Plokštainis su obuoliais: receptui – beveik 100 metų, o jis dar populiarus

Laiko patikrinti receptai – patys geriausi. Tuo įsitikinau gaminama ne vieną patiekalą, o šis plokštainis – dar vienas to įrodymas.

Plokštainis su obuoliais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Plokštainis su obuoliais.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Kazlauskaitė

2016-11-05 17:02, atnaujinta 2023-11-17 17:00

Plokštainio su obuoliais receptą radau pokario laikais išleistame iš močiutės paveldėtame virėjų vadovėlyje. Į jį savo patirtį ir išmintį sudėjo tarpukario Lietuvos šeimininkės.

Tad galima sakyti, kad šiam receptui nedaug trūksta iki šimtmečio, tačiau jis mums tebėra vienas mėgstamiausių, nors išbandėme daug ir senų, ir šiuolaikinės virtuvės kepinių su obuoliais.

Dažniausiai šį skanėstą valgome dar šiltą, su ledais. Bet ataušęs – taip pat skanus.

Kepdami prisiminkite savo močiutes – ir plokštainis bus dar skanesnis.

Plokštainis su obuoliais

Reikės:

  • 300 g miltų;
  • 100 g miltelinio cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 1-2 šaukštų grietinės;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Obuolių įdarui reikės:

  • 800 g obuolių;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 50 g cukraus;
  • 50 g sviesto.

Kaip gaminti

Miltus, miltelinį cukrų, kiaušinius, grietinę ir kepimo miltelius supilti į dubenį, sukapoti sviestą ir greitai suminkyti tešlą. Beje, recepte nurodoma minkyti vėsiame kambaryje, kad neištižtų sviestas. Suminkytą tešla pridengti ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Kol tešla ilsisi, paruošti obuolių masę. Obuolius nulupti, supjaustyti į keturias dalis, pašalinti sėklytes ir pamerkti į vos vos pasūdytą vandenį, kad neparuduotų. Po to supjaustyti smulkiau ir patroškinti puode su sviestu, cukrumi ir prieskoniais, kol šiek tiek suminkštės.

Maždaug du trečdalius tešlos iškočioti, kad būtų pusės centimetro storio ir kloti į pateptą riebalais skardą. Vadovėlyje rašoma, kad dėti į įkaitintą (180 laipsnių) orkaitę ir kepti maždaug pusvalandį. 

Šioje vietoje aš elgiuosi kitaip – tešlą subadau šakute, uždengiu kepimo popieriumi ar folija ir užberiu pupelių ar žirnių, kad tešla būtų prispausta ir neiškiltų. 

Kol kepa, iš likusios tešlos reikia pasiruošti juosteles – groteles, kuriomis uždengsime plokštainį. Gražiausia, jeigu jos išpjaunamos rantuotu rateliu.

Ištraukti pyrago pagrindą iš orkaitės, supilti obuoliuų masę ir uždengti groteles. Juosteles aptepti plaktu kiaušiniu, į kiekvieną tarpą dėti po mažą gabaliuką sviesto.

Kepti dar 15-20 min.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.