Ar dar prisimenate šį skonį? Senovinis plokštainis „Magdė“

Lietuviška klasika – plokštainis-pyragas „Magdė“. Mano nuostabai – labai skanus ir ne toks sunkus pagaminti, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

Plokštainis „Magdė“.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Plokštainis „Magdė“.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Plokštainis „Magdė“.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Plokštainis „Magdė“.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

2016-10-27 16:45, atnaujinta 2022-11-04 11:59

Pirmą kartą gaminau tokį kakavinį kremą su želatina. Gąsdino neįprastas gamybos procesas, kilo daug abejonių, ar viskas pavyks, ir ar iš vis pyragas sustings. Tačiau va, rezultatas prieš jus, pavyko iš pirmo karto be didelių problemų.

Tiesą pasakius, iš savo vaikystės tokio pyrago neprisimenu, tik girdėjau nemažai atsiliepimų ir kitų moterų dūsavimų, koks skanus kadaise buvo šis pyragas. Buvo smalsu. Skonis tikrai maloniai nustebino, ypač kakavinio kremo – labai gardus.

Patarimai, pastebėjimai. Trapios tešlos pagrindą geriausia kočioti ant kepimo popieriaus (galima iškočiokite šiek tiek didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstymui) ir kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudosite pyragui sluoksniuoti (20 x 20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplokite rankomis, gausis kietas pagrindas.

Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai ir būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip, į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darykite nuolat maišydami.

Pagrindui aptepti naudojau 2 šaukštus abrikosų džemo. Atrodytų nedaug, bet pyragas ir taip saldus, kitąkart dėčiau tik šaukštą arba naudočiau rūgštesnį džemą ar apelsinų marmeladą.

Pyragą apibarsčiau trapios tešlos trupiniais (turėjau likučių nuo kito pyrago). Pyragas sustingo per kelias valandas.

Plokštainis „Magdė“

Receptas adaptuotas iš knygos „Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys“.

Reikalingi produktai (20 x 20 cm kvadratinei kepimo formai)

Trapiam pagrindui:

  • 130 g miltų;
  • 35 g cukraus;
  • 100 g minkšto sviesto;
  • 1/2 vidutinio kiaušinio;
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Marmelado ir cinamono sluoksniui:

  • 2 šaukštai (30 g) apelsinų marmelado ar abrikosų džemo;
  • 1/2 šaukštelio cinamono.

Kakaviniam kremui su želatina:

  • 75 g minkšto sviesto;
  • 140 g saldaus kondensuoto pieno;
  • 15 g kakavos;
  • 12 g želatinos;
  • 90 g vandens;
  • 165 g cukraus;
  • 3 vidutinių kiaušinių baltymai (viso 100 g);
  • 4 g (apie 1 šaukštelį) citrinos rūgštelės.

Pabarstymui – trapios tešlos likučių ar sausainių trupiniai.

Gaminimo eiga

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.

Gaminame trapų pagrindą. Dubenyje išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilę. Viską plakite iki purios masės, kol ištirps cukraus kristalai. Suberkite miltus ir dar maišykite, kol tešla sušoks į vientisą masę. Tešlą iškočiokite ir įklokite į kepimo formą, subadykite šakute, kad išeitų oras. Kepkite 20 minučių. Iškeptą pagrindą atvėsinkite.

Ant atvėsusio pagrindo užtepkite marmelado ir cinamono mišinį.

Gaminame kakavinį kremą. Minkštą sviestą gerai išplakite su kondensuotu pienu ir kakava. Atidėkite į šoną.

Želatiną užpilkite 30 g karšto vandens ir ištirpinkite. Kiaušinių baltymus iki standumo išplakite kartu su citrinos rūgštele.

Cukrų ir likusį vandenį (60 g) supilkite į nedidelį puodelį ir virkite, kol ištirps cukraus kristalai ir gausis sirupas. Toliau plakdami į baltymus supilkite ištirpusią želatiną, vėliau plona srovele supilkite karštą cukraus sirupą. Plakite, kol masė atvės.

Į sviesto-kakavos mišinį įmaišykite baltyminę masę.

Ant perteptos tešlos pagrindo paskleiskite kakavinį kremą, išlyginkite paviršių. Kepimo formą uždenkite plėvele ir statykite į šaldytuvą 2-3 valandoms, kol kremas sustings.

Puoškite trapios tešlos ar sausainių trupiniais.

Šaltinis – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?