Vienas tokių – makaronai „Carbonara“ arba, kaip siūlo mums vartoti kalbininkai, karbonariški makaronai.
Išvertus iš italų kalbos, tai reiškia angliakasių makaronus. Viena patiekalo atsiradimo versija byloja, kad šis sotus patiekalas buvo sukurtas sunkiai dirbusiems angliakasiams. Tačiau šios versijos kritikai juokauja, kad su angliakasiais šis patiekalas teturi tik tiek, kad grūsti pipirai primena anglies dulkes.
Kita versija byloja, kad receptas atsirado baigiantis Antrajam pasauliniam karui, kai Romoje buvę JAV kariai italus aprūpindavo šonine ir kiaušinių milteliais.
Šį receptą amerikeičiai parsivežę į JAV, kur atsirado daugybė įvairių jo versijų.
Bet visas vienija keturi pagrindiniai ingredienai: makaronai, šoninė, kiaušiniai ir sūris.
Kai kuriuose receptuose, ypač tradiciniuose itališkuose, padažui naudojami žali kiaušiniai – italai įsitikinę, kad jiems pakanka karščio ir nuo išvirtų makaronų.
Beje, kad padažas būtų tirštesnis, labiau šilkinis, siūloma naudoti mažiau baltymų. Pavyzdžiui, jei naudojami trys kiaušiniai, į padažą dėti vieną visą kiaušinį ir du trynius.
Spagečiai su šonine
Reikės:
- 360 g spagečių arba kitų makaronų,
- 180 g rūkytos arba šviežios šoninės (italai naudoja vytintą),
- 1 a. š. grūstų juodųjų pipirų,
- 3 didelių kiaušinių (naudoti vieną visą kiaušinį ir du trynius),
- 150 g trinto parmezano,
- druskos (jei naudosite rūkytą šoninę, druskos reikės mažiau, nes sūrumo pakaks ir nuo sūrio).
Užkaiskite puodą ir dėkite virti makaronus.
Šoninę supjaustykite kubeliais ir apkepkite karštoje keptuvėje iki traškumo.
Kiaurasamčiu susemkite šoninę ir dėkite ant popierinio rankšluosčio.
Iš keptuvės nusemkite 2 v. š. riebalų, įmaišykite pipirus ir atidėkite į šalį.
Kitame inde suplakite kiaušinius, įmaišykite šoninę ir parmezaną. Gausite kreminės tekstūros užpilą.
Makaronams išvirus supilkite juos į rėtį, nupilkite 2 puodelius skysčio, kuriame virė.
Sudėkite makaronus atgal į puodą, užpilkite kiaušinių, sūrio ir šoninės kremu, išmaišykite, kad makaronai pasidengtų padažu. Pilkite pusę puodelio skysčio, kuriame virė makaronai ir išmaišykite. Supilkite po vieną šaukštą likusius riebalus ir po truputį pilkite skysčio, kuriame virė makaronai.
Pilkite ir maišykite, kol pasidarys tirštas padažas.
Patiekite makaronus šiltose lėkštėse.