos racioną įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Šią daržovę tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, morkos svarbios ne tik maistingumo, bet ir tvarumo aspektu. Šių daržovių prekybos centro pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, užaugintą mūsų šalies ūkiuose.

„Labai svarbu, kad tiekimo grandinė būtų kuo trumpesnė, nes tuomet žmogus gauna sveikatai palankiausią produktą. Kalbant apie ekonominę naudą, renkantis vietinę produkciją, remiamas vietinis verslas, kuriamos darbo vietos ir mokami mokesčiai mūsų šalyje. Žiūrint iš ekologinės pusės, produktas, kai jis yra trumpai saugomas, nereikalauja perteklinės pakuotės, taip pat yra ženkliai lengviau planuoti, nes mes galime kasdien užsakyti šviežius produktus, reaguodami į paklausą, todėl taip sumažiname ir maisto švaistymą“, – įsitikinusi O. Suchočeva.

Ekspertė dalijasi ir keletu patarimų, kurie padės ilgiau išlaikyti skanias ir šviežias morkas namuose. 

„Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. Jei rūsio neturite – galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių“, – patarimais dalijasi vaisių ir daržovių ekspertė.

„Rimi“ kviečia rinktis šviežią, vietoje užaugintą produkciją bei dalijasi kvapniu morkų pyrago receptu, kurį nesunkiai pasigaminsite savo namuose.

Morkų pyragas su kokosų miltais

Pyragui reikės:

  • 120 g kokosų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukšto cinamono
  • 2 šaukštelių druskos
  • 10 didelių kiaušinių
  • 5 vnt. (300 g) morkų
  • 200 ml klevų sirupo
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 1 stiklinės kokosų aliejaus

Kremui reikės:

  • 500 g tepamojo varškės sūrio
  • 130 g miltelinio cukraus 
  • 1 stiklinės graikinių riešutų

Kaip gaminti 

1. Dubenyje sumaišykite kokosų miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

2. Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas morkas, supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų ir suberkite vanilinį cukrų. Išmaišykite. Po truputį suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Užmaišykite tešlą. 

3. Dvi 22 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir supilkite į kepimo formas.

4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 35 minutes. Iškeptus biskvitus palikite atvėsti.

5. Pasigaminkite kremą. Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrį, miltelinį cukrų. Pridėkite kapotų graikinių riešutų.

6. Imkite vieną biskvitą, tepkite pagaminto kremo, dėkite antrą biskvitą, vėl tepkite kremo. Pyragą papuoškite kapotais graikiniais riešutais, čiobreliais arba mėtomis.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.