Pabandę taip iškeptų kotletų, niekuomet nebekepsite, kaip anksčiau

Šiandien – apie tai, kaip išsikepti nebrangių, bet skanių kotletukų. 

Naminiai kotletai.<br>Nuotr. iš valgiai.lt
Naminiai kotletai.<br>Nuotr. iš valgiai.lt
Naminiai kotletai.<br>Nuotr. iš valgiai.lt
Naminiai kotletai.<br>Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

Sep 17, 2018, 3:09 PM, atnaujinta Sep 26, 2023, 3:59 PM

O jūs mokate iš(si)kepti kotletukų?

Maisto mados sukasi ratu. Kai kas nors pasidaro madinga – ima siūlyti visi. Kadaise „ant bangos“ buvo picos. Jas pradėjo kepti visi, kas tik sugebėdavo suformuoti apvalų tešlos blyną ir pašauti jį į orkaitę. 

Vėliau tapo madingi kinų virtuvės patiekalai. Kebabai. Buvo didkepsnių mados era. Dar buvo etapas, kai atsirado mėsainiai, vėliau – šonkauliai. 

Dabar į greitojo maisto gretas spraudžiasi mėsos kukuliai (meatballs’ai). Ir tuojau pribyra vertintojų bei ekspertų, kurie pasakoja, geri tie kukuliai ar ne ir kokie yra tie gerieji bei kodėl.

Aš nepretenduoju į ekspertus, todėl tiesiog pasidalinsiu savo patarimais, kaip iškepti skanių ir nebrangių kotletukų. Tokių aromatingų, sultingų, valgomų su pasičepsėjimu ir prašomų dar ir dar.

Vištienos versija 

Paprasčiausia nusipirkti jau išdarinėtos vištienos mėsos be odos – blauzdelių, kumpelių irba krūtinėlių. Maždaug 1 kg. Taip bus paprasčiausia, greičiausia, bet ne pigiausia. Jeigu norisi sutaupyti – pirkite 1,5 kg svorio viščiuką. Užtruksite jį iškaulindami, tačiau jeigu žinote kaip tai daryti, tai laimėiste kelis kartus: mėsos kiekis bus panašus, kaina mažesnė, o iš likučių, ko nepanaudojote kotletams, išsivirsite kelis litrus naminio vištienos sultinio.

Dar reikės 6-8 saulėje džiovintų pomidorų, saujos baziliko arba petražolės lapelių, kiaušinio, 2-3 šaukštų džiūvėsėlių, 2-3 šaukštų su kaupu neriebios grietinės arba natūralaus jogurto, druskos ir pipirų bei poros saujų smulkiai sutarkuoto kietojo sūrio. Nebūtinai brangaus, tiks ir „Džiugas“ ar panašus lietuviškas gaminys.

Ruošiam kukulius: mėsą sumalam mėsmale, pomidorus supjaustom mažais kubeliais, susmulkinam žalumynus, sutarkuojam sūrį. Visus produktus dedam į dubenį ar maišyklės indą ir išmaišom iki vientisos lipnios masės. Pašlapinam rankas vandeniu ir pradedam formuoti mėsos kukulius. Tokius, kad lengvai tilptų į delną. 

Kai visą faršą suskirstysit į kukulius – kaiskit keptuvę ir joje įkaitinkit kelis šlakelius aliejaus. Jame ir apkepkite kotletukus. Tai daroma taip – įdėjote į keptuvę kukulį ir jį paspaudžiate, kad pasidarytų tartum mėsainio kotletuko formos. Apkepate iš vienos pusės kelias minutes, kai ima dailiai ruduoti – apverčiate ir kepate kelias minutes iš kitos. Nereikia sudegint, užtenka tik dailiai apskrudint iš abiejų pusių, ir galite išimti.

Nesistenkite visko sugrūsti į vieną keptuvę. Kepkite erdviai, patogiai, per kelis kartus.

Kol kotletukai apkepinėja – įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki +200C. Apkeptus kotletukus dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kai visi kotletukai bus pakepti, tuomet pašaukite skardą į orkaitę 7 ar 8 minutėms. 

Ir čia slypi didžioji kotletukų gardumo paslaptis. Mes esame įpratinti, kad kotletai kepami keptuvėje, kol iškepa. Retam jie pavyksta tobuli, mat kepant be dangčio juos reikia dažnai vartyti, jie kaista tik iš vienos pusės, paviršius dega, vidus džiūsta, centras dar žalias. Na, ta prasme rausvas. Ir po visko dar riebalai varva. 

Galima uždengti dangtį ir gal net įpilti šiek tiek vandens, kad kotletukai neišdžiūtų. Bet tai jau nebus kepimas – tai bus troškinimas garuose. 

O štai apkepus tik dėl grožio ir skonio, o pabaigus kepti orkaitėje, gausite tolygiai iškeptus, traškia plutele, sultingus ir purius viduje kotletukus. Pabandykite kada nors šį kepimo būdą ir jūs niekuomet nebekepsite tai, kaip anksčiau.

Kiaulienos versija 

Su kiauliena viskas bus šiek tiek sudėtingiau. Ši mėsa kietesnė už vištieną, kepa ilgiau, ir faršas paruošiamas kiek kitaip. 

Pradėkite nuo to, kad aliejuje ar svieste apkepinkite dvi smulkiai supjaustytas svogūno galvas. Kepkite neskubant, kad viskas tolygiai kaistų, bet nedegtų. Ima ruduoti – mažinkite ugnį. Kepti tol, kol svogūnų tūris sumažės dvigubai, o patys svogūnai nusidažys šviesaus gintaro spalva ir ims gardžiai kvepėti. Va tada išjungiate keptuvę, leidžiate svogūnams atvėsti, o jūs einate ruošti mėsos.

Supjaustykite ir sumalkite mėsą. Nebūtinai brangią, kuo puikiausiai tiks mentė ar kumpis. Į smulkiai sumaltą mėsą berkite druską, pipirus, įmuškite kiaušinį. Keli šaukštai smulkintų džiūvėsėlių drėgmės išlaikymui ir jogurto ar grietinėlės purumui. 

Būtų tobula, jei turite dar bent kelis džiovintus baravykus – susmulkinkite juos blenderyje iki miltų ir suberkite į faršą. Jie suteiks kotletams fantastiško skonio ir aromato. Nemėgstate grybų? Tuomet susmulkinkite didelę saują džiovintų slyvų. 

Įberkite kelis žiupsnelius saldžiosios paprikos miltelių. Jau pravėsusius keptus svogūnus su visu aliejumi. Ir išmaišykite. 

Darykite kukulius, apkepkite – viską jau skaitėte. Tik štai 8 min. orkaitėje neužteks – reiks kepti visas 15 ar net daugiau, priklausomai nuo to, kokio storio jūsų kotletukai. Po 15 min. kepimo tiesiog perpjaukite vieną kotletuką pusiau ir patikrinkite, ar pilnai iškepė.

Štai tiek tų gudrybių. Ir riebalų reikia mažiau, ir skrudėsių nebus ir skonis bei struktūra gaunasi visiškai kitokia.

Ir, susimildami, nepirkite jau paruošto faršo. Malkite mėsą patys arba paprašykite, kad pardavėjai sumaltų jums matant. 

Kodėl? Palyginkite kainas: faršas kainuoja geru trečdaliu pigiau, nei mėsa. Ar žinote, kodėl? Jūs nenorėtumėte sužinoti. 

Todėl tiesiog prisiminkite posakį, kad pigių gerų daiktų nebūna ir pasigaminkite faršą patys. Kokybiški maisto produktai yra skanaus patiekalo pagrindas.

Šaltinis: valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą