Mitybos specialistė iš Harvardo įvardijo 4 produktus, kurių vengia, nes jie kenkia smegenims

Nesvarbu, kiek jums metų – niekada ne vėlu pradėti maitintis taip, kad su amžiumi jūsų neužkluptų demencija ir kasdien jaustumėtės žvalūs ir dėmesingi.

Cukrus.<br> 123rf nuotr.
Cukrus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2022, 7:52 AM, atnaujinta Mar 4, 2022, 8:14 AM

Mitybos įtaką smegenims tyrinėjanti Harvardo medicinos mokyklos specialistė Uma Naidoo teigia, kad pakitusios žarnyno bakterijos gali sukelti medžiagų apykaitos procesus ir smegenų uždegimus, o visa tai veikia atmintį.

„Tyrimai rodo, kad galime sumažinti demencijos tikimybę vengdami tam tikrų maisto produktų, kurie, naikindami žarnyno bakterijas, gali susilpninti atmintį bei dėmesio sukaupimą“, – teigia ji.

Specialistė išvardijo maisto produktus, kurių, norėdama išlaikyti gerą smegenų sveikatą, pati stengiasi vengti arba sumažinti jų kiekį.

Pridėtinis cukrus

Tinkamai smegenų veiklai reikalinga gliukozė. Tačiau mityba, kurioje yra daug cukraus, gali sukelti gliukozės perteklių smegenyse, o tai, kaip rodo tyrimai, siejama su atminties sutrikimais ir mažesniu hipokampo – smegenų dalies, kontroliuojančios atmintį, plastiškumu.

Vartojant nesveiką perdirbtą maistą, pvz., pyragus ar pyragėlius su gazuotais saldžiais gėrimais, kuriuose dažnai yra daug rafinuoto pridėtinio cukraus, smegenis užplūsta per daug gliukozės.

Nors kiekvieno organizmo poreikiai skirtingi, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja moterims suvartoti ne daugiau kaip 25 gramus pridėtinio cukraus per dieną, o vyrams – iki 36 gramų pridėtinio cukraus per dieną.

Gruzdinti, aliejuje virti gaminiai

Saugant smegenų sveikatą, verta sumažinti valgomo gruzdinto ir riebaluose kepto maisto kiekį. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 18 080 žmonių, nustatė, kad dieta, kurioje gausu kepto maisto, buvo susijusi su prastesniais mokymosi ir atminties rodikliais. Tikėtina priežastis – dėl šių gomurio malonumų kyla uždegimas, kuris gali pažeisti kraujagysles, aprūpinančias smegenis krauju.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 715 žmonių, buvo išmatuotas jų depresijos ir psichinio atsparumo lygis. Tai taip pat buvo aiškinamasi, kiek kepto maisto jie vartoja. Mokslininkai nustatė, kad tie, kurie valgė daugiau kepto maisto, dažniau sirgo depresija.

U.Naidoo patarimas: jei valgote keptą maistą kasdien, pereikite prie tokio maisto valgymo kas savaitę. Jei tai savaitinis įprotis, pabandykite tokiu maistu mėgautis tik kartą per mėnesį. Jei nevalgote kepto maisto, jau esate pakeliui į laimingesnį gyvenimą!

Didelio glikemijos kiekio angliavandeniai

Net jei daug angliavandenių turintis maistas – duona, makaronai ir bet kas kita, pagaminta iš rafinuotų miltų – nėra saldaus skonio, jūsų kūnas į juos vis tiek reaguoja taip pat, kaip ir į gaminius su cukrumi.

Tai reiškia, kad tokie produktai taip pat gali padidinti depresijos riziką.

„Neišsigąskite, aš nesiūlysiu visiškai atsisakyti angliavandenių! Tačiau svarbi yra angliavandenių, kuriuos valgote, kokybė“, – pabrėžė specialistė.

2018 m. mokslininkai pabandė įvertinti, kurie konkretūs angliavandeniai susiję su depresija. Jie 15 546 dalyviams pateikė klausimyną, vadinamą „angliavandenių kokybės indeksu“.

Kaip geresnės kokybės angliavandeniai buvo įvardyti sveiki grūdai, maistas, kuriame gausu skaidulų, ir tie angliavandeniai, kurių glikemijos indeksas (GI) yra žemas. GI yra matas, kaip greitai maisto produktai, suskaidyti virškinimo metu, virsta gliukoze; kuo greičiau maistas organizme virsta gliukoze, tuo aukštesnis jo GI reitingas.

Tyrėjai išsiaiškino, kad žmonės, kurie valgė geresnės kokybės angliavandenius, turėjo 30 proc. mažesnę tikimybę susirgti depresija nei tie, kurie mėgavosi aukšto glikeminio indekso angliavandeniais. Aukšto GI angliavandeniai – bulvės, balta duona ir balti ryžiai. Medus, apelsinų sultys ir viso grūdo miltų duona yra vidutinio GI maisto produktai. Žemo GI maisto produktai yra žalios daržovės, dauguma vaisių, žalios morkos, pupelės, avinžirniai ir lęšiai.

Alkoholis

„Savo praktikoje dažnai susiduriu su žmonėmis, kurie gyvena gana įtemptą gyvenimą. Norėdami sumažinti stresą, po darbo, savaitgaliais, jie vartoja itin daug alkoholio. Už tai jie susimoka kitą rytą, kai pabunda nervingi ir iš naujo apimti streso“, – teigia U.Naidoo.

Archana Singh-Manoux, mokslinių tyrimų profesorė ir Prancūzijos sveikatos ir medicinos tyrimų instituto direktorė su kolegomis 23 metus stebėjo 9 087 žmones, siekdami išsiaiškinti, kaip alkoholis yra susijęs su demencija.

2018 m. „British Medical Journal“ jie paskelbė, kad žmonės, kurie išgėrė daugiau nei 14 gėrimų per savaitę, turėjo didesnę demencijos riziką, palyginti su tais, kurie alkoholį gėrė saikingai.

Vyrai, kurie išgeria daugiau nei 14 gėrimų per savaitę, laikomi daug geriančiais, kaip ir moterys, kurios išgeria daugiau nei septynis gėrimus per savaitę.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.