Tikiu, kad ir jus šie keksiukai sužavės: purūs aguoniniai keksiukai, pagardinti citrinų sultimis, tiesiog idealiai dera su saldžiu kokosiniu įdaru, o viską vainikuoja puiki švelniai saldžiarūgštė kreminio sūrio kepurėlė!
12 vnt. standartinio dydžio keksiukų (5 cm skersmens)
Keksiukams:
115 g minkšto sviesto
1 puodelis (200 g) cukraus
3 kiaušiniai
½ puodelio (125 ml) natūralaus jogurto
1 citrinos sultys
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ½ puodelio (210 g) miltų
¼ puodelio (35 g) aguonų
1 arb. š. kepimo miltelių
1/3 arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
Sulaistymui:
½ puodelio (125 ml) vandens
2 valg. š. cukraus
1 citirinos sultys
Įdarui:
60 g minkšto sviesto
130 g saldinto sutirštinto pieno
30 g kokosų drožlių
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
Kremui:
250 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
1 puodelis (140 g) miltelinio cukraus
1 puodelis (250 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 valg. š. citrinų sulčių
2 valg. š. kokosų pieno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Papuošimui:
kokosų drožlės
keli citrinų griežinėliai
šviežių mėtų lapeliai
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
2. Iškepkite keksiukus. Į dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę išplakdami iki vientisos. Supilkite natūralų jogurtą, citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, aguonas, kepimo miltelius, sodą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami maždaug ¾ jų tūrio. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol keksiukai gražiai pakils ir jų paviršius taps auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
5. Išimkite keksiukus iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvsinkite.
6. Kol keksiukai vėsta, paruoškite sirupą sulaistymui. Nedideliame dubenyje sumaišykite vandenį, cukrų ir citrinos sultis, kol cukrus ištirps.
7. Paruoškite kremą įdarui. Į dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą ir supilkite kambario temperatūros saldintą sutirštintą pieną. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų drožles.
8. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite riebią grietinėlę iki standžių putų. Neperplakite. Sudėkite į dubenį su sviestu ir saldintu sutirštintu pienu. Lengvais judesiais išmaišykite, kol gausite vientisos masės kremą. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol konstruosite keksiukus.
9. Paruoškite kremą papuošimui. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir suberkite miltelinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išpakite iki vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, po truputį supilkite riebią grietinėlę. Turite gauti vientisos konsistencijos pakankamai tirštą kremą. Įmaišykite citrinų sultis, kokosų pieną ir vanilės ekstraktą. Uždenkite dubenį su kremu maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol surinkinėsite keksiukus.
10. Surinkite keksiukus. Atvėsusių keksiukų paviršiuje nedideliu šaukšteliu išskobkite duobutes. Sulaistykite pasiruoštu sirupu. Duobutes pripildykite kokosų kremo. Kremą, skirtą papuošimui, sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus, laikydami konditerinį maišelį virš keksiuko viršaus stačiu kampu, spausdami kremą ir sukdami aplink keksiuko paviršių. Jeigu ruošiatės keksiukus patiekti vėliau, laikykite juos šaldytuve.
11. Prieš patiekdami, keksiukus apibarstykite orkaitėje kelias minutes pakepintomis kokoso drožlėmis, įsmeikite po griežinėlį citrinos ir šviežios mėtos lapelį.
Receptas iš Astos Černės „Saulėtos virtuvės saldumynų knygos“.
Daugiau A. Černės receptų rasite knygoje ir tinklaraštyje „Saulėta virtuvė“.