Temperamentingasis italas Gianas Luca Demarco pagamins šiek tiek lietuviškus balandėlius primenantį patiekalą: sluoksniuotos tešlos pyragėlius su kopūste įvyniota vištiena. Juos pagardins bešamelio padažu su itališku akcentu – parmezano sūriu.
O konditeris Ali Gadžijevas šį šeštadienį iškeps marcipaninį pyragą su balto šokolado kremu ir šviežiomis avietėmis. Galutinis rezeultatas primins dabartinę situaciją už lango: lyg ir pavasaris, bet vis dar apsnigtas.
Dalinamės receptais, o laidą žiūrėkite šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištiena ir kopūstu
Reikės:
500 g vištų šlaunelių mėsos be odos ir kaulų,
6 apvirto kopūsto lapų,
50 g sūdytų arba rūkytų lašinių,
50 ml baltojo sauso vyno,
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos,
0,5 l pieno,
50 g sviesto,
3 valg. š. miltų,
100 g tarkuoto parmezano sūrio,
alyvuogių aliejaus kepimui,
žiupsnelio druskos,
vištienos prieskonių.
Vištieną supjaustyti stambiais kubeliais. Įberti vištienos prieskonių ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišyti. Lašinukus smulkiai sukapoti ir apkepinti šlakelyje alyvuogių aliejaus. Sudėti vištieną ir apskrudinti aukštoje kaitroje. Tada sumažinti kaitrą, supilti vyną ir 5 minutes patrokšinti.
Verdančiame vandenyje pakaitinti kopūstą ir nuimti 6 lapus (jei kopūstas didelis – 3 lapus ir perpjauti juos per pusę). Į juos suvynioti vištieną.
6 tešlos lakštus išdėlioti ant stalo ir kiekvieno lakšto vieną pusę įpjauti kas 2 cm išilgai. Ant neįpjautos tešlos pusės padėti kopūsto lape įvyniotą vištieną ir uždengti įpjauta tešlos lakšto puse. Kraštus užlipdyti ir suformuoti pyragėlius. Pyragėlius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir ištepti kiaušinio trynių plakiniu. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių, kol gražiai paruoduos.
Prikaistuvyje išlydyti sveistą ir suberti miltus. Šluotele nuolat maišyti, kol liks tirštos konsistencijos trupiniai. Supilti pieną ir šluotele nuolat gerai maišyti bei kaitinti iki vientisos blizgios bešamelio padažo konsistencijos. Suberti parmezano sūrį ir permaišyti.
Pyragėlius patiekti su bešamelio ir parmezano padažu.
Skanaus!
Marcipaninis pyragas su baltojo šokolado kremu ir šviežiomis avietėmis
Pyragui reikės:
200 g marcipano,
4 kambario temperatūros kiaušinių,
1 valg. š. miltų,
1 arb. š. kepimo miltelių.
Kremui reikės:
200 g grietinėlės,
100 g baltojo šokolado,
1 arb. š. vanilinio cukraus.
Dekoravimui:
šviežių aviečių,
šviežių mėtų lapelių,
cukraus pudros.
Elektriniu smulkintuvu susmulkinti marcipaną kartu su kiaušiniais iki vientisos masės. Išpilti masę iš smulkintuvo į dubenį ir elektriniu plaktuvu gerai išplakti.
Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir dar kartą gerai perplakti iki vientisos blizgios masės. Supilti tešlą į kepimo formą ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių.
Grietinėlę pakaitinti iki 60°C. Šokolado granules arba smulkintą šokoladą sumaišyti su vaniliniu cukrumi. Ant jo užpilti karštą grietinėlę ir elektriniu smulkintuvu išplakti iki kreminės konsistencijos. Uždengti indą maistine plėvele ties kremo paviršiumi ir palikti nakčiai šaldytuve.
Prieš dekoravimą elektriniu plaktuvu perplakti masę iki standžių putų. Supilti kremą į konditerinį maišelį ir dekoruoti atvėsusio pyrago paviršių. Išdėlioti šviežias avietes ir mėtos lapelius, pabarstyti cukraus pudra.
Skanaus!