Paaiškino, kodėl sulaukus vidutinio amžiaus ima augti kilogramai – ir kas nuo to gali išgelbėti

Mitybos guru pateikė mokslinį paaiškinimą, kodėl sulaukus vidutinio amžiaus ima augti svoris, ir sako, kad tam užkirsti kelią gali padėti viena maisto produktų grupė.

 Į penktąją dešimtį įžengusios moterys dažnai pastebi, kad svoris ima augti net ir, atrodytų, nesikeičiant gyvenimo būdui ar mitybos įpročiams.<br> 123rf nuotr.
 Į penktąją dešimtį įžengusios moterys dažnai pastebi, kad svoris ima augti net ir, atrodytų, nesikeičiant gyvenimo būdui ar mitybos įpročiams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 6:26 AM, atnaujinta May 5, 2023, 6:27 AM

Į penktąją dešimtį įžengusios moterys dažnai pastebi, kad svoris ima augti net ir, atrodytų, nesikeičiant gyvenimo būdui ar mitybos įpročiams. Įdomu tai, kad riebalų labiausiai daugėja pilvo srityje, mažiau – kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, ant kojų ar rankų.

Britų sveikatos ekspertas ir dietų žinovas Michaelas Mosley išskyrė vieną svarbią priežastį, kodėl taip nutinka ir ką galima padaryti norint su tuo kovoti.

Padidėja baltymų poreikis

Remdamasis Australijos mokslininkų profesoriaus Davido Raubenheimerio ir profesoriaus Steve'o Simpsono tyrimu, M. Mosley paaiškino, kad svorio didėjimas siejamas su baltymų trūkumu mityboje.

Štai ką jis sakė „Daily Mail“: „Šie mokslininkai mano, kad svoris vidutiniame amžiuje didėja daugiausia dėl to, kad senstant, ypač kai moterims prasideda menopauzė, padidėja baltymų poreikis. Žmonės nesąmoningai ima valgyti visko daugiau, nes organizmas prašo baltymų. Deja, bet taip suvartojama daugiau kalorijų nei reikia, ir dažniausiai jos gaunamos iš greitojo maisto.“

M. Mosley rekomenduoja visiems vidutinio amžiaus žmonėms padidinti baltymų dalį racione. Tai reiškia, kad reikia valgyti daugiau tokių maisto produktų, kaip liesa mėsa, riešutai, ankštiniai augalai, pupelės ir pieno produktai.

Jis pridūrė: „Didesnis baltymų suvartojimas vidutiniame amžiuje turėtų ne tik padėti išvengti didelio svorio padidėjimo, bet ir sumažinti osteoporozės bei raumenų masės praradimo riziką, nes baltymai taip pat gyvybiškai svarbūs stipriems kaulams ir raumenims.“

Moterims tai pasireiškia labiau nei vyrams, nes sumažėjus estrogenų kiekiui, ima mažėti organizmo baltymų atsargos. Tačiau tai taip pat priklauso ir nuo organizmo gebėjimo įsisavinti baltymus, o jis su amžiumi mažėja.

Dietos guru pridūrė, kad tai taip pat būdinga vyresniems nei 60 metų vyrams, ir netgi problema kelia daug rūpesčio – kai vidaus organus ima supti riebalai, padidėja įvairių sveikatos problemų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir kepenų problemas, išsivystymo rizika.

M. Mosley patarimai, kaip padidinti baltymų kiekį

Užuot suvalgius vieną baltymingą patiekalą per dieną, M. Mosley rekomenduoja paskirstyti suvartojamą baltymų kiekį į kelias dalis – tuomet pagerės jų įsisavinimas. Jis taip pat pabrėžė, kad itin svarbu gauti baltymų per pusryčius, nes tai padeda išvengti alkio pliūpsnių dieną.

Pavyzdžiui, jis pats mėgsta pradėti dieną nuo dviejų kiaušinių ir gabaliuko lašišos. Taip pat jis siūlo avižinę košę, pagardintą riešutais, kad vienu kartu būtų apie 14 g baltymų.

Pietų ir vakarienės lėkštėje turi būti gabaliukas liesos mėsos ar žuvies.

Puikus baltymų šaltinis tiek vegetarams, tiek mėsėdžiams – ankštiniai augalai, tokie kaip lęšiai, pupelės ir avinžirniai, taip pat sojų varškė (tofu).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.