A. Zacharevičienė saldumynų skanauja tik iki vidurdienio

Agnė Zacharevičienė (33 m.) dėl šokoladinio pyrago recepto galėtų pasiginčyti su garsiuoju britų virtuvės vadovu Jamie Oliveriu (38 m.). Ne kartą pagal šio kulinarijos guru receptą šokoladinį skanėstą kepusi televizijos laidos vedėja dabar deda penkiskart mažiau cukraus, negu savo knygoje nurodo J.Oliveris. Lietuvė įsitikino, kad ir dėl šokolado kepinys išlieka gana saldus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Oct 5, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:04 AM

Šventėms arba į namus užsukus svečiams A.Zacharevičienė niekada neperka tortų, pyragų. Tokioms progoms ji pati iškepa skanėstų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Nors Agnė receptų ieško kulinarijos knygose, juos mėgsta pakeisti pagal savo skonį.

Pirmą kartą pagal J.Oliverio receptą iškepusi šokoladinį pyragą vilnietė jo paragavo vos kąsnį, nes skanėstas buvo per daug saldus: „Tiesiog nevalgomas.“

Tik viliojantis šokolado aromatas A.Zacharevičienei ilgam įsiminė, todėl kitąkart kepdama pyragą jo taip nenusaldino.

„Tokią tešlą lengva paruošti. Be to, ji tinka ir pyragui, ir keksams“, – tikino garsaus britų kulinaro receptą patobulinusi laidos „Labas vakaras, Lietuva“ vedėja A.Zacharevičienė.

Kai ji iškepa pyragą, virtuvėje visada įsitaiso sūnus Robertas (9 m.).

Trečiaklasis mėgsta dekoruoti mamos kepinius maistiniais dažais.

Pastarąjį kartą Roberto pagražintas šokoladinis pyragas priminė besišypsančią saulę, kuri jam simbolizuoja mamą. Mat ir virtuvėje ant sienos kabantys vienturčio piešiniai išduoda, kad mama atstoja saulę, nes po vaikiška ranka nupiešta saulute parašyta, jog tai – mama Agnė.

„Sūnui smagu talkinti virtuvėje, bet jam greitai pabosta. Tačiau pratinu jį šeimininkauti, nes nenoriu, kad užaugtų mamyčiukas. Berniukas turi žinoti, kad išplauti puodelį ar lėkštę gali ir vyrai, ne tik moterys“, – užsiminė A.Zacharevičienė.

Sūnui virtuvė kol kas rūpi kaip žaidimų vieta – juk mama jam leidžia puošti kepinius. Ant jų neretai puikuojasi maistiniais dažais piešti piratai, laivai, mašinėlės.

A.Zacharevičienės pyragus mėgsta ne tik sūnus, bet ir sutuoktinis verslininkas Rolandas Zacharevičius (40 m.). Tačiau Agnė savo vyrų nelinkusi dažnai lepinti saldumynais: „Esame sportuojanti šeima, todėl neleidžiame sau per dažnai valgyti desertų. Laikomės nerašytos taisyklės skanumynais mėgautis iki vidurdienio.

Todėl dažniausiai pyragą kepu vakare, o valgome ryte.“

Kadangi Zacharevičių namuose dažnai apsilanko Roberto draugų ir giminaičių, vaikai vaišinasi šokoladiniu pyragu.

Jie netgi atėję į svečius paprašo televizijos laidos vedėjos iškepti būtent šį skanėstą, kuris tirpsta burnoje.

Stebėdamos, kaip A.Zacharevičienė ruošia tešlą, dvylikametės viešnios pačios išmoko kepti tokį pyragą. Kartais Agnė joms užleidžia vietą savo virtuvėje.

„Sykį pyragą kepę vaikai jį pagardino mažais šokoladiniais saldainiais. Tokie priedai nesugadino pyrago skonio. Aišku, jeigu jų pridėtų daugiau, pyragas mažiau iškiltų“, – šyptelėjo A.Zacharevičienė.

Televizijos laidos vedėja šokoladinį pyragą svečiams patiekia dar šiltą, su ledais. Jie lėkštėje aptirpsta, tampa lyg padažas.

Bet jeigu pyragas pastovi per naktį, būna dar gardesnis. Jo nereikia laikyti šaldytuve, nes skanėstas tikrai nesuges – jame nėra nei varškės, nei grietinėlės.

J.Oliverio knygoje šokoladinio pyrago receptą nusižiūrėjusiai A.Zacharevičienei vis knieti sumažinti riebalų turinčių produktų kiekį.

Agnė pastebėjo, kad jei vietoj 200 gramų sviesto ji pyrago tešlai panaudoja 150 gramų, nuo to kepinio skonis, purumas nenukenčia.

Televizijos laidos vedėja ketina atlikti eksperimentą – ruošiant pyrago tešlą kartųjį ir pieninį šokoladą pakeisti baltuoju šokoladu. Moteris neabejoja, kad turėtų būti skanu.

A.Zacharevičienė vyrui ir sūnui kartais kepa jų mėgstamą morkų pyragą, tačiau jai pačiai šis kepinys nėra toks gardus kaip šokoladinis.

Paruošti morkų pyrago tešlą ji užtrunka apie valandą, nes reikia nuskusti ir sutarkuoti nemažai morkų. Be to, būtina atskirai išplakti kiaušinių baltymus ir tešlą maišyti lėtai.

„Šio pyrago kepimas – ilgas žaidimas, o aš mėgstu greitai suktis. Ir vakarienei ruošiu tai, kas paruošiama greitai“, – tikino pašnekovė.

A.Zacharevičienė neįsivaizduoja dienos be daržovių salotų.

Jas moteris kasdien šeimai patiekia prie mėsos, žuvies. Kai nėra daug laiko arba trūksta išmonės, ką greitai ir skanaus paruošti vakarienei, A.Zacharevičienė dažniausiai šauna į orkaitę žuvį.

Tai šeimai primena atostogas Prancūzijoje, kur jie ir paragavo folijoje su porais ir prieskoniais gardinta grietine keptos žuvies. Be to, šis patiekalas iš orkaitės traukiamas jau po pusvalandžio.

Šokoladinis pyragas

Tešlai reikės:

po 90 g karčiojo ir pieninio šokolado;

200 g sviesto;

100 g miltų;

4 kiaušinių;

70 g kakavos;

70 g cukraus;

kupino arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Sulaužykite šokolado plyteles, supjaustykite gabalais sviestą, sudėkite į puodą. Pakaitinkite, kol išsilydys šokoladas ir sviestas. Bet neužvirinkite!

Į kitą dubenį berkite miltus, kakavą, cukrų, kepimo miltelius. Išmaišykite. Mišinį supilkite į lydytą šokoladą ir sviestą. Maišykite, kol tešla bus vientisos masės ir spalvos.

Po to į tešlą įmuškite kiaušinius. Dar kartą išmaišykite. „Kiaušinių baltymų nereikia nei atskirti, nei plakti“, – neapsisunkinti patarė laidos vedėja.

25 minutėms pašaukite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Tiek laiko keptas pyragas bus purus. Bet jeigu norite, kad šokoladinis kepinys būtų kietesnis, kepkite jį apie 40 minučių. „Kuo ilgiau kepi, tuo labiau jis tvirtėja“, – pastebėjo A.Zacharevičienė.

Žinoma moteris neabejoja, kad J.Oliverio šokoladinio pyrago receptą būtų galima papildyti riešutais arba džiovintomis vyšniomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.