O prekybos centruose pastaruoju metu akį traukia žalieji – špinatais dažyti – lavašai. Nepasakyčiau, kad skoniu jie kuo nors lenkia kitus, špinatų irgi gomurys neaptiko, tačiau ta ryški žalia spalva labai džiugina akį, ypač rudenį, kai, rodos, ką tik kiemą dažė nasturčių, pelargonijų ir moliūgų žiedai.
Saugau kelias idėjas ir pavasario stalui. O šiandien dalinuosi idėja, ką kitokio įsukti į lavašą?
Ogi kiaušinienę. Ne bet kokią, papasakosiu kaip ją paruošti.
Vienam lavašo lakštui ruošiu kiaušinienę iš:
- 5 kiaušinių,
- 150 g šaltai rūkytos šoninės,
- 2 vidutinių pomidorų,
- 1 marinuoto agurko,
- 1 vidutinio svogūno,
- 1 a. š. druskos,
- žiupsnio šviežios ar šaldytos kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis, krapais),
- 2 v. š. lydyto sviesto.
Šoninę, agurką, pomidorus ir svogūnus supjaustau plonomis riekelėmis. Įkaitinu keptuvę, dedu 1 šaukštą lydyto sviesto ir jam pasiskirsčius po keptuvės dugną, sudedu daržoves ir šoninę. Kepu vis pamaišydama, kol svogūnai tampa skaidrūs.
Įmušu kiaušinius taip, kad trynys išliktų sveikas, pasūdau, uždengiu keptuvę dangčiu ir sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios. Ant dangčio padedu lavašą, kad jis irgi įšiltų. Kepu apie 12 minučių, po to išjungiu ugnį ir lukteliu dar apie 10.
Nuimu lavašą, perpjaunu perpus ir sutepu likusiu šaukštu lydyto sviesto. Kiaušinienę irgi dalinu perpus, pusę dedu ant pusės lavašo, pabarstau kapotomis prieskoninėmis žolėmis ir standžiai susuku.
Galima ir paslėgti, jei planuotumėte valgyti šaltą. Bet mes pamėgome šiuo patiekalu lepintis savaitgalio rytais, todėl gaminu ir iškart tiekiu.
O kuo ne šventinis patiekalas?