Žinoma, gerai nuteikiančių ir gardžiai tirpstančių burnoje. Kur pirmu smuiku griežia dar ką tik daržuose nokusios daržovės.
Tikriausiai kiekvienas turi savo mėgstamiausią rudeninio troškinio receptą. Man tai –avinžirnių troškinys. Su vis dar saldžiomis paprikomis, iš tėvų daržo atvežtomis traškiomis morkomis ir mažulytėmis, sultingomis cukinijomis. Apkepintos daržovės lėtai paskęsta pomidorų ir sultinio apsupty. Todėl kokybiški, salsvi, savo sultyse konservuoti pomidorai čia labai svarbūs. Jie yra ta jungiamoji grandis, kuri užtikrina puikų daržovių troškinių skonį, ir jų visada yra mano virtuvėje. Ypač atvėsus orams, kai atvežtinių pomidorų skonis – „plastikinis“.
Be apsimestinio kuklumo, rekomenduoju visom keturiom! Galima sakyti – tobula!
O jei išvirsite mėgstamų kruopų, tai tokį troškinį kuo laisviausiai galėsite pasiūlyti ir labai išalkusiems vegetarams.
Be to, į šį troškinį, kas mėgsta, labai smagu dažyti baltos duonos lazdeles.
Avinžirnių troškinys
4 valgytojams reikės:
- 1 didelio svogūno arba 2 vidutinio dydžio svogūnų,
- 1 saliero stiebo,
- 2 valgomųjų šaukštų aliejaus,
- druskos,
- 1 didelės raudonos saldžiosios paprikos,
- 2 didelių morkų,
- 200 g cukinijos,
- 480 g virtų avinžirnių (tinka ir konservuoti avinžirniai, tik svarbu juos nusunkti ir nuskalauti po šaltu vandeniu),
- 600 ml konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse,
- 200 ml karšto vandens,
- 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio,
- 2 lauro lapelių,
- 2 arbatinių šaukštelių džiovintų raudonėlių,
- 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių,
- 1 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- keleto šviežių petražolių šakelių,
- nedidelio žiupsnelio cukraus (nebūtina).
Kaip gaminti
1. Nulupkite ir supjaustykite svogūną apie 1 cm dydžio kubeliais. Saliero stiebą supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Dideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Svogūną ir salierą bei gerą žiupsnį druskos suberkite į įkaitintą aliejų, kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
3. Tuo metu pašalinkite saldžiosios paprikos sėklas ir minkštimą supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
4. Įmaišykite paprikas ir morkas į svogūnus ir salierus ir, pagardinę druska, kepkite, prikaistuvį uždengę dangčiu, dar 5 minutes. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti.
5. Cukiniją supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais. Sudėkite į apkepusias daržoves. Suberkite avinžirnius, supilkite konservuotus smulkintus pomidorus su visomis sultimis, vandenį, įtrupinkite sultinio kubelį, sudėkite lauro lapelius, raudonėlius. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite.
6. Įtarkuokite česnako skilteles, suberkite paprikos miltelius, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Išmaišykite ir uždengę troškinkite ant mažesnės nei vidutinė ugnis 20 minučių.
7. Supjaustykite petražoles ir, nuėmę prikaistuvį nuo ugnies, įmaišykite jas į troškinį. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Jei norite, galite įberti nedidelį žiupsnelį cukraus.
Receptas iš čia: „Mukatanas“