Netradiciniai paukštienos kotletai – sultingi, lengvi, purūs ir gardūs

Siūlau pasigaminti netradicinių kotletukų – sultingų, lengvų bei švelnių kalakutienos ir grikių kotletukų. Kalakutieną, žinoma, galite pakeisti vištiena. 

Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.
Kalakutienos ir grikių kotletukai.<br> Nuotr. iš „Mukatanas“.

„Mukatanas“

Feb 26, 2018, 2:14 PM, atnaujinta Feb 23, 2021, 8:32 AM

Slapta sudedamoji šių kotletukų dalis yra virti grikiai. Maltos kalakutienos ir grikių santykis turėtų būti vienas prie trijų, t.y., jei turite 100 g virtų grikių, maltos kalakutienos reikės 300 g. Grikiai kotletukams suteikia purumo, pikantiškumo ir skalsumo.

Be kalakutienos ir grikių, kotletukams pasigaminti taip reikės didelio svogūno, česnako skiltelės, kiaušinio ir prieskonių. Svogūną visada stengiuosi supjaustyti itin smulkiai – 2/3 jo pakepinu, o likusį trečdalį beriu tiesiai pas maltą mėsą. Kalbant apie prieskonius, esu išmėginusi keletą džiovintų žolelių versijų; ši – su bazilikais ir raudonėliais, mano mėgstamiausia.

Kotletukus rekomenduoju daryti nedidelius. Labai dailu ir skanu.

Kalakutienos ir grikių kotletukai

4 valgytojams reikės:

  • 1 didelio svogūno,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 400 g mėsmale arba virtuviniu kombainu sumaltos kalakutienos,
  • 130 g virtų grikių,
  • 3/4 arbatinio šaukštelio druskos, jei grikiai nesūdyti,
  • 1 kiaušinio,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • aliejaus.

1. Smulkiai supjaustykite svogūną, vieną trečdalį jo atsidėkite į šalį, o likusius du trečdalius pakepinkite keptuvėje su 1/4 arbatinio šaukštelio druskos gerai įkaitintame aliejuje, kol taps skaidrūs. Įtarkuokite česnako skiltelę ir pakepkite dar minutę. 

2. Į dubenį sudėkite kalakutieną, grikius, keptą su česnaku ir žalią svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite likusią druską bei prieskonius (bazilikus, raudonėlį, juoduosius pipirus). Viską itin gerai išmaišykite, neskubėkite ir skirkite tam laiko. Palikite masę 10 min. išbrinkti.

3. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Iš paruoštos masės sudrėkintomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus. Kotletukus iš karto dėkite į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų. Kadangi kotletukų masė gausis gana skysta, teks pasiterlioti, ir nekreipkite dėmesio į kotletukų formą. Kotletukus taip pat galite formuoti dviems šaukštais.

4. Nepridėkite į keptuvę vienu metu labai daug kotletukų, jie turi nesiliesti vienas prie kito. Kepkite ant šiek tiek silpnesnės nei vidutinė ugnies, vis apversdami, kol gražiai apskrus. Pirmą kartą kotletukus apverskite po 1-2 minučių, kai susiformuos graži apkepusi plutelė. 

Jei kotletukai nedideli, iškepti juos užtruks apie 5-6 minutes. Galite vieną jų perpjauti per pusę ir įsitikinti, ar gerai iškepę. Atsargiai, jei reikia, išvalykite keptuvę ir taip pat kepkite naują partiją kotletukų.  

5. Patiekite karštus, šiltus ar netgi šaltus - visaip gardu. 

Šaltinis: „Mukatanas“

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.