Šios sėklos – tikra dovana organizmui, tačiau reikia žinoti, kaip jas vartoti

Ispaninių šalavijų sėklos – tikras superproduktas. Mokslinis ispaninio šalavijo pavadinimas yra 'Salvia hispanica'. Bet kad ir kokios mažos būtų šio augalo sėklos, jose slypi didžiulė galia. 

Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
 Ispaninių šalavijų sėklos.<br> 123rf nuotr.
 Ispaninių šalavijų sėklos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 6:11 AM, atnaujinta May 16, 2023, 10:21 AM

Šios mažytės sėklos beriamos į jogurtą, košes ar kokteilius, iš jų ruošiami pudingai. Tačiau tai – ne vienintelis būdas įtraukti jas į mitybą.

Neseniai maisto tyrinėtojai atskleidė dar vieną – ir galbūt dar naudingesnį – būdą, kaip iš ispaninių šalavijų sėklų gauti dar daugiau naudos: jas reikia sumalti. Tyrimų duomenimis, sėklas sumalus, pagerėja organizmo gebėjimas įsisavinti pagrindines jose esančias maistines medžiagas.

Ispaninių šalavijų sėklose yra daug tirpiųjų skaidulų, kurios sudrėkintos suteikia sėkloms želatinos tekstūros. Tirpiosios skaidulos yra siejamos su gerųjų žarnyno bakterijų klestėjimu, cukraus kiekio kraujyje kontrole ir cholesterolio kiekio mažinimu. Tačiau gleivės randamos ant išorinio sėklų sluoksnio ir suaktyvinamos tik tada, kai sėklos sudrėkinamos arba sumalamos.

Ši unikali kokybė paskatino profesorę Rachel Burton (Adelaidės universitetas) ištirti, kaip sėklų vartojimas yra susijęs su biologiniu naudingųjų medžiagų pasisavinimu. „Ispaninių šalavijų sėklose yra sveikųjų riebalų, antioksidantų ir maistinių skaidulų, tačiau nėra daug tyrimų, kaip jos sąveikauja su žarnyno mikroflora, kuri padeda virškinti maistą“, – sakoma R.Burton pranešime.

Neseniai žurnale „Food & Function“ paskelbtame tyrime tyrėjai paskelbė atlikę tyrimus su kiaulių žarnyno mikrobais. Išanalizavę mėginius jie išsiaiškino, kad susmulkintos sėklos geriau pasisavinamos žarnyne nei sveikos.

„Mes nustatėme, kad kai sėklos buvo sumalamos, jos išskyrė daugiau naudingų medžiagų arba kuro, kuris vėliau gali būti naudojami gerosioms žarnyno bakterijoms maitintis“, – teigė tyrimo bendraautorius Jamesas Cowley.

„Yra daug naujų tyrimų, rodančių, kad žarnyno bakterijos turi įtakos įvairioms ligoms, įskaitant depresiją ir nerimą, išsivystyti“, – priduria dr. J.Cowley.

Pasak jo, maltų ispaninių šalavijų sėklų vartojimas gali pagerinti žarnyno mikrobų populiaciją ir paveikti jų progresavimą, tačiau šioje srityje reikia atlikti daugiau tyrimų, rašo yahoo.com

Tačiau tai nereiškia, kad reikia atsisakyti nemaltų ispaninių šalavijų sėklų – sužinokite, kodėl jos laikomos tikru superproduktu.

Skaidulos

Skaidulos yra neįkainojama mūsų kasdienės mitybos dalis. Jų galite rasti visaverčiuose maisto produktuose, tokiuose kaip vaisiai, daržovės, grūdai ir ankštiniai augalai. Mažose ispaninių šalavijų sėklose itin daug skaidulų, todėl jų vertė – didžiulė. 

Netirpiosios skaidulos yra nevirškinamos. Jos fiziškai padeda išstumti žarnyno turinį. Todėl ispaninių šalavijų sėklų valgymas padeda reguliuoti virškinimo sistemos veiklą, mažinti cholesterolio kiekį ir šalinti kenksmingas chemines medžiagas, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir didinti sotumo jausmą.

Antioksidantai

Antioksidantai yra medžiagos, apsaugančios ląsteles nuo pažeidimų. Laisvieji radikalai gali pažeisti DNR, baltymus ir kitus ląstelių komponentus, o tai gali sukelti ląstelių mirtį arba mutacijas. Antioksidantai gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, neleisdami jiems padaryti žalos.

Ispaninių šalavijų sėklos yra galingas antioksidantų šaltinis, įskaitant chlorogeno rūgštį, miricetiną, kvercetiną ir kitas naudingas medžiagas. Įrodyta, kad šie antioksidantai naudingi širdžiai ir kepenims bei gali padėti atitolinti senėjimą ir tam tikras vėžio rūšis.

Omega-3 riebalų rūgštys

Šios riebalų rūgštys yra būtinos bendrai sveikatai ir atlieka svarbų vaidmenį organizmo funkcionavimui, o ypač svarbios širdžiai. Šių riebalų rūgščių yra įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose šaltiniuose, tačiau daugiausia jų yra augaliniuose aliejuose, riešutuose ir sėklose.

Viena iš unikalių ispaninių šalavijų sėklų savybių yra tai, kad jose yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Didesnis omega-3 riebalų rūgščių vartojamas siejamas su sumažėjusiais uždegimų ir lėtinių širdies ligų, vėžio atvejais. Jie taip pat turi teigiamą poveikį kraujospūdžiui, cholesterolio kiekiui ir jautrumui insulinui, o tai gali padėti sumažinti nutukimo riziką ir padėti numesti svorio.

Peptidai

Mokslininkai atrado platų šių junginių naudą sveikatai, įskaitant antioksidacines, antihipertenzines, antihiperglikemines, priešuždegimines ir cholesterolį mažinančias savybes. Aminorūgštys taip pat gali padėti numalšinti uždegiminę žarnyno ligą, sumažinti kraujospūdį ir padidinti energijos lygį.

Vitaminai

Vitaminai yra būtini mikroelementai, kurių organizmui reikia nedideliais kiekiais, kad ląstelės tinkamai funkcionuotų. Ispaninių šalavijų sėklose yra daug B grupės vitaminų, įskaitant niaciną, folio rūgštį, tiaminą ir riboflaviną. Be to, jos gali paspartinti medžiagų apykaitą ir padėti pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus.

Mineralai

Ispaninių šalavijų sėklos yra mangano, fosforo, vario, seleno, geležies, magnio ir kalcio šaltinis – visų būtinų mineralų. Kaip ir vitaminai, mineralai yra labai svarbūs mūsų bendrai sveikatai ir organizmo veiklai. Jie reikalingi įvairiems procesams organizme – nuo stiprių kaulų formavimo iki nervinių impulsų perdavimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.