Gydytoja ragina dažniau paskanauti šilauogių – jos padeda atitolinti net keletą sunkių ligų

Dabar – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogoms konservuoti, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės už atvežtinio. 

 Šilauogės.<br> 123rf nuotr.
 Šilauogės.<br> 123rf nuotr.
Šilauogės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šilauogės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šilauogės.<br>123rf nuotr.
Šilauogės.<br>123rf nuotr.
Šilauogės.<br>123rf nuotr.
Šilauogės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-07-30 07:39

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, vertėtų atkreipti dėmesį į mėlynes ir šilauoges – jos vienos iš maistingiausių uogų, todėl jas svarbu įtraukti į kasdienį mitybos racioną. 

Ne taip seniai Lietuvoje išpopuliarėjusios šilauogės yra seleno, cinko, mangano ir geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenoidų, organizmui naudingų antioksidantų, B, C ir E grupės vitaminų.

Nauda sveikatai – neginčijama  

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė, šilauogės naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiesiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus: „Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenų (ypatingai tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) bei antioksidantų, taip pat C, E, A ir B grupės vitaminų.“ 

Dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą žmogaus organizme. 

„Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir  saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reiktų įtraukti į kasdieninę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė. 

Dar vieną naudinga šilauogių savybė – šios uogos gerina nuotaiką. Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną serotoniną. Visgi šilauogėmis taip pat nereikėtų piktnaudžiauti, per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200-300 gramų uogų.

Trinti ar ne?

Uogos skiriasi ne tik savo spalva ar skoniu, bet ir tvirtumu – vienos gali būti išties lepios bei minkštos, atrodo, susitrina vos palietus, o kitos net transportuojamos puikiai išlaiko formą. Svarbu tai įvertinti norint uogas šaldyti rudens ar žiemos sezonui.  

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, netrintas galima šaldyti braškes, vynuoges, agrastus, šilauoges ar serbentus, o trintas – mėlynes, avietes ir žemuoges. Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje nei 18 laipsnių šalčio temperatūroje. 

Ekspertė pataria pirmiausia uogas nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą. Po kelių valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius. „Geriau į šaldiklį nedėti indelių su kambario temperatūros produktais, nes tuomet uogos sušals į gumulą, o atšildytos praras savo formą“, – pataria L.Barčaitė.

Nesvarbu, ar uogas šaldome sutrintas, ar sveikas, gydytoja dietologė E.Gavelienė nepataria į jas berti cukraus: „Nors šaldant uogos šiek tiek maistinių medžiagų praranda, jose lieka naudingų žmogui antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų, todėl šaldymas pripažįstamas kaip vienas geriausių konservavimo būdų.“

Tuo metu kulinarijos technologė pasakoja, kad net jeigu atšildytos uogos praranda savo išvaizdą, jų skonis išlieka ir jas saugu vartoti: „Siūlyčiau labai ilgai uogų nelaikyti šaldiklyje, jei ten sudėti patys įvairiausi produktai, nes uogos ilgainiui gali prisigerti svetimų kvapų.“

Šaldytos uogos – visais sezonais

Prekybos centruose parduodami pramoniniu būdu užšaldyti produktai. Greitasis šaldymas labiausiai paplitęs maisto pramonėje, nes taip išlaikoma natūrali produktų tekstūra, spalva ir kokybė, neprarandamos vertingos natūralios savybės.

Prekybos tinklo „Rimi“ šaldytų produktų vadybininkė Tatjana Tulinska teigia, kad Lietuvoje tarp pirkėjų populiariausios raudonos šaldytos uogos – vyšnios, braškės ir avietės. 

„Praėjusių metų tendencijos rodo, kad šaldyti maisto produktai yra labiausiai augantis prekių segmentas. Pagrindinės to priežastys – pandemija ir dėl jos įvesti maitinimo įstaigų veiklos apribojimai. Šaldytos uogos buvo ir yra populiarios visais metų laikais – jų privalumas tas, kad pirkėjai už patrauklią kainą gali įsigyti ir vartoti gamtos vitaminus visus metus, o ne tik per uogų sezoną“, – sako T.Tulinska. 

Namuose užsišaldytas ar įsigytas šaldytas uogas galima dėti į vaisių bei uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.