Varškės sausainiai su cinamonu. Paragavę negalėsite sustot

Gaudau kiekvieną šviesos spindulį, kurį dar atseikėja ruduo. Ant saulėto virtuvės stalo kočioju tešlą sausainiams, spaudžiu iš jos skritulius stikline, pavolioju cukraus ir cinamono mišinyje. Perlenkiu, vėl pavolioju ir vėl perlenkiu. Ant skardos rikiuoju varškinės tešlos trikampėlius – klostuotus, tarytum šokėjų sijonėliai.

 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
 Varškės sausainiai su cinamonu.<br> Nuotr. iš „Mano virtuvės teatras“.
Daugiau nuotraukų (4)

„Mano virtuvės teatras“

2018-10-11 16:00, atnaujinta 2023-10-09 17:13

Iš tokių žingsnių susideda mano mėgstamiausia terapija ir mano pokalbis su savimi. Minkant tešlą, ją kočiojant bei lankstant galva ir širdis pamažu palengvėja – atrodo, ir kvėpuoti lengviau.

Žinau, kai kas sako, kad prastai nusiteikus nereikia gaminti. Tačiau dažnai kruopštumo ar susikaupimo reikalaujantis darbas mane veikia kaip pati geriausia meditacija.

O šitas varškinių sausainių receptas dar ir labai primena vaikystę. Jų kvapas man siejasi su visiška ramybe ir saugumo jausmu, su prosenelės namais Birštone, su šeimos moterimis, kurios paprastą arbatos gėrimą moka paversti jaukiausiu ritualu.

Dabar mažus ritualus kuriame savo namuose. Kai visą savaitę nėra laiko net dairytis į šonus ar tuo labiau pamažu, niekur neskubant mėgautis namų jaukumu, visa tai norisi kompensuoti bent savaitgaliais.

Kepinių su cinamonu kvapas mane veikia kažkaip stebuklingai, todėl net negaliu atsakyti, kas man labiau patinka: šitų sausainėlių paskleidžiamas kvapas, kai orkaitėje karamelizuojasi su cinamonu sumišęs cukrus, ar jų valgymas, kai atsikandi traškaus kepinio ir burnoje jis tiesiog sutirpsta.

Taigi malonumas lydi ir gaminimo, ir valgymo procesą. Tik su valgymu atsargiai: jie sukelia priklausomybę – mano vyras net prašė nuo jo paslėpti lėkštę su sausainiais, nes negalėjo sustoti.

Varškės sausainiai su cinamonu

Reikės:

  • 80 g minkšto, kambario temperatūros sviesto
  • 200 g varškės
  • 200 g kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 4-5 valg. šaukštų cukraus
  • 1 nubraukto valg. šaukšto cinamono.

Minkštą sviestą sumaišykite su varške. Galima šaukštu, galima elektriniu plaktuvu.

Persijokite miltus ir kepimo miltelius ir įmaišykite į varškės bei sviesto masę. 

Rankomis suminkykite tešlą, kol ji ims lipti į vieną gabalą. Persistengti nereikia. Tešlos rutulį įvyniokite į maištinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 40 min.

Miltais pasibarstykite stalviršį ir ant jo iškočiokite tešlą. Lakštas gali būti kiek storesnis nei moneta. Stikline išspauskite skritulius. 

Lėkštėje ar negiliame dubenyje sumaišykite cukrų su cinamonu. Vieną skritulio pusę panardinkite į cukrų, perlenkite taip, kad cukruota pusė atsidurtų viduje. Vėl vieną pusę nardinkite į cukrų su cinamonu ir vėl lenkite, kad cukrus užsiklotų. Galiausiai vieną gauto trikampėlio šoną panardinkite į cukrų ir dėkite sausainį į skardą cukruota puse į viršų.

Taip paruoštus sausainius palikdami tarpelius sudėkite į skardą ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje. Kol sausainiai iškeps ir taps auksinės spalvos, užtruks apie pusvalandį ar kiek daugiau.

Cinamono galite nedėti – skanu ir tik su cukrumi. Galite įberti ir šiek tiek kardamono – tada skonis bus kaip švediškų bandelių.

Iš tokio kiekio man išėjo viena skarda sausainių. Jei nori pavaišinti didesnę kompaniją ar bijote, kad sausainių neatsivalgysite, receptą padvigubinkite.

Jei pradėjus sausainius lanstyti tešla atrodys pernelyg minkšta, ims težti, įdėkite sausainius su skarda dar 15 min. į šaldytuvą ir tik tada kepkite. Antraip sluoksniai susiklijuos ir neišeis tokios gražios vėduoklės.

Receptu pasidalino „Mano virtuvės teatras“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.