Traškios marinuotos cukinijų juostelės: į stiklainį tilpo net 2 kg daržovių

Kasmetinis daržininkų klausimas – kur dėti peraugusias cukinijas? Taigi į stiklainius, pagaminus žavingų juostų. Pjaustant plačiu daržovių skustuku jos tokios plonos, kad viename litriniame stiklainyje gali tilpti net 2 kilogramai cukinijų.  Būtent dėl to mėgstu šiuos konservus, kasmet pasigaminu 2-3 stiklainius žiemai.

Marinuotos cukinijų juostelės.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Marinuotos cukinijų juostelės.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Aug 9, 2018, 11:45 AM, atnaujinta Aug 8, 2023, 10:19 AM

Cukinijos ruošiamos šaltuoju būdu, nieko nekaitinant ir neverdant, todėl išlieka traškios. Stiklainiai puikiai laikosi tiek rūsyje, tiek virtuvinėje spintelėje, tik atidarius stiklainį, jį jau laikau šaldytuve.

Patogu šias cukinijų juostas naudoti garnyrui, sumuštiniams, picoms, salotoms. Taip pat jos puikiai tinka patiekalams puošti.

Marinuotos cukinijų juostelės

Reikalingi ingredientai:

  • 1 kg cukinijų (sveriama po to, kai jos supjaustomos juostomis),
  • 1 v. š. druskos,
  • 5 v. š. saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejaus,
  • 250 g balto cukraus,
  • 100 ml 9% acto rūgšties arba 150 ml 6% obuolių acto,
  • 1 nedidelis česnakas.

Kaip gaminti

Pirmiausia nulupu cukinijų žievę, o tuomet plačiu daržovių skustuku pjaustau kuo platesnes juostas, kol pasirodo sėklos. Ši dalis konservavimui netinka, bet aš jų niekad neišmetu, supjaustau storesniais griežinėliais ir apkepu blynų tešloje.

Juostas sudedu į gilų indą, pasveriu ir užberiu reikalingu kiekiu druskos. Po 4 – 5 valandų cukinijos sumažėja kelis kartus ir susidaro daug skysčio. Tuomet sudedu cukrų, griežinėliais pjaustytus česnakus, supilu aliejų ir actą. Išmaišau, indą pridengiu ir palieku 12 valandų. Verta dar kelis kartus einant pro šalį pamaišyti.

Stiklainius švariai išplaunu, iškaitinu ant virdulio (kai reikia tik kelių stiklainių, tai labai patogu), į juos sudedu juostas ir sklidinai užpilu skysčiu. Užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir iš karto dedu į saugojimo vietą.

Kartais skysčio netgi lieka, tuomet į jį pripjaustau svogūnų griežinėlių, po 12 valandų  jau galima valgyti, itin skanu su grilio patiekalais ar šviežiais pomidorais.  

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.