Fermentuotas pomidorų ir paprikų padažas: atradimas, kuriuo verta dalintis

Šis receptas patiks visiems, vertinantiems fermentuotus produktus. 

 Fermentuota salsa.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Fermentuota salsa.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 10:48 AM, atnaujinta Sep 19, 2022, 5:56 PM

„Kadangi esu fermentacijos pasaulio mylėtoja ir tyrinėtoja, norėčiau pasidalinti naujausiu savo atradimu – fermentuota salsa. Įmantriai skambantis pavadinimas nereiškia egzotikos ar sudėtingo paruošimo būdo, produktų šiuo metu rasite turguje ar prekybos centruose, o gardžiausią salsą pagaminsite iš savo šiltnamio gėrybių. 

Salsa kandžioja liežuvį aštrumu, kurį švelnina fermentacijos metu susidariusi rūgštelė, o akis džiugina intensyvi raudona spalva. Valgome su žuvimi, tepame ant sūrio riekelės ar naudojame kaip padažą“, – rašo Kūmutė.

Receptą ji atsiuntė konkursui „Atsiųsk sveiko ir skanaus patiekalo receptą – laimėk „bioMagnis+bioKalis SPORT&CARDIO“ prizus!“

Dalinamės jos padažo, dar vadinamo salsa, receptu – išbandykite! 

Kūmutės salsa    

3 l stiklainiui reikės:

  • 3 kg sunokusių pomidorų, 
  • 2 kg raudonų saldžiųjų paprikų,
  • 300 g aitriųjų paprikų (geriau rinktis raudonąsias),
  • 3 v. š. rupios nejoduotos druskos,
  • 12 skiltelių česnako,
  • 100 g šviežių kalendrų lapelių.

Kaip gaminti

Pasiruošiu virtuvinį kombainą – salsai paruošti reikės kapojimo peilių. Daržoves nuplaunu ir palieku apdžiūti ant medvilninio rankšluosčio. Saldžiąsias ir aitriąsias paprikas pjaustau ketvirčiais, nupjaunu kotus ir išimu sėklas. Jei mėgstate labai aštrius pojūčius, aitriųjų paprikų sėklas galima palikti. 

Pomidorus pjaunu perpus, išpjaunu žiedkočius ir smailesniu šaukštu išskobiu minkštimą – salsai naudojamos tik pomidorų sienelės.

Nulupu česnakus ir beriu juos į kombaino indą. Kai česnakai tampa smulkiais gabaliukais, po beriu saldžiąsias paprikas. Sumalti iki visiškos tyrės nebūtina. Sumaltą masę pilu į gilų dubenį, o į kombaino indą dedu pomidorus, kalendrų lapelius ir aitriąsias paprikas, vėl malu gabaliukais ir masę taipogi supilu į dubenį. 

Beriu druską, išmaišau ir indą palieku kambario temperatūroje kelioms dienoms, dubenį galima pridengti, bet jokiu būdu ne hermetiškai, salsa turi pakvėpuoti namų oru ir „pasigauti“ rūgimui reikalingus mieliagrybius. 

Po kelių dienų masę supilu į trilitrinį stiklainį ir dengiu dangteliu su sifoniniu alsuokliu (taip kalbininkai vadina vamzdelius vyno ar daržovių fermentacijai, į kuriuos pilamas vanduo, leidžiantis susidarančiam stiklainyje orui laisvai išeiti, bet nepapulti atgal iš aplinkos).

Salsą fermentuoju apie 3 savaites, nelygu oro temperatūra namuose, procesas gali užtrukti ir savaite trumpiau, ir kiek ilgiau. Tikrinama ragaujant ir uodžiant, skonis turėtų būti rūgštelėjęs, o kvapas priminti raugintus agurkus ar pomidorus. 

Beje, išskobtą pomidorų minkštimą irgi sumalu peiliais, truputį pasūdau. Geriame kaip įprastas pomidorų sultis. 

Šis receptas – receptų konkurso „Atsiųsk sveiko ir skanaus patiekalo receptą – laimėk „bioMagnis+bioKalis SPORT&CARDIO“ prizus!“ dalyvis.

Pusryčiams verdate puikią avižinę košę? Kepate savo duoną? Žinote paslaptį, kaip skaniai paruošti vištos krūtinėlę ar grikius? O gal išbandėte skaniausios sriubos receptą?

Dalinkitės savo receptais su mūsų skaitytojais ir laimėkite „Biofarmacijos“ maisto papildus – miltelius elektrolitų tirpalui ruošti „bioMagnis + bioKalis SPORT&CARDIO“!

„SPORT&CARDIO“ naudingas sportuojant, fizinio krūvio metu ar intensyviai dirbant. Jis padeda atkurti mineralų, druskų ir angliavandenių kiekį, padeda palaikyti ištvermę, energijos apykaitą. Pagamintas Izraelyje be jokių cheminių priedų.

Kiekvieną mėnesį trijų skaitytojams labiausiai patikusių receptų autoriai gaus po tris pakuotes šių maisto papildų. Laimėtojus skelbsime spalio 15, lapkričio 15 ir gruodžio 15 dienomis.

Viskas, ko reikia norint dalyvauti konkurse ir laimėti prizus – atsiųsti sveikų pusryčių, pietų, vakarienės ar užkandžių receptą su nuotrauka adresu skonis@lrytas.lt Redakcija pasilieka teisę atrinkti receptus, kurie bus skelbiami portale lrytas.lt ir „Skonio“ feisbuko paskyroje „Lrytas.lt Skonis“.

Receptų laukiame iki gruodžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?