Magiškasis Kalėdų pyragas. Metas iškvėpinti namus švenčių aromatais

Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą, kurstantį vaizduotę ir dovanojantį džiaugsmą tiek kepėjui, tiek valgytojams, kepu jau kelinti metai iš eilės. 

 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
 Brandintas Kalėdų pyragas.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Daugiau nuotraukų (4)

„Mukatanas“

Nov 23, 2018, 3:27 PM, atnaujinta Nov 17, 2023, 5:25 PM

Iš pradžių kepdavau po vieną, pernai kepiau du, o šiais metais, augant šio magiško pyrago užsakymams, tikriausiai teks kepti visus keturis, jei ne penkis.

Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. 

Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į „apgirtusią“ marlę, bres, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.    

Šio pyrago kepimas – toks pat magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko –valandos niekur neskubėjimo. 

Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles – ar jaučiate, koks nuotaiką pakeliantis kvapas pasklido po virtuvę? 

Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę. 

Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos, ir pajuskite, kaip pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.  

Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas 

1 dideliam pyragui reikės:

  • 100 g apelsinų cukatų;
  • 100 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų datulių;
  • 100 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų ananasų;
  • 100 g džiovintų spanguolių;
  • 200 g razinų „Jumbo“;
  • 130 g nedideliais gabaliukais susmulkintų džiovintų abrikosų;
  • 200 g auksinių razinų „Jumbo“;
  • 150 g smulkių auksinių razinų;
  • 150 g stambiai susmulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų);
  • 200 ml brendžio;
  • 250 g sviesto;
  • 230 g rudojo cukraus;
  • 270 g miltų;
  • 4 kiaušinių;
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių;
  • 1 citrinos žievelės;
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero;
  • marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui.

Gaminimo eiga

1 diena

1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatus, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

2 diena  

1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai. 

Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.

2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.

4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.

5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.

6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.

7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.

8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio.

Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai – 2 savaites.

9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo nebelaistykite. 

Receptu pasidalijo „Mukatanas“

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų lapkričio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.