Po ilgų ieškojimų vilnietė rado tobulos duonos receptą

„Esu išbandžiusi ne vienos duonos receptą, tačiau vienam reikėdavo daug ingredientų, kitam – specialios maišyklės, tad kas kartą bandydama naują receptą iškepdavau kelis kartus, ir vėl duonos dairydavausi parduotuvės lentynose“, – rašo „Skonio“ skaitytoja Inga.  

 Sveikuoliška duona.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Sveikuoliška duona.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Visus duonai reikalingus produktus nusipirksite bet kuriame prekybos centre.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Visus duonai reikalingus produktus nusipirksite bet kuriame prekybos centre.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Labai patogu – maisto produktų svarstyklės.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Labai patogu – maisto produktų svarstyklės.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į dubenį sudėjus visus produktus, užpilkite litrą šilto vandens ir sudėkite raugą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į dubenį sudėjus visus produktus, užpilkite litrą šilto vandens ir sudėkite raugą.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dubenį su duonos tešla uždengiu maisto plėvele ir kuriam laikui palieku.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dubenį su duonos tešla uždengiu maisto plėvele ir kuriam laikui palieku.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į dubenį – visi sausi duonai skirti produktai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į dubenį – visi sausi duonai skirti produktai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į skardas sudedu tešlą kelioms valandoms. Nepamirškite atsidėti raugo kitam kartui.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Į skardas sudedu tešlą kelioms valandoms. Nepamirškite atsidėti raugo kitam kartui.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tešla pakyla nedaug, vos 1-2 cm.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tešla pakyla nedaug, vos 1-2 cm.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pagal šį receptą skanią duoną išsikepti pavyksta visada.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pagal šį receptą skanią duoną išsikepti pavyksta visada.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 8:46 AM, atnaujinta Oct 9, 2023, 5:09 PM

Viskas pasikeitė, kai kartą draugė ją pavaišino savąja duona ir dar raugu pasidalino.

„Nuo tos dienos praėjo daugiau kaip metai – ir aš lygiai tiek laiko kas dvi savaites kepu šią sveikuolišką duoną. Nes tai daryti labai lengva – produktai paprasti, neužtrunku nė pusvalandžio, o jau duonos skonis! Giria visi ragavusieji. 

Svarbu ir tai, jog duonai kepti naudojami tik sveiki produktai, na, išskyrus cukrų. Bet aš jo dedu mažiau, rekomenduoju ir jums tai daryti. O raugo galima pasigaminti patiems“, – tikina Inga, dalindamasi duonos receptu.

Duonai reikės:

  • 800 g ruginių miltų, 
  • 200 g speltų miltų, 
  • 100 g avižinių dribsnių, 
  • 100 g saulėgrąžų, 
  • 50 g sezamų sėklų, 
  • 2 saujelių kmynų, 
  • 2 v. š. druskos, 
  • 150 g cukraus, 
  • 1 l vandens, 
  • apie 200 g raugo.

Kaip gaminti

Ryte prieš darbą išsitraukiu iš šaldytuvo raugą, kad pastovėtų dieną kambario temperatūroje, o po darbo susimaišau tešlą.

Visus produktus tiesiog suberiu į dubenį, tada sudedu raugą ir 1 litrą šilto vandens (pilu tiesiai iš krano). Viską ranka išminkau, gaunasi pakankamai tiršta (standi) tešla.

Tada ant dubens uždedu maistinę plėvelę, ją subadau šakute, kad tešla kvėpuotų ir palieku ant stalo pernakt. Ryte ji būna kiek pakilusi, bet nedaug – 1-2 cm, tada sukraunu tešlą dvi kepimo skardas, kelis šaukštus atidedu raugui, kurį dedu į šaldytuvą.

Ant skardų su tešla uždedu tą pačią maistinę plėvelę ir ramiai važiuoju į darbą.

Grįžusi randu kiek pakilusią tešlą ir tuomet skardas šaunu į orkaitę. 

Kepu valandą 200 laipsnių temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.