Trys rudeniški pyragai namus iškvėpins dieviškais kvapais

Geras filmas ar knyga, garuojantis puodelis arbatos ir nuostabaus skonio pyragas. Skamba jaukiai ir šiltai?

 Morkų pyragas su maskarponės kremu.<br> 123rf nuotr.
 Morkų pyragas su maskarponės kremu.<br> 123rf nuotr.
 Purus obuolių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Purus obuolių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Obuolių tarta.<br> 123rf nuotr.
 Obuolių tarta.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 22, 2018, 12:24 PM

Artėjant vėsesniems orams, pripildykite savo namus šviežiai kepto pyrago kvapu ir palepinkite kepiniais savo šeimą bei draugus. 

„Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas siūlo 3 receptus, kurie leis ne tik skaniai, bet ir sveikai pasmaližiauti.

Obuolių tarta

Reikės: 375 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, šiek tiek miltų, 1 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių, 100 g sviesto, 1 citrinos žievelės, 1 papildomo obuolio papuošimui, 5 valgomųjų šaukštų abrikosų džemo ir džiovintų žirnių (jie bus reikalingi tik tam tikrame etape, siekiant prispausti tešlą).

Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį. 

Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą bei obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių, kol obuoliai suminkštės. Išvirusią obuolių masę perkoškite ir suverskite atgal į keptuvę. Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Tartos skardoje esančią tešlą užklokite kepimo popieriumi ir ant jo priberkite džiovintų žirnių, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 12 minučių. Nuimkite  kepimo popierių su žirniais, o tešlą pakepkite dar 5 minutes. Žirniai padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia. 

„Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais. Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos. Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą“ , – receptu dalinasi A. Poleninas.

Obuolių pyragas

Reikės: 2 obuolių, 1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių, 125 g kambario temperatūros sviesto, 140 g cukraus,  3 kiaušinių, 225 g miltų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, ½ arbatinio šaukštelio druskos, 5 valgomųjų šaukštų pieno bei cinamono. 

„Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu. 

Obuolių skilteles suvilgykite citrinų sultimis. Sviestą ir cukrų sumaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite. 

Tešlą supilkite į skardą, dėkite obuolius, apibarstykite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes“, – patarė „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Morkų keksas

Reikės: 550 g morkų, 400 g miltų, 2 arbatinių šaukštų sodos, 550 g cukraus, 450 ml aliejaus, 5 kiaušinių, ½ arbatinio šaukštelio druskos, 3 arbatinių šaukštelių cinamono, 150 g graikinių kapotų riešutų.

Kremui pasigaminti reikės: 200 g grietinėlės sūrio (maskarponės, rikotos ar pan.), 150 g cukraus, 100 g sviesto.

„Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Morkas sutarkuokite smulkiai. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, galiausiai suberkite morkas ir riešutus, gerai išmaišykite. 

Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis visiškai atvės. 

Atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir minkštą sviestą. Atvėsusį keksą ištepkite grietinėlės kremu“, – pasakojo A. Poleninas.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.