Lenkiškos bandelės su mėlynių įdaru: N. Degutienė pasidalijo receptu

Mėlynių sezono įkarštyje būtinai pasilepinkite minkštomis mielinėmis bandelėmis.

Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Jul 31, 2016, 4:02 PM, atnaujinta Aug 2, 2023, 8:47 AM

Bandelės skaniausios dar šiltos, gausiai pabarstytos cukraus pudra.

Šios bandelės – vienas tradicinių lenkiškų kepinių, be kurių neįsivaizduojama vasara. Na, o vasarai pasibaigus šeimininkės ir toliau kepa mielines bandeles, tik naudoja šaldytas uogas.

Mielinės bandelės su mėlynių įdaru

Ingredientai mielinei tešlai:

  • 50 g šviežių mielių;
  • 250 ml šilto pieno;
  • 500 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 5 kiaušinių tryniai;
  • 100 g labai smulkaus cukraus arba cukraus pudros;
  • 100 g sviesto.

Įdarui:

  • apie 300 g mėlynių.

Patepimui:

  • 1 kiaušinio trynys, sumaišytas su 1 šaukštu pieno.

Mieles išimkite iš šaldytuvo iš anksto, kad jos įgautų kambario temperatūrą. Sutrupinkite jas nedideliame dubenėlyje ir į dubenėlį įpilkite pusę kiekio vos vos šilto pieno (tik ne per karšto, nes tešla gali neiškilti), įberkite 1 šaukštelį cukraus ir 2 šaukštelius miltų. Išmaišykite, uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir padėkite šiltai, kad suputotų (apie 10-15 min).

Kiaušinį ir trynius kartu su cukrumi išsukite iki purios masės.

Miltus persijokite į didelį dubenį, supilkite suputojusias mieles, suplaktus kiaušinius su cukrumi, likusį šiltą pieną ir ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Rankomis arba elektriniu maišytuvu išminkykite tešlą, kol ji taps elastinga, bet labai minkšta. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje valandai, kad tešla pakiltų, jos kiekis padvigubėtų.

Iškilusią tešlą sumaigykite, tada padalinkite į 16 lygių gabalėlių. Rankomis formuokite iš kiekvieno tešlos gabalėliio paplotėlį, patieksite jį į delną ir į vidurį pridėkite apie 3 šaukštelius mėlynių (jos turi būti sausos, o jei šaldytos – neatšilę). Sulipdykite tešlos kraštelius, tarsi gamintumėte virtinius. Lipdydami kraštelius saugokite, kad nepatektų miltų, antraip kepant mėlynių įdaras gali ištekėti per nesusiklijavusią vietą.

Taip paruoštą bandelę dar rankose paformuokite, kad ji įgautų pailgą formą ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ta pusia į apačią, kuria suklijavote kraštelius. Taip suformuokite likusius pyragėlius, o skardoje palikite pakankamai vietos , kad bandelės kepant išsipūstų. Jums prireiks dviejų skardų – į kiekvieną sutalpinsite po 8 vienetus.

Skardas pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų – apie pusvalandį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be apipūtimo funkcijos). Pirmos skardos bandeles patepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu ir pašaukite į orkaitę, į jos vidurinę dalį. Kepkite apie 16-18 minučių, kol gražiai pagels. Tada iškepkite antrą skardą bandelių.

Bandeles galite pabarstyti cukraus pudra arba aptepti glaistu: pusę kiaušinio baltymo sumaišykite su puse stiklinės cukraus pudros. Šia skysta mase aptepkite bandeles ir palikite padžiūti.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.