Naminis batonas
Vienam batonui reikės:
- 250 g miltų;
- 7 g sausų mielių;
- žiupsnelio druskos;
- 30 g sviesto;
- 100 ml pieno;
- 50 ml vandens;
- 0,5 valgomojo šaukšto cukraus (galima ir nedėti).
Aptepti:
- 1 kiaušinio trynio;
- 1 valgomojo šaukšto pieno.
Kaip gaminti
Sumaišykite pieną su vandeniu, truputį pašildykite, berkite mieles, cukrų, išmaišykite. Berkite druską, pilkite ištirpintą sviestą, išmaišykite.
Įsijokite miltus, užminkykite tešlą, uždenkite ir palikite pakilti 90 minučių.
Iškočiokite lakštą, kad gautųsi stačiakampis, susukite (kaip vyniotinį), užlenkite kraštus, pakildinkite apie 10 minučių, aptepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, dėkite į šaltą orkaitę, užstatykite 180 laipsnių temperatūrą.
Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ir gaminio dydžio. Nedideliam batonui iškepti greitai įkaistančioje orkaitėje gali pakakti ir 20 minučių.
Jei norite sužinoti, ar tikrai iškepė, patikrinkite sausu švariu mediniu pagaliuku, pavyzdžiui, dantų krapštuku – jei ištraukus jis sausas, batonas iškepė.