Išbandžiau Beatos receptą. Šį valgį galėčiau valgyti kasdien

Visiems patinka šviesios ir spalvingos rudeniškos dienos ir niekam nepatinka niūrus, apsiniaukęs dangus. Kai pritrūksite saulės, pasikvieskite ją į lėkštę. 

 Rizotas su moliūgais ir sūriu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Rizotas su moliūgais ir sūriu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 11:37 AM, atnaujinta Oct 24, 2022, 11:23 AM

Tokį pasiūlymą mums atsiuntė mūsų skaitytoja Indrė, dalindamasi receptu, kuris pastaruoju metu tapo jos favoritu. 

Štai ką ji rašo: „Visada maniau, kad rizotas – sudėtingas patiekalas, reikalaujantis daug išmanymo, įgūdžių, dėmesio ir laiko. Kol... nepabandžiau jo išsivirti. 

Pats pirmasis mano išbandytas Beatos rizoto receptas tapo pačiu mėgstamiausiu. Kiek vėliau bandžiau, – skanu, bet nė vienas taip nepatiko ir neprilipo, kaip šis. 

Moliūgų rizotas su sūriu – toks kreminis, toks švelnus, toks minkštas, gardus ir šildantis, kad norisi valgyti kasdien. O dar ta spalva!

Šis valgis nuostabiai sušildo ilgėjančiomis rudens dienomis!“

Dalinamės receptu. Susigundykite ir išbandykite. 

Moliūgų rizotas su sūriu 

Reikės: 

  • 300-400 g moliūgo, 
  • stiklinės (250 ml) ryžių (būtinai naudokite rizotui tinkančius 'arborio' ryžius, paprasti netiks),
  • alyvuogių aliejaus, 
  • kelių skiltelių česnako, 
  • svogūno galvos, 
  • 600 ml sultinio, 
  • 100 ml baltojo vyno (arba keiskite jį sultiniu),
  • druskos, 
  • pipirų, 
  • poros šaukštų sviesto,
  • 50 g tarkuoto parmezano,
  • ciberžolės arba kario prieskonių (nebūtinai).

Pirmiausia paruoškite moliūgus. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nuluptą moliūgą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje. Tai užtruks maždaug 35-45 minutes, nelygu moliūgo kietumas ir gabalėlių dydis. Tikrinkite, kada moliūgas suminkštės.

Atskirame inde paruoškite sultinį.

Rizotui gaminti geriausiai tinka puodas storu dugnu ar gili keptuvė. 

Svogūną smulkiai supjaustykite, berkite į keptuvę, į kurią įpilta alyvuogių aliejaus ir apkepkite, kol taps skaidrus. Berkite sukapotą česnaką ir taip pat apkepkite, tik žiūrėkite, kad nesudegtų. 

Jeigu norite, kad rizotas būtų labiau geltonas, ant svogūnų ir česnakų berkite ciberžolės ar kario miltelių, šiek tiek pakepinkite.

Supilkite ryžius ir kepkite maišydami, kad kiekvienas grūdelis pasidengtų aliejaus ir prieskonių plėvele. 

Tuomet supilkite vyną, užvirinkite. Maišykite, kol ryžiai vėl bus beveik sausi  ir sugers visą vyną. 

Įpilkite samtelį sultinio ir vėl maišykite ryžius, kol jie sugers skysčius. Vėl pilkite sultinio ir virkite maišydami. Taip virkite, kol ryžiai paleis krakmolą, bus minkšti, bet nepervirę. 

Ragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu jos yra pakankamai sultinyje, dažniausiai papildomai dėti nebereikia. Be to, turėkite omenyje, kad pabaigoje rizotą dar pagardinsime sūriu.

Ryžiai išverda maždaug per 20 minučių. Visą tą laiką nereikėtų atsitraukti nuo keptuvės – reikia nuolat lengvai ją pamaišyti. Bet tai turbūt nėra pati sunkiausia užduotis. 

Kai jau ryžiai bus beveik išvirę, išjunkite viryklę, įmaišykite sviestą, dalį sūrio, apibarstykite pipirais, uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite subręsti. 

Po kelių minučių orkaitėje iškepusį moliūgą dėkite į rizotą, sumaišykite su ryžiais. 

Dėkite rizoto į lėkštes, ant virašus dėkite keletą moliūgo gabalėlių, apibarstykite sūriu. 

Puoškite šalavijo lapeliais, tinka ir skrudintos moliūgų sėklos. 

„Skanaus“, – palinkėjo Indrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.